Pretraga

Gotovo svi fakulteti u Zagrebu objavili kako će izgledati nastava: Donosimo detalje

A- A+

Nikad neizvjesnija akademska godina samo što nije počela. Nastava neće izgledati kao do sada, Negdje gotovo skroz online, negdje hibridno, a tek kao iznimka, postoje faksevi koji će cijelu nastavu uspjeti održati uživo. Donosimo popis svih fakseva u Zagrebu koji su izdali upute za nastavu u novoj akademskoj godini. Složili smo ih po abecedi.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Upute za održavanje nastave u novoj akademskoj godini za sada je objavilo 20 visokoškolskih institucija u Zagrebu. Ovaj tekst naknadno ćemo nadopunjavati kako budu izlazile upute i za preostale fakseve.

Agronomski fakultet

Nastava na zagrebačkoj Agronomiji će se održavati u mješovitom obliku, a satovi će biti skraćeni, ovisno o broju studenata u dvoranama koje će biti strogo namijenjene samo za jedan studij. Raspored će biti izrađen da se studenti na Fakultetu zadržavaju samo 4 dana. Nastavnici su dužni na početku predavanja obavijestiti studente o načinu kako će opravdati ili nadoknaditi vježbe koje su propustili zbog bolesti ili samoizolacije.

Izborni predmeti koji se slušaju na više diplomskih studija, a studenata je više od 35 će se izvesti na daljinu. Sva predavanja koja se održavaju na daljinu biti će snimljena i pohranjena u prikladnoj bazi (Merlin ili slično) a moći će se naknadno koristiti/pregledati. Vježbe će se držati u odgovarajućim prostorima (laboratorij ili dvorana) u manjim grupama. Preporuka je da se što više konzultacija održava na daljinu. Održavanje načina ispita je prepušteno nositeljima modula i oni će odabrati optimalan način za polaganje ispita.  Terenska nastava koja iziskuje odlazak izvan Grada Zagreba do daljnjeg se otkazuje. Nastavnicima je preporučeno da što više koriste razne video materijale koji bi mogli zamijeniti klasičnu terensku nastavu. Za djelatnike u laboratorijima trebali bi se osigurati viziri a u dvorane postaviti pregrade od plexiglasa. U dvoranama se mora osigurati kvalitetan Eduoram signal.

Akademija dramske umjetnosti

Dekanica ADU-a Franka Perković Gamulin pismom se obratila kolegicama i kolegama kako bi pokušala umanjiti nelagodu neizvjesnosti u kojoj se svi članovi zajednice nalaze. Načelno, ističe u pismu, dekanica smatra da Akademija treba biti spremna na sve opcije. To uključuje hibridnu nastavu, ali i punu kontaktnu nastavu. To se posebno odnosi na umjetničke kolegije koji takav oblik nastave zahtijevaju. Smatra i da trebaju biti spremni za potpuni lockdown do kojega se, nada se, neće doći.

– Duboko vjeruje da je radi kvalitete pedagoškog procesa izuzetno važno održati kontaktnu nastavu na svim kolegijima, barem u prvih nekoliko tjedana zimskog semestra. Pogotovo je to važno za brucoše kojima bi prvi susret s Akademijom putem on-line nastave, dakle bez žive, ljudske, na svoj način i prisne komunikacije s nastavnicima i kolegama studentima, nanio veliku štetu, stoji u pismu dekanice Perković.

Iz tog će razloga, naglašava, njena odluka, ukoliko je nadležne institucije ne demantiraju u potpunosti, biti da se nastava, pogotovo na spomenutim umjetničkim kolegijima, održava kontaktno.

– Barem dok nam to izrijekom ne zabrane. Maksimalno se pridržavajmo propisanih epidemioloških higijenskih mjera, osim kada one značajno narušavaju kvalitetu temeljnih oblika izvođenja umjetničke nastave, ističe dalje u pismu dekanica.

U svom se pismu dekanica Perković ukratko osvrnula i na probleme koji pogađaju studente uoči neizvjesnog početka i načina održavanja nastave na fakultetima. Ti problemi uglavnom se mogu identificirati u jednoj stvari – osiguravanju smještaja.

