Pretraga

[FOTO] Ovo je sef za oružje koji je kupio šef Studentskog zbora, zamjenik: ‘Dužni smo se ispričati’

A- A+

Glavni predstavnik zagrebačkih studenata Mihovil Mioković našao se na udaru javnosti nakon što je javno objavio na što je sve Studentski zbor u njegovu mandatu trošio novac. Našlo se tu svega, a pažnju od sinoć plijene i dva sefa za oružje, za koje njegovi bliski suradnici, tvrde, nisu znali. Dobili smo i fotografiju navedenih sefova pa smo Miokovićevog zamjenika Josipa Perišu tražili da nam objasni kako je moguće da se nitko nije pitao otkud taj sef i koliko je koštao. Glavnog studentskog predstavnika na razini države Matea Marušića pitali smo hoće li i on javno objaviti sve fakture. Poslao nam je dugu poruku, no u njoj nam nijednom riječju nije odgovorio na to pitanje.

mihovil mioković

Mihovil Mioković, predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora
Foto: srednja.hr | privatna arhiva

Glavni predstavnik zagrebačkih studenata Mihovil Mioković našao se usred skandala nakon što je javno objavio na što je sve trošio javni novac. Tako je zanimljivo da je 44.000 kuna spiskao na dva ‘napucana’ Macbooka, kupio je i dva sefa za oružje, svaki preko 4.800 kuna, a nevjerojatnom se čini činjenica da je 9.600 kuna potrošeno na njegovi osobni trening, odnosno tečaj govorništva, koji naposljetku nije ni završio. Nova dimenzija priče njegovi su bliski kolege i suradnici koji se sada, kad je voda došla do grla, ograđuju od troškova oštro kritizirajući Miokovića.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem

‘Mi smo odgovorni što nismo posumnjali’

Jedan od njih je Josip Periša, Miokovićev zamjenik na čelu zagrebačkog Studentskog zbora. Zvali smo Perišu i pitali ga da nam objasni kako to, kao zamjenik šefa Studentskog zbora, nije znao za iznose. Još jednom je rekao ono što i sam Mioković tvrdi, da se predsjednik zagrebačkog Zbora ni s kim nije posavjetovao prije javne objave faktura. Što se tiče detalja ponuda, poput iznosa i točnih artikala koji su se nabavljali, kaže Periša, nitko iz Skupštine pa ni on kao zamjenik, nije znao. Mioković o tome, tvrdi, nije raspravljao. Na dnevnom redu sjednica našla bi se, primjerice, točka o nabavi audiovizualne opreme, ali ništa detaljnije. Pitali smo ga kako je moguće da drugi studentski predstavnici, uključujući i njega, nisu znali za sefove za oružje koji se već oko pola godine nalaze u prostorima Zbora.

– Znali smo za sef kao i za torbu, u smislu da smo ih vidjeli. Mi smo odgovorni što nismo, vidjevši to, ispitali, propitali, posumnjali. I za to smo se dužni ispričati. Sef kao takav nije problem ako se žele zaštititi skupocjeni predmeti, ali su problematične okolnosti u kojima je taj sef nabavljen, i tu se trebamo ispričati svi studentima što nismo ispitali pod kojim se okolnostima to nabavljalo, rekao je Periša.

Zaključio je kako je dosta opskuran i plaćeni tečaj govorništva koji predsjednik Zbora Mioković nikada nije završio. Dva sefa za oružje, o kojima nitko iz Zbora do sada nije ni pričao, poprilično su veliki i uočljivi svakome tko uđe u prostore Studentskog zbora, kao što se može vidjeti i s fotografije ispod.

sefovi studentski zbor zagreb

Dva sefa za oružje u prostorima zagrebačkog Studentskog zbora; predsjednik kaže da u njima inače drže skupocjenu AV opremu
Foto: Mihovil Mioković, SZZG

‘Ohol način trošenja novca’

Ni Mateo Marušić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora i de facto glavni predstavnik studenata u državi, oštro je kritizrao šefa zagrebačkog Studentskog zbora. Kaže kako se u potpunosti ograđuje od njega te nema nikakvog komentara na ‘njegov ohol način trošenja novca’. Nazvao je sve ‘sramotnim i apsolutno netransparentnim’ načinom poslovanja, te istaknuo kako Miokovićev potez ‘baca ljagu na cijelo studentsko predstavništvo, za sve buduće generacije’.

