Pretraga

Ispitni rokovi bliže se kraju, a ove tri stvari čekaju nas nakon njih

A- A+

Iako je tek polovica veljače, mnogima se ispitni rokovi bliže kraju. Postoje oni koji će se patiti do kraja mjeseca, no većina se potrudi imati barem tjedan dana odmora prije početka novog semestra. No, je li tih tjedan dana zaista vrijeme za odmor?

foto: Christian Erfurt za Unsplash

Glavna odlika svakog studenta jest to da studira – većinu svojeg vremena provodi učeći, pišući zadaće i brinući oko faksa. U vrijeme rokova, ta većina vremena se pretvori u sve vrijeme – ostale stvari se zanemaruju i praktički ne postoje. Jedva se pronađe vremena za istuširati se, nešto pojesti i kratko prolistati društvene mreže (bez nekih stvari se ipak ne može).

I tako to mučno vrijeme ispita traje i traje, sve dok ne dođe i posljednji ispit. Napokon, kada se taj posljednji ispit dogodi, vrijeme je za odmor. Najveći problem ispitnih rokova jest taj što uz sve obaveze koje itekako umaraju, studenti imaju velikih problema sa spavanjem. Osim što ne postoji dovoljno vremena za spavati, kada imaju – nastupa nesanica.

Kada završe ispitni rokovi, svi samo čekaju trenutak kada će leći u krevet, ugasiti sve budilice i spavati do početka sljedećeg semestra. No, onda se dogodi ono neočekivano: sve obaveze koje ste zanemarivali i ignorirali, odjednom se nakupe i sada je vrijeme za to obaviti. Neke su vam više ugodne, neke manje, no i dalje – vremena za spavanje i nema pretjerano. Zbog čega sada žrtvujete san?

Izdvojeni članak

Ovo je 25 stvari koje vrište – ispitni rokovi

Druženja

Iako su u pandemiji ograničena druženja, ona i dalje postoje. Istina da ih je teže organizirati, no i dalje su tu. Osim kada su u pitanju ispitni rokovi, tada se sve u potpunosti zanemaruje, pa tako i druženja. I onda kada završe ispiti, koliko god se želite odmoriti, i dalje se želite vidjeti s prijateljima, proslaviti kraj ispita i nadoknaditi sva propuštena druženja.

No, i dalje se želite odmoriti. Želite svaki dan spavati barem osam sati, ali šanse za to su minimalne. Sada, kada nemate nijednu obavezu, samo želite uživati u svakoj sekundi, a to vrlo često ispadne tako da u najgorem slučaju, s cimerom/icom se zapričate do kasnih jutarnjih sati. Na kraju, žrtvujete san radi druženja. Svakako bolje od učenja za ispite.

Čišćenje

Studenti nisu poznati po tome da imaju visoke higijenske standarde, no u vrijeme ispita ti standardi padnu toliko nisko da vas je sram pred samima sobom. Osim toga da je borba pronaći vremena za tuširanje, još kritičnije je stanje u sobi/stanu. Hrpe smeća koje vam je teško baciti u koš za smeće, zato što se stvari već prelijevaju iz njega. Barem sedam prljavih šalica od kave i soba ispunjena mrvicama čipsa i smokija.

Čišćenje je mnogima mrsko, a u vrijeme rokova napokon imate izgovor zašto ne trebate čistiti. Problem nastaje kada rokovi završe i vi shvatite da ne možete živjeti u ovim uvjetima. Ono što se moglo izbjeći kratkim dnevnim čišćenjem, sada je potrebno rješavati generalkom od nekoliko sati, a možda čak i nekoliko dana. Kako uskladiti sa svim druženjima?

Studentski posao

Dobar dio studenata uz faks ima i studentski posao. Neki to shvaćaju ozbiljnije, neki manje, no svima su novci jednako bitni. Koliko se u veljači ne troši (i inače) jer je vrijeme ispita, toliko se u ožujku troši na kupovinu materijala za novi semestar, odlazak doma, druženja i općenito ‘treat-yo-self’ mentalitet nakon položenih ispita.

Kako bi si to priuštili bez grižnje savjesti trošenja novaca roditelja, studenti moraju i raditi. Fakultet je ipak prioritet pa će onda rijetko tko riskirati pad ispita zbog novaca, no onda je potrebno i nadoknaditi taj ‘ne-rad’. Bitno je što veću satnicu natući do 28., a to znači da opet, nećete imati previše slobodnog vremena.