– Ova situacija posebno je teška za studente koji nisu iz Zagreba te nisu sigurni trebaju li se vratiti u Zagreb i plaćati goleme troškove vezane uz najam stana i sl. U ovom trenutku mislim da trebaju računati na povratak, jer iskreno vjerujem da ćemo znatan dio nastave uspjeti održati u koliko-toliko normalnim uvjetima, ističe dekanica.

Sjednica na kojoj će se donositi Odluka o načinu provođenja nastave na Akademiji, kao i raspored nastave, zakazana je za 11. rujna.

Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet u Zagrebu nastavu u nadolazećoj akademskoj godini organizirao je prema određenim principima. Drže se toga da je potrebno omogućiti svim studentima jednaka prava i obveze, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, što uključuje i one koji se nalaze u samoizolaciji. Stoga, ističu, studente se neće penalizirati ako ne mogu biti na nastavi, ukoliko aktivno sudjeluju u online aktivnostima iz svih kolegija. Potrebno se držati uputa nadležnih tijela, ali i zadržati slobode nastavnika i akademsku autonomiju.

– Studenti i nastavnici su već pokazali da imaju potrebne uvjete te računalne vještine za provođenje nastavnih aktivnosti na daljinu, a za sva pitanja i podršku, Fakultet stoji na raspolaganju, ističu sa zagrebačke Ekonomije.

U ponedjeljak, 28. rujna u 11 sati održat će se online sesija za brucoše, putem koje će ih informirati o Fakultetu i iskustvu studiranja na daljinu ili u prostorima Fakulteta. Ekonomija poziva sve brucoše da prisustvuju online sesiji putem ove povezniceOsim toga, pozivaju brucoše i da dođu osobno na Fakultet kako bi se s njime uživo ‘upoznali’. No, prije nego što se odlučite na to, potrebno je ispuniti poseban formular, koji možete pronaći ovdje.

– Kako biste se bolje međusobno upoznali off-line, nastavu iz Tjelesne i zdravstvene kulture organizirat ćemo na otvorenom u skladu s epidemiološkim mjerama. Pozivamo vas da se priključite off-line nastavi iz Tjelesne i zdravstvene kulture i upoznate uživo sa svojim kolegicama i kolegama. Kako biste se bolje međusobno upoznali on-line, profesori na kolegijima prve godine će vas pozvati da pokrenete studentske Facebook grupe za pojedine grupe studenata, pozivamo vas da se uključite i povežete sa svojim kolegicama i kolegama, navodi Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Ekonomija je objavila i popis kolegija koji će se odvijati u dvoranama. Takvih je kolegija tek 20, a svi studenti koji, zbog tih kolegija ili nekih drugih razloga planiraju doći na Fakultet, to moraju najaviti putem formulara minimalno 48 sati prije dolaska. Taj formular možete popuniti ovdje.

Prilikom ulaska na Fakultet studenti trebaju imati popunjenu izjavu, koju možete preuzeti ovdje. Tu će izjavu, zajedno s identifikacijskim dokumentom, predati na porti prilikom ulaska na Fakultet. Studenti trebaju doći dovoljno rano na Fakultet kako bi se na ulasku provele sve potrebne epidemiološke mjere. Ulazak na i izlazak s faksa je moguć samo kroz glavnu portu, dok će u slučaju opasnosti sukladno propisima sva vrata biti otvorena. Kontakt osoba za sva pitanja je Božidar Jaković, prodekan za nastavu i studente, a njegova mail adresa je [email protected]Ekonomija je objavila i popis kolegija koji će se odvijati u dvoranama. Takvih je kolegija tek 20, a svi studenti koji, zbog tih kolegija ili nekih drugih razloga planiraju doći na Fakultet, to moraju najaviti putem formulara minimalno 48 sati prije dolaska. Taj formular možete popuniti ovdje.

Prilikom ulaska na Fakultet studenti trebaju imati popunjenu izjavu, koju možete preuzeti ovdje. Tu će izjavu, zajedno s identifikacijskim dokumentom, predati na porti prilikom ulaska na Fakultet. Studenti trebaju doći dovoljno rano na Fakultet kako bi se na ulasku provele sve potrebne epidemiološke mjere. Ulazak na i izlazak s faksa je moguć samo kroz glavnu portu, dok će u slučaju opasnosti sukladno propisima sva vrata biti otvorena. Kontakt osoba za sva pitanja je Božidar Jaković, prodekan za nastavu i studente, a njegova mail adresa je [email protected].