– Ja, zajedno s mojim bliskim kolegama iz Splita i iz Zagreba, mogu garantirati svojim imenom i prezimenom, da nam je jedini motiv involviranja u studentsko predstavništvo isključivo unapređenje studentskog standarda, pomaganje studentima, organiziranje akcija i radionica – biti promjena koju želiš vidjeti! Nažalost dobri primjeri sebedarja padaju u zadnji plan i to sa razlogom, kada se ovakve neoprostive iznimke dogode, kazao je.

Pitali smo Marušića hoće li i on potaknut Miokovićevim primjerom javno objaviti sve fakture koje je potpisao kao predsjednik Hrvatskog studentskog zbora. Poslao nam je dosta dugu poruku u kojoj pojašnjava da Hrvatski studentski zbor nema svoj proračun i ne raspolaže nijednom kunom.

– Dana 1.10. završavam svoj mandat časno i pošteno, djelujući isključivo za dobrobit studenata, a što mogu potvrditi brojne kolege i udruge s kojima sam surađivao te najveća humanitarna akcija koja je organizirana za naše medicinsko osoblje za vrijeme početka pandemije kada nije bilo uopće medicinske zaštitne opreme. Hrvatski studentski zbor nema proračun niti upravlja ijednom kunom jer je to koordinativno tijelo studentskih predstavnika na nacionalnoj razini. Također, da se ponovno referiram na kolegu Miokovića, vjerujem da njegov zamjenik te kolege iz Skupštine nisu znali što se događa, a kao što su već i oni sami spomenuli u svojim izjavama za medije. Naime, već prije smo pričali o tome kako je nužna promjena Statuta zagrebačkog Zbora, odnosno u Statutu ne postoji obveza predsjedniku o nuždi potvrde čitave Skupštine o pokrivanju troškova ukoliko prelaze određeni iznos, stoji u Marušićevom odgovoru za srednja.hr.

Na kraju se ispričao svim kolegama studentima na neugodnostima koje proživljavaju istaknuvši kako s pravom smiju i moraju biti ogorčeni na ovakvo djelovanje. Od kolega koji ga nasljeđuju očekuje da će dati sve od sebe da se povjerenje vrati u što skorijoj budućnosti.

Mioković pozvao i druge da javno objave fakture

Još smo jednom razgovarali s Miokovićem koji nam je potvrdio da predsjednik Studentskog zbora ne podnosi ostalim studentskim predstavnicima financijsko izvješće za svaku potpisanu fakturu, već da ima obvezu pratiti izglasani proračun. Ipak. čudi ga što njegov zamjenik kaže da nije znao za iznose i, primjerice, sefove u kojima, kako Mioković kaže, inače drže skupocjenu audiovizualnu opremu.

– Na Skupštinu predsjednik ne daje na glasanje sve što treba platiti, no nije mi jasno kako bi itko mogao sakriti dva sefa u Studentskom zboru. Oni se nalaze u prostorijama već više od šest mjeseci, što bi značilo ako Periša ne zna za sefove, da tu nije bilo više od pola godine. A bio je, demantirao je svojeg zamjenika Mioković.

Kratko je prokomentirao i optužbe s vrha Hrvatskog studentskog zbora, pozvavši Marušića da skenira i objavi sve fakture koje je potpisao pa mu svojim primjerom pokaže kako se i što treba plaćati, kad se već zgraža nad njegovim potezom.