Pretraga

Hrvatski faks sveučilištu na Maldivima pomaže uvesti sustav e-učenja

A- A+

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu u sklopu AMED (Advancing Higher Education in Maldives Through E-learning Development) projekta uvodi kompletan sustav e-učenja na Maldivima. Partneri projekta ovog tjedna borave u Varaždinu, pa su održali sastanak na kojem su prezentirani primjeri dobre prakse u implementaciji e-učenja i primjena novih tehnologija.

laptop

Foto: Unsplash; Glenn Carstens-Peters

U Varaždinu borave partneri AMED projekta s Nacionalnog sveučilišta na Maldivima, Otvorenog sveučilišta Katalonije i Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET).

Jedna od posljednjih projektnih aktivnost je sastanak u okviru kojeg Fakultet organizacije i informatike (FOI) posljednje tri godine daje ekspertizu za uvođenje modela e-učenja na Nacionalno sveučilište na Maldivima, kojem je zbog slabe prometne i mrežne povezanosti ovakav sustav bio i više nego potreban.

Uključeno više od 50 sudionika s maldivskog Sveučilišta

Projekt je, naime, započeo 2019. godine te je u potpunosti financiran sredstvima Erasmus+ programa Europske komisije u iznosu od 720.592 eura, a glavni mu je cilj ojačati kapacitete i širenje znanja u visokom obrazovanju. Do sada su u okviru projekta provedene gotovo sve aktivnosti u koje je bilo aktivno uključeno više od 50 sudionika s maldivskog Sveučilišta (MNU).

Svi sudionici sudjelovali su u edukacijama kroz razvijeni studijski program s ciljem podizanja kapaciteta i osposobljavanja za primjenu online nastavnih programa.

– Realizacija ovog projekta došla je u ključnom trenutku pandemije, kada su brojna sveučilišta morala prijeći na ovaj model realizacije nastave. Ovu dobru praksu primijenit ćemo zasigurno i na drugim projektima, rekla je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

Razvijen je i studijski program u četiri modula koji će biti akreditiran kako bi bio dostupan i za buduće edukacije nastavnika i drugih djelatnika na MNU i nakon završetka projekta AMED.

Izdvojeni članak

Više nisu samo online: Studentski Radio Kampus dobio je svoju frenkvenciju

Projektnim sredstvima nabavljena je i oprema

– U okviru projekta radilo se i na podizanju strateškog pristupa uvođenju e-učenja te je razvijen jedinstveni Strateški dokument koji će Sveučilištu na Maldivima omogućiti daljnji razvoj e-učenja, istaknuo je voditelj projekta i prodekan na FOI-ju, Igor Balaban.

Osim toga, projektnim sredstvima nabavljena je i postavljena oprema za njihovo provođenje i daljnji razvoj e-učenja na Maldivima u vrijednosti od 200.000 eura. Svoj je komentar dao i prorektor Nacionalnog sveučilišta na Maldivima, Mohamed Shareef.

– Mnogi naši nastavnici nisu bili upoznati s ovakvom tehnologijom i drago nam je da nakon ovog projekta naše sveučilište još više napreduje po pitanju tehnološkog razdoblja, zaključio je Shareef. Završna konferencija projekta AMED održat će se na Maldivima u svibnju.