Fakultet elektrotehnike i računarstva

S FER-a ističu kako je njihov prioritet briga za zdravlje studenata i zaposlenika. Istovremeno, bit će potpuno posvećeni ispunjavanju strateških ciljeva, kao i organizaciji što većeg dijela nastave u prostorima Fakulteta. Ističu kako su unatoč ograničenjima od strane preporuka i smjernica državnih tijela, ipak odlučili navesti planove i očekivanja za zimski semestar, kako bi se smanjila neizvjesnost.

Pristup Fakulteta održavanju nastave, ističu, temelji se na tri načela: sigurnost i dobrobit svih studenata i zaposlenika, očuvanje intergirteta nastavnog procesa, što se odnosi na prenošenje i provjeru znanja te fleksibilnost u izvođenju nastave kako bi se moglo odgovoriti na izazove koji se svakodnevno mijenaju.

– Bez obzira na sva naša nastojanja, ključ uspjeha suradnja je studenata uz poštivanje svih preporuka i pravila. Na Fakultetu ne postoji epidemijska policija koja bi se brinula o osiguravanju razmaka i nošenju zaštitnih maski, ističu s FER-a.

Dodatno naglašavaju kako se oslanjaju da savjest zaposlenika i studenata te odgovornost prema sebi i kolegama te nastavnicima. Nastava za sve studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će 28. rujna, a raspored će biti objavljen tokom sljedećeg mjeseca. Poslijediplomski studiji neće započeti prije 1. studenoga pa će detaljne informacije za doktorande biti objavljene naknadno.

Uvodni sat za brucoše održat će se u dvorani D1/D2, a bit će osiguran i live prijenos online. Uvodno predavanje održat će se 25. rujna u 11 sati, a svi će brucoši dobiti poziv na događaj. Fizički će moći pristupiti do maksimalno 90 studeanta koji se na vrijeme prijave, s poštivanjem mjera razmaka od 1,5 metara.

– Smatramo da bi prva generacija preddiplomskog studija, naši novi brucoši, trebali nastavu uglavnom pohađati što je moguće više na Fakultetu, u predavaonicama i na laboratorijskim vježbama, dakako, uz poštivanje svih propisanih mjera. Prva je godina ključna za sveučilišni studij i upoznavanje koncepata visokog obrazovanja i nastave na sveučilištu, posebno nakon prethodne školske godine koja je predstavljala veliki izazov učenicima završnog razreda srednje škole gotovo od početka (štrajkovi) do kraja (pandemija). Bez pravovremenog usvajanja važnih navika vezanih uz sveučilišni studij, cijeli studij može biti ugrožen, stoji u objavi FER-a.

Iz navedenih razloga savjetuju brucošima da upišu online ‘mostni’ kolegij ‘Elementarna matematike’ u rujnu, a sve kako bi bili spremni pratiti gradivo iz matematičkih predmeta kad predavanja i nastava redovno krenu. U zimskom semestru organizirat će se nastava iz ‘mostnog’ kolegija ‘Uvod u fiziku’. Brucoši bi nastavu trebali pohađati u jednoj grupi da se izbjegne nepotrebna cirkulacija studenata u hodniku, čime se smanjuje rizik od samoizolacije velikog broja ljudi. Grupe će biti veličine od 40 do 70 studenata, ovisno o veličini predavaone.

– Izvjesno je da će se nastava provoditi u turnusima, ali bez alterniranja (dio grupa uvijek će nastavu pohađati ujutro, a dio popodne). Između turnusa, prostorije će se dezinficirati, ističu u planu.

Za studente viših godina studija ideja je da se nastava provodi hibridno, odnosno u nekoj kombinaciji kontaktne i online nastave. Sve to prilagođavat će se potrebama predmeta. Detalji će se, ističu s FER-a, definirati u suradnji s nositeljima kolegija, a studenti će tijekom rujna dobiti sve informacije. Tijekom rujna definirat će se i raspored sati koji će, ovisno o razvoju epidemije, biti podložan promjenama.

