Pretraga

Genijalna inovacija studenata Lovre i Josipa: ‘S našim prekidačima nema potrebe za električarom’

Dvoje profesora, student i bivši student iz Hrvatske osvojili su zlatnu medalju, posebnu nagradu Kineske asocijacije inovatora i veliku nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju na najvećem tehnološkom festivalu u Turskoj. Ove nagrade dobili su za svoju inovaciju ‘CONNEKT – World’s First Smart Modular Plug’n’play System. Za naš portal objasnili su kako se radi o rješenju za pametne podžbukne instalacije kao što su utičnice i prekidači, a na primjerima su objasnili kako bi to funkcioniralo.

Foto: Pexels | Privatni album

Student 5. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Lovro Stipanović, bivši student Fakulteta prometnih znanosti Josip Oroz, profesor u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru Ivan Vlainić i profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Nedjeljko Štefanić osvojili su više nagrada na najvećem tehnološkom festivalu u Turskoj.

Zbog svoje inovacije ‘CONNEKT – World’s First Smart Modular Plug’n’play System’ koju su predstavili na sajmu Teknofest osvojili su zlatnu medalju, posebnu nagradu Kineske asocijacije inovatora i veliku nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju. Nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju osobno je studentu FER-a Lovri Stipanoviću uručio Turski ministar industrije i tehnologije, Mustafa Varank.

Što je ‘CONNEKT – World’s First Smart Modular Plug’n’play System’?

Za naš portal njihovi mentori objasnili su kako je njihova inovacija zapravo rješenje za pametne podžbukne instalacije.

– Sustav se sastoji od dva glavna dijela, nosača i modula. Nosač je glavni dio sustava, on u sebi ima ugrađeno napajanje i WiFI-chip te se pomoću toga može povezati na internet i obostrano komunicirati s korisnikom. Također, nosač ima i baterijske konektore za povezivanje s modulima. Moduli su konkretni uređaji koji u sebi sadrže određene senzore i aktuatore u ovisnosti o tome što korisniku treba i ugrađuju se u nosač. Korisnik sam bira one module koji mu u datom trenutku trebaju (npr: modul sa senzorom temperature, modul da senzorom koji mjeri razinu svjetlosti, modul utičnica, itd.). Cilj je da korisnik bez ikakvog znanja o mehanici, elektronici i računarstvu odabere one module koji mu trebaju, jednostavno ih ugradi u nosač ‘plug&play’ te na interaktivnom korisničkom sučelju napravi svoju automatizaciju ‘drag&drop’ funkcijama. Korisnik može mijenjati svoju automatizaciju kad poželi (dodavati nove funkcije, brisati ili mijenjati postojeće), što mu daje vrlo veliku fleksibilnost, a s većim brojem modula, može se složiti i vrlo kompleksna automatizacija, objasnio nam je student Lovro.

Izdvojeni članak

Naši inovatori impresionirali na svjetskom sajmu: FER-ovcima nagrada za najbolju međunarodnu inovaciju

Kako njihova inovacija funkcionira?

Kako bi bolje razumjeli inovaciju koju su osmislili, Lovro nam je to prikazao na dva primjera, jedan jednostavni i jedan složeniji.

– Jedan od naših modula je pametna utičnica te ju korisnik može koristiti za udaljeno upravljanje i kontrolu sustava. Upravljati može svim uređajima koji su uključeni u utičnicu. Na primjer, korisnik može u utičnici imati uključenu grijalicu te udaljeno namjestiti kada da mu grijalica radi/ne radi. Kao primjer uzmimo da se korisnik vraća kući s poslovnog puta, a vani je hladno. On može udaljeno upaliti utičnicu u koju je uključena grijalica i grijalica može zagrijati prostor, tako da kada se korisnik vrati doma, da dođe u ugrijani prostor. Također, pametne utičnice u sebi imaju mjerač električne energije, pa korisnik može pratiti potrošnju energije i optimalnije trošiti energetske resurse, govori nam student.

Izdvojeni članak
Luka1

Inovacija studenta PMF-a: Osmislio robota koji u skladištu razvrstava pakete

‘S našim pametnim virtualnim prekidačima ne trebamo dovoditi niti jednu žicu’

Kod složenijeg primjera, ističe, korisnik može sam ugrađivati module u nosač, jer su ‘plug and play’ te nema potrebe za pozivanjem električara. Korisnik, jednom kada ugradi takav modul u nosač, on mu postane vidljiv na njihovom web sučelju ili mobilnoj aplikaciji. Tada mu korisnik može pridijeliti logiku što da radi, što u principu znači da korisnik sam ‘programira’ svoj sustav.

– Uzmimo za primjer pametan virtualan prekidač. Do sada su na tržištu postojali prekidači u koje se trebalo dovoditi žicu od uređaja koje je korisnik želio kontrolirati s tim prekidačem. S našim pametnim virtualnim prekidačima, kao što sam već i rekao, ne trebamo dovoditi niti jednu žicu, već sve komunicira bežičnim putem. Korisnik tako može definirati da taj prekidač kontrolira četiri lampe te jednostavnim ‘drag&drop’ funkcijama pridijeli prekidaču tu logiku. Onda se sutra sjeti da ipak ne želi da mu taj prekidač kontrolira lampu tri, nema nikakvih problema, samo na korisničkom sučelju izbriše lampu tri. Onda se sjeti da bi dodao neki drugi dan lampu pet, opet jednostavno u 10 sekundi to može dodati na web sučelju. Onda se sjeti, ja bi da mi prekidač bude na drugom mjestu. Opet nema nikakvih problema, samo uzme prekidač iz nosača i prebaci ga u drugi nosač koji mu odgovara koji može biti skroz na drugom kraju objekta, ispričao nam je Lovro.

