Pretraga

Ispitni rok misteriozno nestao zbog novog modela nastave: Trebalo im je ‘samo’ tri godine da ga vrate

A- A+

Studentski zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu za Božić je pokušao iznenaditi studente tako da su objavili odluku o dodatnom ispitnom roku, prvenstveno namijenjen za studente koji pohađaju modularnu nastavu. No, problem je u tome što je većina studenata znala za taj rok od početka ove akademske godine pa su mislili da je to novi rok, što je izazvalo dosta pomutnje i zbunilo studente. Zašto je Zbor tek sada objavio ono što se već znalo tri mjeseca te što je to uopće modularna nastava, saznali smo od Zbora i studenata.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu foto: Ivan Klindić|ivanklindic.info

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu dosta su se zbunili kada je Studentski zbor Pravnog fakulteta objavio kako su za Božić pod bor dobili dodatan, odnosno novi ispitni rok.

– Da ne bi bilo da smo zaboravili na faks, imamo jednu dobru vijest: s upravom smo dogovorili novi ispitni rok za sve koji pohađaju modularnu nastavu! Uvodi se kao zamjena za rok koji je prije modularne postojao u 4. mjesecu, a koji je misteriozno nestao uvođenjem modularne nastave. Kako je danas malo teže ubaciti ispitni rok u 4. mjesec, dogovoren je novi rok između općeg roka u siječnju/veljači i početka ljetnog semestra. Tako u 2022. ulazimo s novom prilikom da se riješimo predmeta iz zimskog semestra prije nego nas proljeće zatrpa novim obvezama, stoji u objavi na društvenim mrežama Zbora.

‘Ne znam što dobivam s ovim rokom’

Iako su se studenti poveselili novom roku kojih nikada ne može biti previše, ispalo je da se radi o roku za kojeg je velika većina studenata znala još od početka ove akademske godine.

– Znala sam za taj rok jer je od početka godine bio u Studomatu. Ne znam što su mislili postići ovom objavom. Ne znam što dobivam s ovim rokom osim što se molim Bogu da prođem to u drugom mjesecu jer je sljedeći rok 18. srpnja, to je za pet mjeseci. Ljudi moji svi rade preko ljeta, ostao mi je samo još taj zadnji ispit i sve je suludo više, rekla je studentica Ivana.

Izdvojeni članak
pravni fakultet zagreb

Studenti Pravnog fakulteta ostali bez studentskih prava: Još uvijek nisu izvršeni upisi

‘Jedan predmet na modularnoj nastavi ima skriptu od 500 stranica’

Ona sama ne pohađa modularnu nastavu, no svejedno može pristupiti tom roku. No, što je to modularna nastava uopće?

– Modularna nastava je otprilike da odslušaš predmet i polažeš ga, samo što svaki predmet ima oko 500 stranica skripte, a imamo tri do četiri takva predmeta po semestru, objašnjava nam Ivana.

No, za konkretnije objašnjenje te zašto za takav tip nastave nije bilo roka od 2018. godine, obratili smo se Studentskom zboru.

– Modularna nastava je sustav po kojem se nastava izvodi na našem fakultetu od 2018. godine. Po tom sustavu, svi predmeti se slušaju u ‘blokovima’ koji traju otprilike pet tjedana. Na kraju svakog bloka imamo i modularni ispitni rok kojem studenti mogu pristupiti kako bi pokušali položiti predmet koji su odslušali u tom bloku. Kako je taj sustav uveden akademske godine 2018./19., te je godine zahvatio samo brucoše, a onda se nastavio izvoditi i sa novim generacijama narednih godina. Tako od ove godine nastavu po modularnom sustavu slušaju studenti od prve do četvrte godine, navode iz Zbora.

Izdvojeni članak
pravni fakultet zagreb

Pravni fakultet kršio je zakon prilikom obnove, prijeti im kazna od 100.000 kuna

‘Uvođenjem modularne nastave, rok u travnju je nestao’

Kažu kako je sami sustav stavljen u primjenu kako bi se optimizirao način izvođenja nastave i popravio uspjeh studenata na fakultetu.

– Kako se radi u novom sustavu, nije iznenađujuće da je u provedbi učinjeno nekoliko propusta. Jedan od takvih propusta jest činjenica da je proljetni izvanredni rok ‘nestao’. Naime, prije su postojala dva izvanredna roka, jedan u studenom i jedan u travnju. Svrha tih rokova je bila da studenti pokušaju zakrpati zaostatke iz prošlog semestra. Na izvanrednom roku u studenom moglo se izlaziti na ispite predmeta ljetnog semestra, a u travnju na ispite predmeta zimskog semestra. Uvođenjem modularne nastave, rok u studenom je zadržan, a rok u travnju je nestao. To je dovelo do očitog nesrazmjera jer su na taj način predmeti iz ljetnog semestra imali jedan ispitni rok više u akademskoj godini. Osim toga, za predmete zimskog semestra je to značilo da ih studenti ne mogu polagati od zimskih do ljetnih rokova što je poprilično dug period, poručili su iz Zbora.

Izdvojeni članak
pravni fakultet zagreb

Pravni fakultet trese baš ozbiljna kriza. Studenti nam pričaju kako je tamo, uopće, studirati

‘Uvođenjem ovog roka pokušali smo ublažiti čekanje između zimskih i ljetnih rokova’

Stoga su, kažu, još prije početka ove akademske godine započeli razgovor s Upravom o tom problemu.

– Rečeno nam je da je teško izvedivo dobiti rok u travnju jer bi bilo teško izbjeći koliziju s modularnim rokovima, ali su nam kompromisno dali taj rok krajem veljače/početkom ožujka. Čini nam se da je većini kolega jednostavno drago što imaju rok više za položiti ispite. Čini nam se da je jedina zamjerka to što je taj rok tako rano, praktički ni mjesec dana nakon zimskih rokova, objašnjavaju iz Zbora.

Na pitanje zašto je tako veliki period između roka u veljači i onoga tek u srpnju, Zbor odgovara:

– ‘Rupa’ do srpnja nastaje zato što su između veljače i srpnja blokovi i modularni ispitni rokovi. Upravo smo uvođenjem ovog roka pokušali malo ublažiti to čekanje između zimskih i ljetnih rokova, rekli su iz Zbora.