Generalni je cilj da studenti otprilike polovicu nastave provedu u prostorima Fakulteta, a pritom će voditi računa da u prostorima Fakulteta ne provedu više od tri radna dana tjedno. Pri izradi rasporeda FER će nastojati izbjeći okupljanja većih grupa studenata i minimizirati broj dana koje će studenti provesti na Fakultetu, kako bi se smanjila potreba za putovanjem javnim prijevozom. Izvjesno je da će nastava za različite grupe počinjati u različito vrijeme, kako bi se smanjio broj studenata u isto vrijeme na hodnicima faksa.

Ukratko, nastava će se u pravilu održavati kao kombinacija predavanja i vježbi u prostorima faksa te online nastave. Nastava na Fakultetu provodit će se u skladu sa smjernicama i preporukama nadležnih državnih tijela. Online nastava provodit će se putem sustava Microsoft Teams, Zoom, Moodle i sličnih. U svojim preporukama FER se osvrće na jedno od glavnih nedoumica studenata o kojima smo detaljno pisali, a to je pitanje smještaja. S obzirom na predviđeni način održavanja nastave, FER smatra da je najbolje da studenti koji žive izvan Zagreba dođu u Zagreb, u domove ili iznajmljene stanove, da se drže preporuka i da dolaze u prostore Fakulteta onda kada se nastava bude provodila u predavaonicama i laboratorijima.

Za onaj dio nastave koji se bude provodio online, FER-ova preporuka studentima je da slušaju predavanja iz svojih domova. Time u slučaju zaoštravanja mjera, ističu, preveniraju moguće probleme vezane uz putovanja, posebno iz drugih država, a istovremeno ostvaruju fleksibilnost u slučaju suzbijanja pandemije i popuštanja mjera, kada je izvjesno da bi se nastava izvodila online samo iznimno.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti

Nastava na FFRZ-u započinje 1. listopada, a za sve će godine studija i studijske programe biti uživo. Nastavnici će ispite i konzultacije držati uživo, a ako zbog epidemiološke situacije to ne bude preporučljivo, bit će dostupni oboje izvoditi i na daljinu.

Svi studenti i nastavnici dužni su se pridržavati epidemioloških mjera koje uključuju obvezno nošenje maski, održavanje fizičke distance, higijenu ruku, a za djelatnike fakulteta, ako su slučajno putovali u inozemstvo, preporučuje se obavijestiti dekana.

Fakultet hrvatskih studija

Nastava na Hrvatskim studijima u novoj akademskoj godini provodit će se u klasičnom obliku, sukladno akreditiranim studijskim programima i prihvaćenim opisima, odnosno silabima predmeta.

– Nastava u klasičnom obliku najbolji je način izvođenja nastave za sve studijske programe Fakulteta hrvatskih studija koji su akreditirani za klasično izvođenje nastave. Klasična nastava osigurava pretpostavke i za cjelovito formiranje mladih ljudi, studenata, u stalnoj interakciji s nastavnicima i kolegama studentima te u životu na visokoškolskoj ustanovi na kojoj se obrazuju. To uključuje mnogo više od samoga nastavnoga procesa i nezamjenjivo je u cjelokupnom procesu dozrijevanja mladoga čovjeka u svim vidovima njegove osobnosti. Sagledavajući sveučilišni i sav visokoškolski život kao važan dio života gradova, odnosno društvenih zajednica u kojima se on odvija, očito je da sveukupni život tih društvenih zajednica biva značajno osiromašen izostankom visokoškolskih aktivnosti u klasičnom obliku. Stoga je preporuka da se uznastoji održati normalno odvijanje nastave dokle god to prilike i odluke nadležnih državnih tijela budu dopuštale, stoji u objavi Hrvatskih studija.

Do kraja rujna 2020. definirat će se raspored sati koji će biti podložan promjenama, ovisno o razvoju situacije s epidemijom. Prilikom održavanja nastave, ističu s Fakulteta, nužno je pridržavati se uputa. Studentima i nastavnicima bit će omogućena uporaba raskužnih sredstava za ruke prilikom ulaska u zgrade fakulteta i predavaonice. Studenti moraju zadržavati udaljenost između sebe i drugih studenata i nastavnika. U jednoj školskoj klupi može sjediti samo jedan student. Studenti će sjediti cik-cak, na najvećoj mogućoj udaljenosti od drugih studenata.

