Pretraga

Hrvatski studenti očajni u Španjolskoj: Smrzavamo se iako su temperature mnogo više nego u Zagrebu

A- A+

Iako su u Zagrebu temperature već danima u minusu, kao i u većini drugih hrvatskih gradova, studentima je ipak toplije nego li onima koji su otišli u Španjolsku. Nakon što smo saznali da jedna studentica koja je otišla na Erasmus na jug Španjolske u stanu nema grijanje i doslovno se smrzava, provjerili smo stanje i u drugim gradovima. Iako su temperature u plusu, u stanovima je hladno, a grijanja ne samo da nema, nego u nekim ugovorima stoji i da se ne smije koristiti niti grijalica.

Foto: Zrinka Medak

Zrinka ovaj semestar provodi na razmjeni u Španjolskoj i to na njenom samom jugu – u gradiću Elche. Zbog fakultetskih obveza tamo je otišla još u veljači. Znala je da će se tada dnevna temperatura kretati oko 15 stupnjeva i da u stanu nema grijanja. Nadala se da će problem već nekako riješiti, a i da će proljeće brzo doći. Pa ipak je to sam jug Španjolske.

– Iako sam znala da u stanu nema grijanja, prvu noć sam se smrznula, skoro pa doslovno. Problem je bio još veći jer je bila nedjelja, a nedjeljom rijetko koje trgovine rade pa je bilo nemoguće kupiti bilo kakvu grijalicu, kaže Zrinka.

Izdvojeni članak

Gdje na maturalac: Španjolska

Noću su se temperature u veljači kretale oko 5 stupnjeva, pa je stvarno bilo hladno. Zrinka govori i da su ljepših dana stanovi puno hladniji od ulica. Odmah u ponedjeljak uspjela je pronaći grijalicu na jednoj od Facebook grupa. Međutim, postojao je još jedan potencijalni problem, priča ona.

– U stanovima im često padaju sklopke ako je opterećenje i nestane struje. Čim sam došla u stan s grijalicom, išla sam probati hoće li struja u stanu podnijeti još jedno trošilo. Imala sam sreće, sve je bilo dobro. Osim toga, po ugovoru sa stanodavcem nije dopušteno imati grijalicu zbog opasnosti od požara, ali naravno i računa za struju. Ipak, nitko ne poštuje taj stavak ugovora jer to onda nisu normalni uvjeti za život. I to nije samo moj problem, jer je bilo nemoguće pronaći stan s grijanjem. Do sada sam upoznala samo jednu osobu koja ima grijanje u stanu, ali to je dečko koji je iz Elchea i s obitelji živi u potpuno novom stanu, prepričala nam je Zrinka.

Nakon što nam je ovo ispričala, javili smo se još nekim Erasmusovcima koji su iz Zagreba otišli u Španjolsku.

Izdvojeni članak

42 stvari koje pomisliš kada dođe vrijeme da prvi put u godini upališ grijanje u stanu

Vlatka se nalazi u Madridu i govori nam da je grijanje svima problem.

– Imamo radijatore u stanu koji ne rade. Ja sam doslovno morala ići kupiti jedan koji se samo uključi jer su mi starci poludjeli kad sam se prehladila i kad su shvatili da je u stanu hladnije nego vani (u prvom mjesecu je tu bilo stvarno hladno), prepričava ona.

Ni u Barceloni nije ništa bolje. Gordan je tamo otišao na razmjenu, ali za razliku od prethodnih sugovornika on misli kako je sasvim normalno da u stanovima u Španjolskoj nema radijatora ni grijanja.

Njemu očito hladnoća ne stvara preveliki problem, ali čini se da su drugi hrvatski studenti poprilično uznemireni nedostatakom grijanja ili opreme kojom se stambeni prostori mogu zagrijati.