Pretraga

Google ulaže 2 milijuna dolara u projekt na kojem rade i dva naša faksa: Važan je za sigurnost učenika

A- A+

Oko 50 posto smrti adolescenata u Vijetnamu uzrokuju prometne nesreće, a Međunarodna organizacija za procjenu cestovne infrastrukture (iRAP) osmislila je sustav koji ima za cilj ublažiti ovu crnu statistiku. Naime, taj će sustav, koristeći među ostalim i umjetnu inteligenciju, ocijeniti cestovnu infrastrukturu oko škola u Vijetnamu. Na projektu, u koji Google ulaže dva milijuna eura, rade i dva zagrebačka fakulteta – Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet prometnih znanosti.

Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet prometnih znanosti

Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet prometnih znanosti | foto: FER/srednja.hr

Iako se umjetna inteligencija nerijetko spominje u negativnom kontekstu preuzimanja poslova od čovjeka, bitno je govoriti i o područjima u kojima je njen utjecaj iznimno pozitivan. To uključuje i sigurnost na cestama, posebice imajući u vidu da su prometne nesreće jedan od glavnih uzroka smrti među mladima diljem svijeta.

Google u projekt koji će doprinijeti sigurnosti na cestama ulaže 2 milijuna eura

Jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda je upravo prepoloviti broj smrtnih slučajeva i ozljeda na cestama do 2030. godine. No, da bi se smanjio broj prometnih nesreća, potrebno je znati gdje i kako djelovati – prvo utvrditi koje su ceste opasnije, na kojim dijelovima, u koje doba dana, obraćajući posebnu pozornost na ceste oko vrtića i škola.

– Međunarodna organizacija za procjenu cestovne infrastrukture (engl. The International Road Assessment Programme, iRAP) posvećena je spašavanju života eliminacijom visokorizičnih cesta diljem svijeta i osmislila je sustav ocjenjivanja za oznaku sigurnosti ceste. Na cesti ocijenjenoj s jednom zvjezdicom vjerojatnost prometne nesreće otprilike je 20 puta veća nego na cesti s pet zvjezdica. Upravo ovu metriku iRAP-a za ocjenjivanje cestovne sigurnosti koristi i UN odnosno države članice za postizanje cilja umanjenja broja prometnih nesreća.  O važnosti ove teme govori i činjenica da je u rujnu ove godine Googleova filantropska podružnica Google.org prihvatila financiranje projektnog prijedloga koji bi djeci omogućio sigurnije putovanje u školu. Voditelj međunarodnog konzorcija upravo je organizacija iRAP, a ukupno financiranje iznosi 2 milijuna dolara. Koristeći umjetnu inteligenciju, satelitske snimke i Google Street View za otkrivanje sigurnosnih rizika na cestama, organizacija iRAP ocijenit će cestovnu infrastrukturu oko škola za cijelu zemlju u Vijetnamu i podržati nadogradnje na cestama s najvećim rizikom, priopćeno je sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).

Izdvojeni članak
Prava vrećica zagrebački studenti FER-a mobilna aplikacija

Studenti FER-a osmislili fora aplikaciju: Fotografirate predmet, a ona kaže u koji ga otpad treba odložiti

Na projektu rade i dva zagrebačka fakulteta

Naime, upravo je zagrebački Fakulteta elektrotehnike i računarstva uz Fakultet prometnih znanosti (FPZ), među sudionicima ovog projekta.

– Prometne nezgode su vodeći uzrok smrtnosti radno sposobnog stanovništva. Svake godine preko milijun osoba pogine u prometu. Nažalost, posebno veliki društveni problem predstavlja smrtnost najmlađih. Svaki dan oko 500 djece pogine na putu do škole. U Vijetnamu prometne nezgode uzrokuju oko 50 posto smrtnosti adolescenata. Organizacija iRAP već dugi niz godina razvija metodologiju koja omogućava identificiranje najopasnijih segmenata prometne mreže. Naše istraživanje će tu metodologiju učiniti dostupnijom primjenom metoda umjetne inteligencije. Važnost problema i kvaliteta našeg prijedloga uvrstili su nas među 15 projekata koji će biti financirani u okviru programa Google AI for Global Goals. Naš projekt je globalni pothvat u kojem pored iRAP-a, FER-a i FPZ-a sudjeluju i tvrtka Anditi iz Australije te Azijska fondacija za prevenciju ozljeda (AIPF), ističe Siniša Šegvić, redoviti profesor Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave zagrebačkog FER-a.

FER surađuje s iRAP-om od 2019. godine, a najvažniji cilj suradnje je prepoznati sigurnosne atribute prometnica iz slika i videa. U priopćenju FER-a navodi se i da će na ovom istraživačkom projektu kroz svoju doktorsku disertaciju raditi Marin Kačan.

– Glavno istraživačko pitanje jest možemo li i u kojoj mjeri metodama računalnog vida raspoznati atribute prometnica koji određuju sigurnost sudionika u prometu. Postizanje UN-ovog cilja o povećanju sigurnosti cestovnog prometa kroz povećanje broja cesta ocijenjenih s 3 zvjezdice do 2030. Godine, procijenjeno je da će se spasiti 450 tisuća života svake godine. Jedna od lijepih vijesti ove godine je da upravo hrvatski istraživači doprinose ovom hvalevrijednom zajedničkom cilju te da su kvaliteta i znanje naših fakulteta toliko prepoznati u svijetu, poručuju s FER-a.