Nije dopušteno grupiranje studenata na hodnicima. Svi nose masku osim nastavnika dok drži nastavu i studenta dok izlaže seminar. Treba izbjegavati dodirivanje rukama usta, nosa, očiju i lica. Redovita i pravilna higijena ruku, što se odnosi na pranje i dezinfekciju. Između svake nastave dvorane će se provjetravati i dnevno raskuživati. U svakoj klupi u predavaonicama može sjediti samo jedan student, na najvećoj mogućoj udaljenosti od drugih studenata, pazeći na higijenu ruku, očiju, usta i nosa. U dvoranama su posebno označena mjesta za studente kako bi se osigurao dovoljan razmak i efikasnije raskuživanje dvorana. Na ulazu u zgrade Fakulteta i u svakoj predavaonici nalazi se dezinficijens za ruke.

Nastavno osoblje, zaposlenici, studenti, kao i druge osobe, ne smiju ulaziti u unutarnje niti koristiti vanjske prostore ustanove ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, dišne (respiratorne) simptome (kašalj, poteškoće u disanju, curenje iz nosa) ili ostale simptome zarazne bolesti (poremećaj osjeta njuha i okusa, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima, probavne tegobe i sl.) te ako su u samoizolaciji ili im je utvrđena zaraza koronavirusom (SARS-CoV-2). Nastavno osoblje, zaposlenici, studenti, kao i druge osobe, dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska na posao/nastavu u prostore Fakulteta. U slučaju povišene tjelesne temperature ili pojave simptoma bilo kakve zarazne bolesti, student se treba javiti predmetnomu nastavniku, a nastavnik prodekanu za nastavu i studente i ne dolaziti na posao/nastavu te se telefonski javiti liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi. S povišenom tjelesnom temperaturom, dišnim i/ili drugim simptomima zarazne bolesti nije dopušteno dolaziti u prostor fakulteta.

U situacijama kada, zbog velikoga broja studenata na kolegiju, nije moguće održavati nastavu prema gore navedenim uputama jer ne postoji mogućnost pridržavanja epidemioloških mjera – poglavito držanja razmaka – nastavnici će podijeliti skupinu na dvije te će jedan tjedan održati koncentriranu nastavu, odnosno dva predavanja u jednom nastavnom terminu jednoj skupini, a drugi tjedan ta ista dva predavanja održat će drugoj skupini studenata. Preporučuje se seminarske radove objaviti na Merlinu tako da se studenti upoznaju s njima kako bi na satu seminara mogli komentirati i raspravljati. Tako bi se uštedilo vrijeme koje je potrebno za izlaganje, a svaka grupa bi se upoznala sa svim obrađenim temama.

Ako nastavnicima, zbog opsega nastavnih sadržaja, ne odgovara održavanje koncentrirane nastave mogu se odlučiti za izvođenje hibridne nastave. Studenti se, i u ovom slučaju, opet dijele na dvije skupine zbog pridržavanja epidemioloških preporuka s tim da u tom slučaju jedna studentska skupina ima kontaktnu nastavu i prema rasporedu nastave sudjeluje na predavanju, a za drugu skupinu studenata u tom tjednom terminu priprema se i održava nastava na daljinu. Sljedeći tjedan skupina koja je prethodni tjedan imala nastavu na daljinu ima kontaktnu nastavu i obrnuto, skupina koja je imala kontaktnu nastavu ima nastavu na daljinu. Izvođenje seminara bi se također obavljalo na opisani način.

Brojne su mogućnosti izvođenja nastave na daljinu, nastavnici se sami odlučuju koju vrstu će izabrati, a jedno od jednostavnijih i kvalitetnih rješenja za provedbu ovakvoga načina nastave jest snimiti održavanje predavanja može se zadužiti demonstrator ili student u skupini koja taj tjedan ima kontaktnu nastavu te drugoj skupini studenata proslijediti ili staviti na neku internetsku platformu snimku toga predavanja. U iznimnim slučajevima, ako nastavnik procjenjuje da će mu biti otežano provođenje nastave na predložene načine, zbog određenih specifičnosti kolegija, primjerice praktikumi i vjećbe, može sam predložiti model prema kojem smatra da će nastava biti bolja i kvalitetnija, a prodekan za nastavu i studente se obvezuje razmotriti predloženi model te dati odobrenje za njegovu provedbu.

