Pretraga

[FOTO+VIDEO] Održana inauguracija novog rektora Stjepana Lakušića: ‘Student je u središtu zajednice’

A- A+

U zagrebačkom HNK održana je svečana inauguracija novog rektora Sveučilišta u Zagrebu. Stjepan Lakušić je 84. rektor, ali prvi koji dolazi s Građevinskog fakulteta u njegovoj 103-godišnjoj povijesti. Ceremonija je započela povorkom od Pravnog fakulteta u kojoj su se našli bivši rektor Damir Boras, prorektori, dekani, studentski predstavnici i ostali, a svemu su nazočili i visoki uzvanici poput predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića koji je iskoristio priliku za ispričati anegdotu koju je doživio kao 19-godišnji student Pravnog fakulteta.

Ovoga se utorka održala svečana inauguracija 84. rektora Sveučilišta u Zagrebu, Stjepana Lakušića. Ceremonija je započela povorkom od Pravnog fakulteta do Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, koju je predvodio novi rektor i onaj odstupajući, Damir Boras, a u kojoj su se također našli i prorektori, dekani, studentski predstavnici i ostali.

‘Sveučilište u Zagrebu nije na onom mjestu gdje smo očekivali da će biti’

Na inauguraciji su bili i visoki uzvanici, uključujući predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića te Ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa, koji su održali pozdravne govore.

– Sveučilište u Zagrebu nije na onom mjestu gdje smo svi očekivali da će biti. Više nego ikada smo svjesni da moramo raditi na otpornosti. Više no ikad su nam potrebni hrabri i kompetentni lideri koji će osnaživati druge, rekao je u svom govoru Fuchs.

Istaknuo je i važnost novog Zakona o visokom obrazovanju te dodao da je preuzimanje odgovornosti odlika kvalitetnog Sveučilišta. Predsjednik Milanović, s druge strane, ispričao je anegdotu iz svojih studentskih dana s ocem rektora Borasa, o čemu više možete pročitati ovdje.  Više je puta napomenuo i kako nikoga nije briga za naše sveučilište osim nas samih, a također je revitalizirao svjetske rang liste sveučilišta, rekavši da su iza nas i neka njemačka. O aferama bivšeg rektora Borasa neće govoriti jer, kako kaže, o njima ne zna – ništa.

– Usprkos ili neovisno o svim mogućim kontroverzama i međuljudskim odnosima u koje ne želim ulaziti jer ne znam, želim zahvaliti dosadašnjem rektoru Borasu, jer sam siguran da ga je cijelo vrijeme vodio onaj primarni instinkt, a to je hrvatski boljitak, poručio je Milanović. Spomenimo da smo pobrojali sve kontorverze s kojima predsjednik nije upoznat te da ih možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
damir boras

Damir Boras bio je rektor punih osam godina: Ovo su sve njegove afere i skandali

Bivši rektor Boras iskazao emocije i – zasuzio

Oproštajni govor održao je i Boras, u kojem se nije osvrnuo na propuste u svojem mandatu. Zahvalio se predsjedniku Milanoviću na dirljivom govoru, zbog kojeg je i zasuzio, a novom rektoru je zaželio puno sreće i dobar odnos s medijima.

– Poštovani i dragi rektore, profesore Stjepane Lakušiću, iskreno i od srca želim vam puno uspjeha. I na kraju, želim vam uputiti riječi iz pjesme ‘Opomena’, našeg velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića, s kojim sam i sam započeo prvi mandat prije osam godina. ‘Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda’, rekao je bivši rektor i dobio veliki aplauz.

Foto: srednja.hr/Ramona Ščuric

Rektor Lakušić istaknuo važnost kampusa Borongaj

Veliki govor održao je i novi rektor Lakušić, navodeći da je ovaj dan završetak jednog, a početak novog poglavlja. Povjerenje koje je dobio je, kako kaže, ogromno, a s njime i podrška, što mu je svojevrsni vjetar u leđa za daljnji rad.

– Moja osnovna postavka je da je student u središtu zajednice. Kvaliteta obrazovanja jamstvo je razvoja. Svi zajedno moramo raditi na tome da studente zadržimo u Hrvatskoj. Strahova nemam već izazove koje ćemo moj tim i ja rješavati. Kako je izrečeno u pjesmi ‘Zvuk tišine’, manjak komunikacije uzrokuje neispravne i krive odluke, kaže Lakušić koji je istaknuo kako se izazova ne boji te da je spreman preuzeti odgovornost oko povratka Sveučilišta na mjesto najboljih u Europi. Tako je bio i samokritičan oko pozicije Sveučilišta u Zagrebu na svjetskim rang ljestvicama, dok je njegov prethodnik Boras isticao ljestvice gdje Sveučilište stoji povoljno.

@srednja_hr Studenti u Zagrebu imaju novog rektora! Znate li tko je on? #studenti #rektor #zagreb #sveuciliste #unizg #inauguracija #srednjahr #fyp #foryou #foryourpage #studentslife ♬ original sound – srednja_hr

Novi rektor od uprave koju je Senat izglasao očekuje puno rada kako bi mogli opravdati ambiciozan program koji su predstavili tijekom izbora.

Novi rektor je istaknuo želju da studenti tijekom studiranja osjete ponos da su studenti Sveučilišta u Zagrebu te da moraju provesti obnovu infrastrukture fakulteta stradalih u potresu i kampusa Borongaj. Zanimljivo, kampus Borongaj su spominjali brojni govornici, od novog rektora pa do gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Podsjetimo, riječ je o nikad ostvarenoj misiji zagrebačkog Sveučilišta o okrupnjavanju svih sastavnica na jednom mjestu. Ove godine je kampus zadesila tragedija u kojoj je živote izgubile dvoje mladih studenata.