Pretraga

Sabor satima raspravljao o osnivanju novog sveučilišta: ‘Gdje vam je referada?’

A- A+

Više od pet sati Hrvatski je sabor raspravljao o konačnom prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Najviše primjedbi zastupnici su dali na činjenicu da nam nedostaje doktora znanosti u vojnom području, a otvorila se rasprava i o tome hoće li novo sveučilište imati referadu.

Screenshot: Google Maps

– Za sada imamo 50 doktora znanosti, od čega je 20 u znanstveno-nastavnom zvanju, a Ministarstvo obrane angažiralo je i dvadesetak drugih doktora, naglasio je ministar obrane Mario Banožić.

U Hrvatskom saboru danas se raspravljalo o konačnom prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Novo sveučilište nosit će ime po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a obrazovat će kadar za područja obrane, domovinske sigurnosti i sigurnosno-obavještajnog sustava.

Izdvojeni članak
vojni helikopter spušta vojnike na tlo

Hrvatska dobiva novo sveučilište: Ipak, neće biti konkurencija drugima

Mostova zastupnica izv. prof. dr. Marija Selak Raspudić pitala je što se promijenilo od 2014. kada su akreditirali samo studijske programe, ali ne i sveučilište. Ministar je odgovorio kako mu je teško reći što je bilo 2014. jer tada nije bio tu, no kako zna da se kontinuirano radilo na stvaranju sveučilišta.

Zastupnika stranke Možemo, također sveučilišnog profesora, Damira Bakića zanimalo je ima li buduće sveučilište već sada dovoljan broj vlastitih zaposlenika, odnosno je li moguće da zapošljavanje novih profesora neće izazvati trošak za državni proračun. Ministar je istaknuo kako su otvorili natječaje za dvadesetak doktora znanosti, no zbog isteka vremena nije stigao u potpunosti odgovoriti na postavljeno pitanje.

‘Zašto sveučilište, a ne fakultet’

Zastupnica stranke Pametno Marijana Puljak pitala je zašto nisu osnovali zaseban fakultet na jednom od postojećeg sveučilišta, već osnivaju novo sveučilište. Ministar kaže kako ovako imaju veću mogućnost za unaprjeđenje studija, ali i da se mogu javiti na natječaje europskih fondova.

SDP-ov Željko Pavić rekao je kako zasigurno ne postoji klub zastupnika koji bi bio protiv novog sveučilišta, no brine ga nedostatak inicijalne akreditacije.

Ponovno se povela rasprava o ulozi prvog hrvatskog predsjednika u ratu u BiH. Naime, zastupnica Radničke fronte Katarina Peović Vuković pitala je je li ušutkavanje političkih protivnika i nedemokratski citirati presude Haškog suda, na što je HDZ-ov Branko Bačić rekao da nije točno da je Haški sud ikada predsjednika Franju Tuđmana proglasio zločincem.

Selak Raspudić: Potreban nam je stručni vojni kadar

Selak Raspudić tražila je stanku, podsjećajući da se domovina ne brani deklarativno nego djelima i napominjući da se sveučilište koje se osniva mora biti kvalitetno. Smatra da je kadrovsko pitanje novog sveučilišta glavno pitanje jer bez kompetentnog vojnog kadra na Sveučilištu obrane i sigurnosti nema ni kvalitetnih studija.

– Svatko tko kaže da nam sigurnosno sveučilište nije potrebno, prodaje demagogiju, no otvoreno je pitanje kakvo će biti to novo sveučilište, kazala je Selak Raspudić.

Izdvojeni članak
vojska

Vlada usvojila nacrt zakona: Novo sveučilište ‘posuđivat’ će dio nastavnika

Puljak je rekla da zbog nedostatka inicijalne akreditacije neće glasati za donošenje zakona jer to, kako kaže, pokazuje da je “nešto trulo u državi Hrvatskoj”. Zasmetalo joj je i što na sjednici nema ministra obrazovanja te je istaknula da bi po logici po kojoj je Sveučilištu obrane nadležno Ministarstvo obrane medicinskim fakultetima trebalo biti nadležno Ministarstvo zdravstva.

SDP-ova Sanja Radolović, između ostalog, zapitala se i ima li novo sveučilište referadu, odnosno tko će se baviti administrativnim poslovima važnim za studente, što sada obavljaju, ovisno o studiju, referade fakulteta zagrebačkog i splitskog sveučilišta.

Glasanje u petak

Za riječ se ponovno javila Selak Raspudić koja smatra da je problem što novo sveučilište neće imati vojne doktore znanosti, jednim dijelom i jer se predviđa umirovljenje vojnih kadrova u pedesetim godinama, koje su inače znanstveno najplodnije godine.

Sabina Glasovac (SDP) smatra kako ovaj prijedlog zakona nije uspio pomiriti sustav obrazovanja sigurnosnog i vojnog kadra sa Zakonom o odgoju i obrazovanju.

Damir Bakić rekao je kako su u njegovu klubu zastupnika protiv ne samo zakona, već i sveučilišta, smatrajući kako izdvajanje i zatvaranje vode u degradaciju.

Sabor će o osnivanju sveučilišta glasati u petak.