Uz pametne prekidače nema potrebe za električarima

Ističe da bi bez tog sustava korisnik za svaku promjenu trebao zvati elektro-instalatera da mu provede sve ove promjene, što je veliki trošak.

– To iziskuje financijske troškove na instalatera, materijal, razbijanje zidova, provlačenje kablova i slično. Naš sustav sve ovo rješava, baš zato što je bežičan. Nas zapravo ne zanima koju će logiku korisnik postaviti nad svojim sustavom, mi smo ovdje da mu pružimo sve ono što mu je potrebno s mehaničke, elektroničke i programske strane da si sam postavi bilo koji oblik automatizacije koji želi, s koliko god uređaja želi, navodi student Lovro.

Dodaju i kako bi se njihov inovativni sustav ljepše uklopio u samo uređenje objekta.

– Imamo paletu boja maska i modula koje dolaze na nosač kako bi cijeli sustav izgledao još ljepše. Također, uz široku paletu boja, imamo i sustav ambijentalnog osvjetljenja, koje se nalazi iza maske. Nešto slično što imaju neki televizori. Tada korisnik može preko našeg web sučelja ili mobilne aplikacije odabrati boju u kojoj želi da mu ambijentalna rasvjeta svijetli i time dodatno estetski podići svoj interijer. Također, osim estetskog dijela, ambijentalna rasvjeta može poslužiti i kao funkcionalan dodatak, može pokazivati u kojem se stanju prekidač, utičnica, kolika je temperatura prostorija od crvene prema zelenoj, vlažnost zraka, itd. a sve to definira korisnik prema svojim potrebama, ispričao nam je Lovro.

Izdvojeni članak

Student FSB-a osvojio zlatnu medalju na sajmu inovacija u Nürnbergu: Osmislio vozilo koje pokreću pneumatski mišići

Na ideju su Lovro i njegov kolega Josip došli prije šest godina

A kako je ova inovativna ideja uopće nastala otkrio nam je Lovro kojemu je ona pala na pamet još 2017. kada je s kolegom Josipom odlučio napraviti vlastiti pametni dom, odnosno htjeli su upravljati domom preko mobitela.

– Tada smo primijetili da je najjednostavniji način da to napravimo tako da napravimo utičnice u kući pametnima, jer utičnice u kući pokreću uređaje koje bismo tada mogli kontrolirati preko mobitela. Tako je nastao projekt PRO-S – PRO-SOCKET, odnosno pametna utičnica koja je ispunila naše ciljeve s početka. Međutim, inovatori kao inovatori, osobno smo željeli proširiti priču, te je tako nastao projekt pametni prekidač. Tada smo shvatili da i pametna utičnica i pametni prekidač imaju dosta toga zajedničkog te kada smo krenuli analizirati projekte koje planiramo napraviti u budućnosti, shvatili smo da je bolje da napravimo jedno univerzalno rješenje koje će onda biti kompatibilno s bilo čime što planiramo napraviti u budućnosti. Tako je nastao CONNEKT sustav, gdje je baza pametno univerzalno rješenje (nosač), a unutar nosača onda mogu ići moduli različite namjene poput utičnica, prekidača, termostata, raznih senzore i tako dalje, rekao nam je student Lovro.

Izdvojeni članak
robotizirana invalidska kolica, student branimir budija i njegov mentor

Student FSB-a izumio je robotizirana invalidska kolica: Na prestižnoj izložbi za to osvojio broncu

Krajem 2023. sve bi trebalo biti spremno da se koristi i u praksi

Za njihovu inovaciju još se 2019. godine na sajmu potrošačke elektronike u Hannoveru zainteresirala jedna Indijska tvrtka te im ponudila modele za suradnju.

– Oni se bave serijskom proizvodnjom plastike i elektronike, što je tada bilo baš ono što nam treba. Od 2019. godine do kraja 2022. godine prilagođavali smo sve naše nacrte njihovim alatima za izradu te će krajem ove 2023. godine biti sve spremno da se naš projekt koristi i u praksi, otkrio je Lovro.

Nakon što su dobili veliko međunarodno priznanje u Turskoj, Lovro nam je otkrio koji su im daljnji planovi za njihovu inovaciju s pametnim prekidačima i utičnicama.

– Razvoj novih modula, senzora temperature, senzora vlage, senzora koji mjeri razinu svjetlosti, ultrazvučnog senzora, senzora pokreta i slično. Cilj nam je napraviti široki spektar jednostavnih modula koje će svatko moći ugraditi u naše nosače bez poznavanja mehanike, elektronike i programiranja te na našem korisničkom sučelju, jednostavnim ‘drag&drop’ funkcijama napraviti svoju automatizaciju koju žele. Također, radit ćemo i na tome da projektiramo i šire veličine nosača kako bi korisnici mogli u jedan nosač postaviti što više modula i time napraviti još zanimljivije i složenije stvari, što će omogućiti da njihova mašta i ideje dođu do izražaja, poručio je student Lovro.