Pretraga

Hrvatska dobiva novo sveučilište: Ipak, neće biti konkurencija drugima

A- A+

Vlada je u četvrtak izglasala konačan nacrt prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, koje će nastati transformiranjem sadašnjeg Hrvatskog vojnog učilišta. Odluku o osnivanju, odnosno zakon, još treba donijeti Sabor, a očekuje se da novo sveučilište s radom krene na 30. obljetnicu osnivanja Hrvatske vojske, 28. svibnja. Iako su se neki pribojavali da će biti konkurencija drugim sveučilištima, konačni prijedlog zakona predviđa izvođenje studijskih programa samo u područjima sigurnosti i obrane.

Foto: Pixabay

– U godini kad obilježavamo 30. godišnjicu osnivanja Hrvatske vojske, stvaraju se daljni uvjeti za njezin razvoj. Novo sveučilište obrazovat će kadrove za sve segmetbe hrvatske vojske, rekao je ministar obrane Marin Banožić.

Vlada je u četvrtak izglasala konačan nacrt prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, koje će nastati transformiranjem sadašnjeg Hrvatskog vojnog učilišta.

Budući da su mnogi zastupnici imali primjedbe na prvi prijedlog zakona, konačni prijedlog donosi nekoliko izmjena. Neki su se zastupnici pribojavali da bi novo sveučilište moglo biti konkurencija drugim sveučilištima i primjerice, uz vojne, izvoditi i programe poput ekonomije koja je isto potrebna vojsci, no to neće biti moguće. Jer, konačmni prijedlog zakona jasno definira da će sveučilište izvoditi samo studije u području obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti.

Izdvojeni članak
vojska

Traži se 150 mladih koji žele u vojsku: MORH raspisao natječaj za četiri studija

Osim sveučilišnih, nudit će i stručne struje, a pripremljen je, i već akreditiran, Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Domovinska sigurnost.

Očekuje se da novo sveučilište s radom krene na 30. obljetnicu osnivanja Hrvatske vojske, 28. svibnja. Vlada će nakon donošenja zakona imenovati privremenog rektora, no sada se definira kako će on u roku od jedne godine od imenovanja obaviti pripreme za početak rada Sveučilišta, donijeti privremeni Statut Sveučilišta uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za obranu, podnijeti prijavu za upis u sudski registar, poduzeti radnje za konstituiranje Senata i poduzeti potrebne radnje za početak rada Sveučilišta.

No, neki prijedlozi zastupnika nisu ušli u obzir. Damira Bakića zanimalo je što će biti s plaćama zaposlenika i iz kojih će se sredstava isplaćivati, a iz Minisatrstva obrane navode da “pitanja radno-pravnog statusa nisu predmet predloženoga Zakona i da su regulirana propisima iz područja rada i kolektivnim ugovorima”.

Nadalje, zastupnica Marija Selak Raspudić imala je primjedbu na članak koji definira da upravni nadzor nad zakonitošću rada i općih akata Sveučilišta obavlja ministarstvo nadležno za obranu, čime se, kako je rekla, dovodi u pitanje autonomija Sveučilišta. Ministarstvo obrane pak ističe da je to u skladu s odredbama članka 48. stavka 8. Zakona o znanosti i visokom obrazovanju kojim je propisano da upravni nadzor nad zakonitošću rada i općih akata visokih učilišta za potrebe vojnog obrazovanja obavlja ministarstvo nadležno za unutarnje poslove odnosno ministarstvo nadležno za obranu sukladno posebnom sporazumu.

Novo sveučiliše nosit će ime prvog hrvatskog predsjednika pa će s punim imenom zvati: Sveučilište obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“.

PROUČITE KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA: