Pretraga

Predstavljeni novi kurikulumi: Od jeseni će se eksperimentalno provoditi u osnovnim i srednjim školama

A- A+

CUC2024 konferencija u organizaciji CARNET-a fokusirala se na umjetnu inteligenciju u obrazovanju. Na konferenciji u Rovinju pod nazivom ‘AI u obrazovanju – Novi početak ili početak kraja’ okupilo se više od 1.000 nastavnika i ravnatelja. Pomoćnik ravnatelja CARNET-a za Sektor za umjetnu inteligenciju ondje je predstavio novoizrađene kurikulume o umjetnoj inteligenciji koji će se provoditi eksperimentalno od ove jeseni u osnovnim i srednjim školama.

FotCUC2024 | Foto: CARNETo: CARNET

U Rovinju je završena 26. po redu CARNET-ova konferencija za korisnike CUC2024 pod nazivom ‘AI u obrazovanju – Novi početak ili početak kraja’. Više od 1.000 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, uključujući predstavnike škola, visokoškolskih ustanova i drugih obrazovnih institucija, imalo je prilike sudjelovati na više od 30 radionica i neformalnih Birds of Feather razgovora, preko 70 interaktivnih izlaganja te fokus grupa i panel raspravi koja je obilježila svečano otvaranje konferencije.

Konferencija je istražila ključne teme budućnosti obrazovanja u digitalnom dobu, fokusirajući se na CARNET-ov projekt Podrška primjeni digitalnih tehnologija u obrazovanju – BrAIn. Cilj projekta je unaprijediti kvalitetu obrazovnog procesa kroz integraciju digitalnih tehnologija za uspostavu personaliziranog pristupa učenju i poučavanju te kroz razvoj kurikuluma i digitalnog obrazovnog sadržaja iz područja digitalnih tehnologija u nastajanju.

Juraj Bilić, pomoćnik ravnatelja CARNET-a za Sektor za umjetnu inteligenciju, ekspert u OECD-ovoj radnoj skupini za budućnost umjetne inteligencije i voditelj projekta BrAIn, predstavio je novoizrađene kurikulume o umjetnoj inteligenciji koji će se provoditi eksperimentalno od ove jeseni, kao izvannastavna aktivnost za osnovne te fakultativni predmet za srednje škole. Govorio je i o Aktu o umjetnoj inteligenciji, naglašavajući važnost regulacije i edukacije u ovom području.

Osim online dijela održanog 9. i 10. travnja, konferencija je ugostila sudionike u Rovinju 18. i 19. travnja. Na temu ‘Umjetna inteligencija: od regulacije do edukacije’ govorili su i Saša Mladenović, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu i voditelj istraživačke grupe za umjetnu inteligenciju, Dalia Kager, učiteljica informatike i mentorica iz Osnovne škole Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici, Antonija Capan, učiteljica matematike u Osnovnoj školi Grabrik i Jaye Richards Hill, direktorica Microsoft EDU za Istočnu Europu, Bliski Istok i Afriku.