Nastavni sat skraćuje se na 40 minuta, a dnevni raspored se prilagođava na način da se za određene kolegije pomiče početak predavanja za 10-20 minuta kako ne bi na svim predavanjima započinjali i završavali u isto vrijeme. Skraćivanjem nastavnoga sata i navedenim pomicanjem termina predavanja smanjuju se gužve studenata po hodnicima i dobiva se više vremena između predavanja koje su nužne kako bi se raskužile dvorane za nastavu. Nastavnici će redovito održavati konzultacije u nastavničkim kabinetima na Fakultetu. U tu će svrhu u vrijeme oglašenih konzultacija biti dostupni studentima u svojim kabinetima najmanje sat vremena svaki tjedan. Studenti i nastavnici mole se da budu savjesni, odgovorni, disciplinirani i točni.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Plan uključuje početak nastave na preddiplomskim i diplomskim studijima za sve studente 5. listopada 2020., kako je i predviđeno akademskim kalendarom za ak. 2020./2021. prema rasporedu koji će biti objavljen na mrežnoj stranici Fakulteta krajem rujna. Raspored će biti podložan promjenama, ovisno o razvoju situacije s pandemijom.

Uvodni sat za studente brucoše održat će se u četvrtak 1. listopada 2020., a o mjestu i vremenu održavanja brucoši će biti obaviješteni putem mrežne stranice Fakulteta. Plan je da brucoši nastavu pohađaju u istoj grupi i u istoj predavaonici. Grupe će biti do najviše 55 studenata ovisno o veličini predavaonice poštujući preporuke o fizičkoj distanci od 1,5 metra. Nošenje zaštitnih maski biti će obavezno u svim prostorima Fakulteta, na predavanjima, laboratorijskim vježbama i seminarima. Fakultet će za sve studente osigurati višekratne zaštitne maske. Brucoši će zaštitne maske preuzeti na uvodnom predavanju. Plan je da se nastava provodi kondenzirano i u turnusima. Prostorije će se nakon svake grupe dezinficirati.

Za studente viših godina preddiplomskih i diplomskih studija nastava će biti organizirana u mješovitom obliku (uživo i na daljinu) s namjerom da se sve laboratorijske vježbe i većina predavanja provodi uživo. Plan je da se nastava provodi kondenzirano i u turnusima. Tijekom rujna u suradnji s nositeljima kolegija biti će definiran način izvođenja nastave o čemu će studenti biti pravovremeno obaviješteni putem mrežne stranice predmeta. Nastava na daljinu provodit će se putem platformi Merlin, Microsoft Teams, Zoom, i slično. Nastava na Fakultetu će se provoditi sukladno odlukama, smjernicama i preporukama nadležnih državnih tijela te uz pridržavanje uputa Fakulteta koje će biti objavljene na mrežnoj stranici.

Fakultet organizacije i informatike

Nastava na FOI-ju, čiji se centri nalaze u Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima započet će 28. rujna. Kako ističu s FOI-ja, nastava će se izvoditi prema hibridnom modelu, od čega će se većinski dio izvoditi na daljinu. Laboratorijske vježbe će se, pak, više provoditi kontaktno, najmanje 50 do 70 posto, uz poštivanje epidemioloških mjera.

– S obzirom da smo nastavu na daljinu u prošlom semestru izvodili kvalitetno i studenti su nas ocijenili visokim ocjenama, nastavljamo s podizanjem kvalitete nastave na daljinu i e-predmeta te novim inovativnim konceptima učenja i poučavanja u virtualnom okruženju. Model nastave i raspored su detaljno razrađeni, što je bio veliki izazov s obzirom na naše ograničene prostorne kapacitete. Također morat ćemo dijelom preći i na BYOD (bring your own device) pristup, s obzirom da ćemo uz laboratorijske dvorane koristiti i dvorane za predavanja u kojima će se održavati kontaktne vježbe na računalima, istaknula je dekanica Nina Begičević Ređep.

Dodala je i da će FOI osigurati dodatne resurse poput e-knjiga, novih servera te prijenosnih računala koje će studenti moći posuditi za praćenje nastave od kuće. Svi predmeti će, slično kao na Tehničkom veleučilištu te Sveučilištu u Rijeci, biti podignuti na LMS-u Moodle. Sveučilište je oformio timove za podršku studentima u online nastavi kao i timove za podršku nastavnicima, koji će im pružati potporu u pripremi e-predmeta po instrukcijskom dizajnu, vrednovanja u virtualnom okruženju i drugim zahtjevnijim zadacima.

