Pretraga

Iz Ministarstva objasnili koja sve prava studenti gube kad se zaposle za stalno: Imamo dokument

Redovni studenti, po novome Zakonu o visokom obrazovanju, mogu se zaposliti za stalno, postati samostalni obrtnici ili slobodnjaci, a i dalje zadržati pravo na državnu subvenciju školarine. Ipak, ako se zaposle na jedan od spomenutih načina, gube neka prava. Državni tajnik Ivica Šušak u dopisu fakultetima i studentskim predstavnicima pojasnio koja će sva prava studenti izgubiti u slučaju stalnog zaposlenja, otvaranja obrta ili obavljanja slobodnog zanimanja.

studentski centar zagreb

Studentski centar Zagreb
Foto: Ivan Božić; srednja.hr

Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti na snagu je stupio 22. listopada, a donio je niz promjena za studente. Jedna od njih je da će se redovni studenti konačno moći zaposliti za stalno ili postati samostalni obrtnici. U tom slučaju zadržat će status redovnog studenta, čak i plaćenu školarinu, no neka će prava ipak izgubiti.

Menza, dom, studentski posao

Prisjetimo se prvo koja sve prava uživaju redoviti studenti koji nisu u radnom odnosu niti obavljaju samostalnu djelatnost obrta. Oni imaju pravo, sukladno članku 78. gore spomenutog Zakona, u prvom redu, na zdravstveno osiguranje, subvencionirani smještaj u studentskim domovima i jeftiniju, subvencioniranu hranu u menzama.

Mogu raditi preko studentskih ugovora, a imaju pravo natjecati se za državne stipendije i druge oblike studentske pomoći. Svi redovni studenti koji zadovoljavaju uvjete imaju i pravo na potpunu ili djelomičnu državnu subvenciju školarine. No, kad se zaposle, to se mijenja.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Počela je nova akademska godina: Studenti, ovo je 9 stvari koje morate znati

Zadržat će školarinu, ali…

Iako novi propisi kažu da student može redovno raditi ili biti samostalni obrtnik, a pritom zadržati subvenciju školarine, neka prava ipak gubi. Državni tajnik Ivica Šuška iz Ministarstva znanosti i obrazovanja 16. studenog sveučilištima je, veleučilištima, visokim školama i studentskim predstavnicima poslao je dopis u kojem to sve pojašnjava.

Očekivano, studenti koji se stalno zaposle, imaju obrt ili se bave slobodnim zanimanje više ne mogu raditi preko studentskih ugovora. Od 1. ožujka 2023. svi koji upadaju u neku od tih kategorija više neće imati pravo na pokriće troškova prehrane u menzi i plaćat će jela kao i drugi građani.

Od istog datuma redovni studenti koji su stalno zaposleni na jedan od navedenih načina više neće moći živjeti u domu, a studentski će domovi prestati dobivati subvenciju države za njihovo stanovanje. Ako se pokušaju prijaviti za stipendije ili jeftiniji javni prijevoz, neće im proći jer će se vršiti provjera radno-pravnog statusa.


ŠTO GUBE IZVANREDNI STUDENTI?

Izvanredni studenti po svojem statusu imaju pravo na posrednički rad putem studentskih ugovora. Ako se stalno zaposle, krenu u samostalno obavljanje djelatnosti obrta ili nekog drugog slobodnog zanimanja, više neće moći raditi preko Student servisa. To je jedino pravo koje kao izvanredni studenti imaju, a gube ga radnim angažmanom, sukladno novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.


Sve će moći vidjeti u sustavu

Studenti će u informacijskom sustavu svojih studentskih prava (ISSP) moći vidjeti podatak o svom radno-pravnom statusu. Državni tajnik Šušak u dopisu napominje da Ministarstvo nije nadležno za izmjene podataka o opisu, tijeku studiranja i uspjehu na studiju, već je za to zaduženo visoko učilište koje student pohađa.

Na koncu moli čelnike visokih učilišta da sa sadržajem dopisa upoznaju svoje sastavnice, zaposlenike i studente. Hrvatski studentski zbor po zamolbi bi državnog tajnika trebao s ovim upoznati predstavnike pojedinačnih studentskih zborova i, zapravo, sve studente, putem oglasnih ploča i maila.

Cijeli dopis državnog tajnika Ivice Šuška, u kojem se pojašnjavaju promjene uzrokovane novim propisima, pročitajte ispod. Ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab