Pretraga

Inovacija studenta PMF-a: Osmislio robota koji u skladištu razvrstava pakete

A- A+

Luka Čučuković, student PMF-a u Zagrebu izradio je inovativnog robota za razvrstavanje skladišta zahvaljujući stipendiji Rotary E-kluba Hrvatska. Robot QuickMAFS proglašen je najboljim završnim radom u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića koju je Luka Pohađao te je osvojio zlato za najpreciznije rješenje na izložbi za mlade inovatore INOVA-MLADI.

Luka1

Foto: Luka Čučuković | Foto: PR

Luka Čučuković, nekadašnji učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića, a sada student zagrebačkog PMF-a izradio je inovativnog robota za razvrstavanje skladišta pod nazivom QuickMAFS. Izradu robota mogućila mu je stipendija Rotary E-kluba Hrvatska koju je dobivao već u trećem i četvrtom razredu srednje škole, a financira se proz projekt raSTEMo! namijenjem mladim inovatorima.

Inovativni skladištarski robot

Već kao srednjoškolac Luka je bio stipendist Rotary E-kluba Hrvatska i počeo s radom na jednom od svojih mnogobrojnih projekata. Robot za razvrstavanje skladišta financiran je stipendijom i plod Lukinog dugogodišnjeg interesa i rada u jednom od najatraktivnijih područja i zanimanja budućnosti: robotike.

QuickMAFS je autonomni robot skladištar koji organizira skladište i vrši isporuke te je povezan s raznim popratnim resursima kao što su stranice i baze podataka. Lukin inovativni robot proglašen je najboljim završnim radom u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića te je osvojio zlato za najpreciznije rješenje na izložbi za mlade inovatore INOVA-MLADI.

Robot će razvrstavati pošiljke putem kamere koja če prepoznavati objekte ili QR kodove i tako znati o kojim pošiljkma se radi. Imat će aplikaciju za bluetooth kontrolu, bazu podataka i stranicu za praćenje pošiljaka, a zbog inovativnog dizajna može se kretati u bilo kojem smjeru.

Izdvojeni članak

Naši inovatori impresionirali na svjetskom sajmu: FER-ovcima nagrada za najbolju međunarodnu inovaciju

Stipendije za mlade inovatore

Rotary E-klub Hrvatska pod svojim okriljem danas ima 20 stipendista čiji se inovativni projekti financijski pomažu kroz projekt raSTEMo! Rotary E-klub Hrvatska koji su svom fokusu ima obrazovanje za poslove budućnosti te poticanje izvrsnosti učenika, opet je otvorio natječaj za talentirane STEM-ovce, srednjoškolce koji žive u ruralnim sredinama ili manjim mjestima u Hrvatskoj. Na stranicama www.rotary-eclub.hr može se naći prijavnica te uvjeti natječaja koji je otvoren do 30.09.2022.

– Luka i svi stipendisti do sada najbolja su motivacija i dokaz da se isplati ulagati u mlade talente. Jer osim njihovog izrastanja u buduće uspješne pojedince našeg društva rasta, raSTEMo! i mi s njima, poručili su iz Rotary E-kluba Hrvatska.