Pretraga

FPZG oblijepljen plakatima ‘PROTIV’, s fakulteteta tvrde ‘to nije naš službeni stav’

A- A+

Od referenduma na kojem će Hrvati glasovati ‘ZA’ ili ‘PROTIV’ toga da se u Ustav unese odredba kako je brak zajednica žene i muškarca dijeli nas nešto manje od dva tjedna. Kako vrijeme odmiče, suprotstavljene strane sve jače apeliraju da se 1. prosinca zaokruži upravo onaj odgovor koji podržava njihov stav. Prema Statutu Sveučilišta propisana je obveza sastavnica i svih članova zagrebačkog Sveučilišta da moraju djelovati politički neutralno, no plakati o izjašnjavanju na referendumu ipak su se uvukli na pojedine fakultete.

Foto: srednja.hr / plakati na FPZG-u

Referendum o braku koji je podijelio cijelu Hrvatsku provest će se za nešto manje od dva tjedna, a kako se bliži termin 1. prosinca, suprotstavljene strane ‘ZA’ i PROTIV‘ sve intenzivnije lobiraju, reklamiraju i nameću svoje stavove kao one ispravne. Kampanje tih dviju strana u posljednjih su nekoliko dana preplavile svaki aspekt našeg života pa tako i obrazovanje. Nakon što su vjeroučitelji i profesori u osnovnim i srednjim školama ucjenjivali ili, pak, nametali svoje stavove učenicima, pitanje referenduma uvuklo se i u visokoobrazovni sustav.

Izdvojeni članak

Zbog referenduma okomili se na medije: Na udaru ‘Yutarnji list’

Članovi Sveučilišta moraju djelovati politički neutralno

Zbog onoga što je prethodilo raspisivanju referenduma, točnije štandovi na kojima je inicijativa ‘U ime obitelji’ u svibnju prikupljala potpise za referendum, na površinu su ispoljile indicije oko kršenja Statuta Sveučilišta u Zagrebu. 

Spomenutim Statutom propisuje se obveza članova Sveučilišta da unutar Sveučilišta moraju djelovati politički neutralno, i to bez isticanja osobnih političkih stavova, ali je devet zagrebačkih fakulteta dozvolilo da se štandovi ‘U ime obitelji’ postave u njihovim prostorijama.

Nakon pola godine problem ne predstavljaju štandovi, nego plakati koji su osvanuli na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. ‘Ljudski je biti protiv’, ‘Svi mi trebamo obitelj’ i slične poruke prekrile su zidove na svakom katu FPZG-a uz napomenu – ‘Glasaj protiv!’

Foto: srednja.hr / plakati na FPZG-u

Plakati koje studenti lijepe ne izražavaju stav Fakulteta

– Prema našim pravilima zabranjeno je političko djelovanje na Fakultetu i održavanje skupova političkih stranaka radi promidžbe ili sličnih stranačkih aktivnosti. Plakatiranje i oglašavanje, kao i druge obavijesti fakulteta dozvoljeni su samo na određenim mjestima u fakultetskim prostorijama. Međutim pravila ne nalažu da se traži odobrenje za svaki plakat ili obavijesti koje se postave, objasnio nam je Andrija Henjak, prodekan za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje na FPZG-u.

Izdvojeni članak

Evo što trebate napraviti kako biste mogli izaći na referendum izvan mjesta prebivališta


FFZG: Plakate za homofobiju dozvolio, ali ne i referendum

Uz FPZG, plakati o referendumu s naglaskom na ‘PROTIV’ osvanuli su i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu gdje su studenti 13. studenoga održali tribinu pod nazivom ‘Neću da to uđe u Ustav!’. No, kako doznajemo i na tom fakultetu su isti uklonjeni. – Studenti su me tražili dozvolu da stave plakate o homofobiji, ali ne o referendumu. A što se tiče dvorane za održavanje spomenute tribine, dao sam im dopuštenje jer svaka Udruga može tražiti prostor za svoja okupljanja, objasnio nam je dekan FFZG-a Damir Boras.

Za lijepljenje plakata o referendumu nitko od Fakulteta nije tražio dozvolu tako da je njihov identitet nepoznat, a kako Henjak kaže, isti ne odražavaju stav FPZG-a čija funkcija i nije da ima stav o tom pitanju.

Dodao je kako nikad do sada nisu imali problema s plakatima jer ih ima previše te da se isti uglavnom odnose na obavijesti o raznim događanjima i oglašavanju stipendija, ljetnih škola i sličnih programa. No ako utvrde da se na nekom od njih nalazi uvredljiv sadržaj kojim se krše ustavne vrijednosti, uklanjaju ih kao i druge sadržaje u slučaju da se radi o stranačkoj političkoj promidžbi ili političkom djelovanju.

– Fakultet političkih znanosti službeno neće u prostorijama Fakulteta dozvoliti promotivne materijale niti jedne kampanje koja se odnosi na ustavni referendum o braku ili drugu političku aktivnost, prenio nam je Henjak obavijest jedine ovlaštene osobe koja može donijeti tu odluku – dekana FPZG-a Nenada Zakošeka.

Za kraj je poručio da su plakati već skinuti sa zidova, no kako tvrdi da ne znaju tko ih je postavio, nepoznato je i tko ih je uklonio.