Fakultet prometnih znanosti

Nastava na Prometnom fakultetu u zimskom semestru akademske godine 2020./2021. održavati u hibridnom modelu, odnosno kombinacijom nastave uživo i nastave na daljinu. U daljnjem razdoblju odredit će se udio nastave na daljinu, a ovisit će o prostornim i kadrovskim mogućnostima i ograničenjima odnosno potrebnim osiguranjem zdravstvene sigurnosti studenata i svih zaposlenika.

Uvodni sat za brucoše planira se za petak, 2. listopada 2020., a obavijest o načinu provedbe i točnom vremenu održavanja bit će objavljena krajem rujna 2020. Konzultacije nastavnika će se održavati uživo, uz potrebne propisane protuepidemijske mjere, a iznimno, ako to nije moguće, studentima će nastavnici biti dostupni i za konzultacije na daljinu. Nastava za redovite studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će prema Akademskom kalendaru Fakulteta, 5. listopada 2020. godine, a raspored nastave bit će objavljen u drugoj polovici rujna 2020. Nastava za izvanredne studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će 8. listopada 2020., ali prema rasporedu nastave koji će biti objavljen u drugoj polovici rujna 2020.

Prema planiranom načinu održavanja nastave, Fakultet predlaže studentima koji žive izvan Zagreba da dođu u Zagreb, u studentske domove ili stanove te da se drže svih preporuka, a svim studentima preporučaju dolazak u prostorije Fakulteta isključivo u terminima održavanja nastave u predavaonicama, dvoranama i laboratorijima.

Fakultet strojarstva i brodogradnje

Nastava za sve studente preddiplomskih i diplomskih studija na FSB-u započet će redovno 28. rujna. Nešto drugačije nego prethodne godine jer će, zbog specifične epidemiološke situacije, nastava biti hibridna. To znači da će Fakultet, baš kao i mnogi drugi, organizirati predavanja dijelom uživo, a dijelom online.

– Raspored nastave bit će objavljen u drugoj polovici rujna. S obzirom na predviđeni način održavanja nastave, smatramo da je najbolje da studenti koji žive izvan Zagreba dođu u Zagreb, u domove ili iznajmljene stanove, da se drže preporuka i da dolaze u prostore Fakulteta onda kada će se nastava provoditi u predavaonicama i laboratorijima, stoji u kratkoj objavi FSB-a.

Uvodno predavanje za brucoše održat će se u petak 25. rujna. O tome na koji će se način izvesti, ističu s Fakulteta, studenti će biti obaviješteni u drugoj polovici rujna.

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

U skladu s preporukama HZJZ-a  i vodeći računa o specifičnostima studijskih programa koji se izvode na Fakultetu, nastava će se u zimskom semestru u najvećoj mogućoj mjeri, koliko to budu dozvoljavale aktualne epidemiološke okolnosti, izvoditi na ‘klasični’ način, kao nastava uživo u prostorima Fakulteta. Tek dio nastave izvoditi će se na daljinu u obliku e-učenja.

Nastava za sve studente integriranih preddiplomskih i diplomskih studija farmacije i medicinske biokemije započet će prema planu, 1. listopada 2020. godine. Krajem rujna biti će objavljen raspored sati, koji će biti podložan promjenama, ovisno o razvoju epidemiološke situacije. Posebna pažnja posvetit će se uvođenju brucoša u nastavni proces. Dan brucoša bit će održan 1. listopada, a o načinu održavanja tog događaja brucoši će biti pravovremeno obaviješteni.

