Pretraga

Demanti na članak ’11 zaposlenika faksa godinu dana neovlašteno primalo plaću iz proračuna: Šteta veća od milijun kuna’

A- A+

Obnašatelj dužnosti dekana Fakulteta hrvatskih studija, akademik Stjepan Ćosić u ime tog fakulteta uputio je portalu srednja.hr zahtjev za ispravak netočnih navoda iz članka ’11 zaposlenika faksa godinu dana neovlašteno primalo plaću iz proračuna: Šteta veća od milijun kuna’, koji je objavljen 9. lipnja 2022. godine. U nastavku njegov ispravak objavljujemo u cijelosti.

radovan fuchs hrvatski studiji

Foto: srednja.hr

Netočna je tvrdnja: „Godinu dana, tih jedanaestoro, neovlašteno je primalo plaću iz javnih sredstava čime je državi načinjena šteta od preko milijun kuna“. Svako od tih zapošljavanja provedeno je u skladu s godišnjim Planom upravljanja ljudskim potencijalima Sveučilišta u Zagrebu, na temelju pribavljene suglasnosti Sveučilišta u Zagrebu prema kojoj su financijska sredstva za svako radno mjesto osigurana u mjesečnom obračunskom koeficijentu Sveučilišta koji je temelj za financiranje radnih mjesta u Državnom proračunu, i nakon provedenoga javnoga natječaja, u skladu s Ustavom, zakonima i općim aktima. Neki su primili po 15 plaća, a neki po dvije prije nego im je plaća za travanj 2022. prije isplate obrisana iz Centralnoga obračuna plaća. Njihovi ugovori o radu su valjani, a rad obavljen. Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život, a sveučilište samostalno odlučuje o svojem ustroju i djelovanju u skladu sa zakonom. Poslodavac je za obavljeni rad dužan radniku isplatiti plaću.

Troškovi za zaposlene na Fakultetu hrvatskih studija u skladu su i unutar sredstva koje je Hrvatski sabor namijenio za plaće zaposlenika Sveučilišta u Zagrebu u državnim proračunima za 2021. i 2022. godinu za Aktivnost A621001 (Redovita djelatnost Sveučilišta u Zagrebu), a čiji je pripadajući dio Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio Fakultetu hrvatskih studija. Fakultet nije probio iznos za plaće koji su mu dodijelili Hrvatski sabor i Senat Sveučilišta u Zagrebu i nije oštetio državni proračun. Svi unosi u Registar zaposlenih u javnom sektoru obavljeni su sukladno zakonu i Uredbi o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade te mjerama zaštite podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru.

Netočna je i proturječna tvrdnja da se Fakultet hrvatskih studija „u razdoblju od siječnja 2021. do veljače 2022.“ oglušio na odredbe Vladine Odluke o zabrani novog zapošljavanja (koja je stupila na snagu 25.3.2022.), kad su zapošljavanja 11 djelatnika provedena u razdoblju prije toga.

za Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu
o. d. dekana
prof. dr. sc. Stjepan Ćosić