Pretraga

FPZG uz studente Filozofskog: Od institucija tražimo da osiguraju normalne uvjete rada na fakultetu

A- A+

Fakultetsko Vijeće FPZG-a priopćenjem je reagiralo na događanja na Filozofskom fakultetu. Vijeće je pismom podržalo studente, izrazivši zabrinutost stvaranjem neugodne atmosfere straha. Od institucija traže da studentima i profesorima s Filozofskog fakulteta osiguraju normalne uvjete za rad.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Profesori napustili Fakultetsko vijeće: 5 odluka s Plenuma ispred zgrade Filozofskog

Fakultet političkih znanosti prvi je fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji se javno očitovao o situaciji na Filozofskom. Vijeće FPZG-a u svome je priopćenju izrazilo zabrinutost situacijom na Filozofskom, te pozvalo institucije da studentima i profesorima osiguraju normalne uvijete za rad. 

Podsjetimo, nakon što je raspušten Studentski zbor FFZG-a i nakon što su se na fakultetu pojavili zaštitari, Plenum je zatražio smjene dekana Previšića i rektora Borasa. Jučerašnja sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta na kojoj se trebalo glasovati o razrješenju dekana Previšića nije se održala jer su profesori odbili prihvatiti dnevni red.

Priopćenje Fakulteta političkih znanosti prenosimo u cijelosti.

– Vijeće Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izražava zabrinutost zbog stanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kojim se ugrožava autonomija sveučilišta. Posebno želimo istaknuti zabrinutost potezima kojima su dovedena u pitanje temeljna prava studenata i profesora, poput ograničavanja slobode kretanja, zabrane korištenja pojedinih prostorija za rad i učenje, legitimiranja zaposlenika i boravka naoružanih osoba na Fakultetu. 

 Na taj se način onemogućava rad studentima i profesorima te se stvara neugodna atmosfera straha. U slobodnoj akademskoj zajednici za takve prakse nema mjesta. Tražimo, stoga, od nadležnih institucija da reagiraju te da studentima i profesorima s Filozofskog fakulteta osiguraju normalne uvjete za rad i ostvarivanje prava zagarantiranih temeljnim aktima i dobrom akademskom praksom, stoji u priopćenju.