S obzirom na planirano izvođenje nastave na Fakultetu, kontakt nastava u obimu koji će odrediti epidemiološka situacija i važeće preporuke, s Fakulteta smatraju da studenti koji žive izvan Zagreba trebaju što prije osigurati smještaj. Potiču ih na solidarnost te mole za pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Geodetski fakultet

Nastava u akademskoj godini 2020/2021. za studente preddiplomskog i diplomskog studija geodezije i geoinformatike započet će 28. rujna 2020. godine, prema rasporedu koji će biti objavljen 21. rujna 2020. Nastava će se održavati prema mješovitom modelu na način da će studenti 1. i 5. semestra preddiplomskog studija, te studenti 3. semestra diplomskog studija u prvom tjednu imaju nastavu u prostorima Fakulteta, a sljedeći tjedan imaju nastavu na daljinu.. Studenti 3. semestra preddiplomskog studija, te studenti 1. semestra diplomskog studija u prvom tjednu imaju nastavu na daljinu, a sljedeći tjedan imaju nastavu u prostorima Fakulteta.

Nastava u prostorima Fakulteta provodit će se u skladu sa smjernicama i preporukama nadležnih državnih tijela. To znači da će se prostorije u kojima borave studenti dezinficirati prilikom izmjena nastavnih grupa. Dezinficijensi će biti dostupni ispred predavaonica i sanitarnih čvorova, bit će obvezno nošenje maski tijekom boravka na Fakultetu, a broj studenata u predavaonicama bit će ograničen. Pri ulasku i izlasku te tijekom kretanja Fakultetom, mora se držati razmak od drugih osoba. Na početku akademske godine svi nastavnici, studenti i zaposlenici su dužni potpisati izjavu o preuzimanju obveze mjerenja tjelesne temperature prije svakog dolaska na Fakultet. S povišenom tjelesnom temperaturom, dišnim ili drugim simptomima zaraznih bolesti nije dopušteno dolaziti u prostore Fakulteta. Nastava na daljinu će se provoditi putem sustava Microsoft Teams i Merlin, uz obaveznu interakciju nastavnika sa studentima u stvarnom vremenu.

Katolički bogoslovni fakultet

Nastava za sve studente započet će prema planu, 1. listopada 2020. godine, kako je i predviđeno akademskim kalendarom za ak. 2020./2021., prema rasporedu koji će biti objavljen na mrežnoj stranici Fakulteta krajem rujna. Moguće je da će raspored biti podložan promjenama, ovisno o razvoju situacije s pandemijom. Uvodni sat za brucoše bit će održan 1. listopada. Obavijest o točnom vremenu i dvoranama bit će naknadno objavljena.

Plan je da studenti prve godine svu nastavu pohađaju uživo, u prostorijama Fakulteta, budući da njima tek predstoji privikavanje na novu, akademsku razinu obrazovanja i studiranja. S obzirom na obvezu održavanja fizičke distance, kapaciteti naših učionica značajno su smanjeni pa će se nastava za studente viših godina studija održavati po hibridnom modelu – kombinacijom kontaktne nastave i nastave na daljinu te e-učenja putem
dostupnih digitalnih platformi.

Ukratko, većina studenata nastavu će pratiti uživo, dok će se tek jedan dio izvoditi kao nastava na daljinu. Nastavnici se mole da svoje prezentacije te nastavne materijale redovito stavljaju na e-kolegije kako bi se omogućilo studentima, koji ne mogu nazočiti dijelu nastave, da putem e- kolegija prate nastavu. Imajući u vidu potrebu smanjenja velikog broja studenata koji istodobno borave u zatvorenim radnim i zajedničkim prostorima, nije moguće omogućiti svim studentima praćenje sve nastave „uživo“.

Posebna pozornost posvetit će se stoga planiranju asporeda i organizaciji nastave na kolegijima koje pohađa više od 30 studenata. Tijekom rujna u suradnji s nositeljima kolegija biti će definiran način izvođenja nastave o čemu će studenti biti pravovremeno obaviješteni putem mrežne stranice predmeta. Online nastava provodi se putem sustava Microsoft Teams, Zoom, Moodle i sličnih. Broj upisanih studenata u zimskom semestru 2020./2021. po izbornom predmetu može biti maksimalno 20, a po seminaru 15.

Mole se nastavnici da radi održavanja kvalitete visokoškolske nastave redovito drže konzultacije uživo, a iznimno, ako to nije moguće, da studentima budu dostupni i za konzultacije na daljinu.
8. Ako bi se ukazala potreba za prelazak održavanja nastave na daljinu, mole se nastavnici na otvorenost i spremnost za provođenje tog oblika nastave.

Za nastavak popisa visokih učilišta pritisnite nastavak teksta.