Pretraga

Inspekcija upala na Hrvatske studije: Češljaju dubiozne financije, zapošljavanja, odluke…

A- A+

Inspekcija je jutros upala na Fakultet hrvatskih studija. Češljaju navodne nepravilnosti koje su se nakupile posljednjih godina, a s obzirom na opseg dokumentacije, nalaz se ne očekuje uskoro. Rezultat je to upravnog nadzora koji je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poslao na taj faks. Inspekcija će, među ostalim, češljati dokumentaciju koja se odnosi na financije, zapošljavanja, donošenje odluka i manjkave fakultetske propise.

radovan fuchs hrvatski studiji

Foto: srednja.hr

Kako ekskluzivno doznaje Telegram, inspekcija je jutros oko 10 sati ‘upala’ na Fakultet hrvatskih studija i krenula češljati dokumentaciju. Prema pisanju spomenutog portala, to je upravni nadzor koji je resorni ministar Radovan Fuchs poslao na taj Fakultet nakon niza navodnih nepravilnosti u poslovanju. Upravni nadzor su, kako doznaje Telegram, tražili i iz saborskog Odbora za obrazovanje, ureda Pučke pravobraniteljice, Ministarstva rada, a govori se i o predstavkama zaposlenika faksa.

Ti se navodi, doznaje Telegram, tiču dubioznog financijskog poslovanja, zapošljavanja i izbora na radna mjesta, sistematizacije radnih mjesta, zapošljavanja mimo Vladine odluke o zabrani zapošljavanja, načina donošenja odluka na Fakultetskom vijeću, nedostajućih ili manjkavih akata institucije.

Djelatnici koji provode upravi nadzor izuzet će svu dokumentaciju i narednih je, zasigurno, nekoliko mjeseci, s obzirom na opseg, češljati za nepravilnosti. Kada nalaz dođe, ministar Fuchs, sukladno utvrđenom stanju, može obustaviti nezakonite odluke, obavijestiti rektora, policiju, državno odvjetništvo, a za kršenje pojedinih propisa predviđene su i novčane kazne.

Zbog posljednjeg skandala završili na DORH-u

U posljednjem u nizu sukoba s državom, o kojem je također Telegram prvi izvijestio, 11 zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija više od godinu dana, prema navodima Ministarstva znanosti i obrazovanja, neovlašteno je bilo upisano u COP. COP je sustav centralnog obračuna plaća gdje se nalaze svi oni čija se plaća doznačava iz državnog proračuna. 

Napredovanja i nova zaposlenja, među tih jedanaestoro, MZO, tvrdili su, nije odobrio, a Fakultet je svejedno neovlašteno svoje zaposlenike unio u sustav. Oni su, tako, u razdoblju od godinu dana, prema MZO-u, neovlašteno primali (veću) plaću iz državnog proračuna. Na koncu je Fakultet državi predao potrebne zahtjeve, no zbog cijele situacije Ministarstvo je slučaj predalo u ruke DORH-u, a privremeni dekan FHS-a nam je poslao demanti.

Ta je informacija dospjela u javnost u pismu bivšeg dekana Ive Džinića, koji je iznenadno dao ostavku na tu funkciju nakon što ga kolege iz Fakultetskog vijeća nisu podržale u njegovoj namjeri da smijeni svoje najbliže suradnike. Suradnici koje je htio smijeniti tvrdili su da je razrješenje dekana Džinića, ekspresno obavljeno na Senatu, zajedno s imenovanjem privremenog nasljednika Stjepana Ćosića, također bilo nepropisno. I to je jedna od stvari, podcrtava Telegram, koje će inspekcija provjeravati.

Izdvojeni članak
damir boras

Damir Boras bio je rektor punih osam godina: Ovo su sve njegove afere i skandali

Ovo nije preveliko iznenađenje…

Dobri poznavatelji hrvatskih akademskih (ne)prilika sigurno nisu previše iznenađeni inspekcijom na Fakultetu hrvatskih studija. Taj faks, još otkako je bio centar pa neko vrijeme i odjel, puni medijske stupce. Istini za volju, veoma rijetko u pozitivnoj konotaciji. Tijekom 2016. i 2017. zagrebački su rektorat i rektor Damir Boras blokirali rad Hrvatskih studija, nametnuli im tijelo kojim upravlja moćni zagrebački prorektor Ante Čović i započeli transformaciju.

Transformaciju koja će dovesti do promjene statusa u sveučilišni odjel, a potom 2019. i u fakultet. Statusna promjena u odjel je i danas ostala dubiozna. Naime, brojni su pravni stručnjaci tvrdili da je takva forma, obzirom na broj i širinu smjerova na Hrvatskim studijima, bila neadekvatna, pa čak i – protuzakonita. U vremenu dok su djelovali kao odjel, Hrvatske studije napustili su istaknuti profesori, a došli su, u velikom broju, novi. 

Među ostalim u nekom trenutku na Hrvatskim se studijima zaposlio i sam prorektor Čović, njegovi bliski suradnici poput Pave Barišića i Mislava Kukoča, a institucija je postala zaštitno lice produljivanja ugovora profesorima koji se pošto-poto žele spasiti od mirovine. Posljednjih pet godina srednja.hr je iscrpno izvještavala o Hrvatskim studijima pa ako poželite nešto više znati o tome, samo kliknite na tag #hrvatskistudiji i pregledajte sve članke na tu temu.