Pretraga

Traži se 150 mladih koji žele u vojsku: MORH raspisao natječaj za četiri studija

A- A+

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je natječaj za prijem mladih u kadetsku službu. Ukupno se na četiri preddiplomska studija upisuje 150 studenata, od čega najviše na preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva.

Screenshot: YouTube; Ministarstvo obrane RH

Za sve koji žele na faks, ali u vojsku – dobre vijesti. MORH je otvorio natječaj za upis kadeta na četiri preddiplomska vojna studija. Do 70 kandidata upisat će se na studij Vojnog inženjerstva, 40 na studij Vojnog vođenja i upravljanja, 20 na studij Vojno pomorstvo te 20 studij Aeronautika – vojni pilot.

Kandidati moraju biti rođeni ’99. ili kasnije

Temeljni uvjeti za upis svaki od studija koje kandidat mora zadovoljiti su:

  • državljanstvo Republike Hrvatske
  • rođen/a 1999. godine ili kasnije
  • završena četverogodišnja srednja škola
  • da se protiv njega/nje ne vodi kazneni postupak pokrenut po službenoj dužnosti
  • da nije pravomoćno osuđivan/a za kaznena dijela navedena u članku 35. stavku 1. alineji 2. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske („ Narodne novine“, br. 73/13, 75/15, 50/16, 30/18 i 125/19)
  • da je upisan/a na prvu godinu redovitog studija (u prvom upisnom roku u srpnju 2021.)
  • ispunjeni zdravstveni, psihički, tjelesni i sigurnosni kriteriji za kadete propisani Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske („ Narodne novine“, br. 13/14, 134/15 i 138/15) koji će se po pozivu Ministarstva obrane utvrditi u posebnom postupku prije upisa na sveučilišni studij.

– Rok za podnošenje prijava za Sveučilište u Zagrebu – Fakultet prometnih znanosti (preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Aeronautika – vojni pilot) je 19. travnja 2021. godine, a za Sveučilište u Zagrebu (preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva i preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja) i Sveučilište u Splitu (integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo) je 10. svibnja 2021. godine. Kandidati se prijavljuju u propisanom roku elektronički Središnjem prijavnom uredu na portalu postani-student i pismeno na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b, stoji u tekstu natječaja, a detalje možete pronaći ovdje.

Izdvojeni članak

[FOTO] I vojska otvorila studentski dom: Evo gdje će živjeti budući časnici

Što sve treba sadržavati prijava?

Pismene prijave trebaju sadržavati zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona, presliku osobne iskaznice te uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak, ne starije od šest mjeseci. U slučaju prijave na više vojnih studijskih programa, piše to u natječaju, kandidat šalje samo jednu prijavu u kojoj mora jasno navesti za koje se sve vojne studijske programe natječe.

Iz MORH-a napominju kako i kako će se upisi provoditi u skladu s propisima i uvjetima natječaja na sveučilištima u Zagrebu i Splitu te da će kandidati koji zadovolje uvjete odabirnog postupka i upišu sveučilišni studij iz natječaja, krajem kolovoza 2021. godine biti pozvani na pripremni kamp.