Pretraga

Inspekcija upala na Hrvatske studije: Češljaju dubiozne financije, zapošljavanja, odluke…

A- A+

Inspekcija je jutros upala na Fakultet hrvatskih studija. Češljaju navodne nepravilnosti koje su se nakupile posljednjih godina, a s obzirom na opseg dokumentacije, nalaz se ne očekuje uskoro. Rezultat je to upravnog nadzora koji je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poslao na taj faks. Inspekcija će, među ostalim, češljati dokumentaciju koja se odnosi na financije, zapošljavanja, donošenje odluka i manjkave fakultetske propise.

radovan fuchs hrvatski studiji

Foto: srednja.hr

Kako ekskluzivno doznaje Telegram, inspekcija je jutros oko 10 sati ‘upala’ na Fakultet hrvatskih studija i krenula češljati dokumentaciju. Prema pisanju spomenutog portala, to je upravni nadzor koji je resorni ministar Radovan Fuchs poslao na taj Fakultet nakon niza navodnih nepravilnosti u poslovanju. Upravni nadzor su, kako doznaje Telegram, tražili i iz saborskog Odbora za obrazovanje, ureda Pučke pravobraniteljice, Ministarstva rada, a govori se i o predstavkama zaposlenika faksa.

Ti se navodi, doznaje Telegram, tiču dubioznog financijskog poslovanja, zapošljavanja i izbora na radna mjesta, sistematizacije radnih mjesta, zapošljavanja mimo Vladine odluke o zabrani zapošljavanja, načina donošenja odluka na Fakultetskom vijeću, nedostajućih ili manjkavih akata institucije.

Djelatnici koji provode upravi nadzor izuzet će svu dokumentaciju i narednih je, zasigurno, nekoliko mjeseci, s obzirom na opseg, češljati za nepravilnosti. Kada nalaz dođe, ministar Fuchs, sukladno utvrđenom stanju, može obustaviti nezakonite odluke, obavijestiti rektora, policiju, državno odvjetništvo, a za kršenje pojedinih propisa predviđene su i novčane kazne.

Zbog posljednjeg skandala završili na DORH-u

U posljednjem u nizu sukoba s državom, o kojem je također Telegram prvi izvijestio, 11 zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija više od godinu dana, prema navodima Ministarstva znanosti i obrazovanja, neovlašteno je bilo upisano u COP. COP je sustav centralnog obračuna plaća gdje se nalaze svi oni čija se plaća doznačava iz državnog proračuna. 

Napredovanja i nova zaposlenja, među tih jedanaestoro, MZO, tvrdili su, nije odobrio, a Fakultet je svejedno neovlašteno svoje zaposlenike unio u sustav. Oni su, tako, u razdoblju od godinu dana, prema MZO-u, neovlašteno primali (veću) plaću iz državnog proračuna. Na koncu je Fakultet državi predao potrebne zahtjeve, no zbog cijele situacije Ministarstvo je slučaj predalo u ruke DORH-u, a privremeni dekan FHS-a nam je poslao demanti.

Ta je informacija dospjela u javnost u pismu bivšeg dekana Ive Džinića, koji je iznenadno dao ostavku na tu funkciju nakon što ga kolege iz Fakultetskog vijeća nisu podržale u njegovoj namjeri da smijeni svoje najbliže suradnike. Suradnici koje je htio smijeniti tvrdili su da je razrješenje dekana Džinića, ekspresno obavljeno na Senatu, zajedno s imenovanjem privremenog nasljednika Stjepana Ćosića, također bilo nepropisno. I to je jedna od stvari, podcrtava Telegram, koje će inspekcija provjeravati.

Izdvojeni članak

Rektoru Borasu zadnja je godina mandata: Ovo su sve njegove afere i skandali na jednom mjestu

Ovo nije preveliko iznenađenje…

Dobri poznavatelji hrvatskih akademskih (ne)prilika sigurno nisu previše iznenađeni inspekcijom na Fakultetu hrvatskih studija. Taj faks, još otkako je bio centar pa neko vrijeme i odjel, puni medijske stupce. Istini za volju, veoma rijetko u pozitivnoj konotaciji. Tijekom 2016. i 2017. zagrebački su rektorat i rektor Damir Boras blokirali rad Hrvatskih studija, nametnuli im tijelo kojim upravlja moćni zagrebački prorektor Ante Čović i započeli transformaciju.

Transformaciju koja će dovesti do promjene statusa u sveučilišni odjel, a potom 2019. i u fakultet. Statusna promjena u odjel je i danas ostala dubiozna. Naime, brojni su pravni stručnjaci tvrdili da je takva forma, obzirom na broj i širinu smjerova na Hrvatskim studijima, bila neadekvatna, pa čak i – protuzakonita. U vremenu dok su djelovali kao odjel, Hrvatske studije napustili su istaknuti profesori, a došli su, u velikom broju, novi. 

Među ostalim u nekom trenutku na Hrvatskim se studijima zaposlio i sam prorektor Čović, njegovi bliski suradnici poput Pave Barišića i Mislava Kukoča, a institucija je postala zaštitno lice produljivanja ugovora profesorima koji se pošto-poto žele spasiti od mirovine. Posljednjih pet godina srednja.hr je iscrpno izvještavala o Hrvatskim studijima pa ako poželite nešto više znati o tome, samo kliknite na tag #hrvatskistudiji i pregledajte sve članke na tu temu.

radovan fuchs hrvatski studiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap