Pretraga

Iz prve ruke doznajemo zašto je Beč idealan grad za studiranje

A- A+

Beč je grad u kojem se obrazuju studenti iz svih dijelova svijeta, što ne čudi, budući da je taj grad poznat kao metropola za umjetnost. Osim toga, on je u svakom smislu zaista prilagođen studentskim potrebama, a to nam je potvrdila i studentica politologije Smilja Erak iz Pirovca, koja se preselila u Beč i sada se školuje tamo.

Više od četvrtine studenata u Beču dolazi izvan granica tog grada, i to zbog niskih školarina i jeftinog života za studente. U ovom gradu koji je centar umjetnosti, a čijim su ulicama šetali velikani poput Mozarta i Freuda, studiranje je vrlo ugodno iskustvo. Bečko sveučilište nalazi se u užem centru grada, zbog čega su ulice uvijek žive i prepune studenata, piše punkufer.

Beč studentima nudi odlično obrazovanje, i brojne prilike za praksu i konačno zaposlenje, a osim izuzetnog školovanja, studenti imaju prilike iskustiti brojne bečke prednosti. O tome nam je više ispričala Smilja Erak, studentica politologije koja se prebacila u taj vidljivo studentski grad, i nije požalila.

Izdvojeni članak

Hrvati trče na bečke fakultete, dok Bečani u velikom krugu zaobilaze naše studije

Veći naglasak na parksi nego na suhoparnoj teoriji

– Razlike se mogu podijeliti u različite segmente, a najvažniji je onaj da obrazovanje u Beču (počevši od opće pa do visoke razine obrazovanja) nudi širok spektar mogućnosti. Prednost je to što je tijekom školovanja veći naglasak stavljen na praksi, a ne na teoriju. Tijekom fakulteta puno se ulaže na konkretnom djelovanju, a ne samo količini usvojenog znanja iz suhoparnih knjiga, objasnila je Smilja.

Studentima država omogućava i financijsku potporu, koja im uvelike olakšava financijski teret akademskog obrazovanja. Čak i onima koji se na studiranje odluče nekoliko godina kasnije, omogućit će se financijska potpora, sve dok osoba redovito rješava obaveze na fakultetu.

– Odluči li se osoba studirati odmah, od države dobiva potporu od sto eura mjesečno, uz državnu stipendiju koja iznosi 700 eura mjesečno. Ukoliko netko pak ima pet godina radnog iskustva pa se odluči na studij, država mu to automatski financira dokle god ta osoba redovno polaže ispite, kaže Erak.

Izdvojeni članak

Studiranje u Beču: Tako blizu, a tako daleko

Pristupačno obrazovanje

U Beču također postoji faza STEOP, koja se sastoji od otprilike 30 ECTS bodova, koji se moraju položiti u dva ispitna roka. Nakon toga, svatko sam sebe opterećuje bodovima i ispitima po želji. – To donosi prednost relativno brzog završavanja fakulteta, no može biti i suprotno. Tu fazu se može jako dobro iskoristiti, te tako studirati još deset godina, kaže buduća politologinja.

Prednost je i pristojba od tek 18 eura za svaki semestar, koja je jednaka za svaku članicu EU, ali i praksa koju studenti odrađuju tijekom cijelog školovanja. Tu praksu ujedno organiziraju profesori, što u Hrvatskoj baš i nije slučaj. Uz malo truda, upravo su to mjesta na kojima student može pronaći svoje radno mjesto nakon diplomiranja.

‘Postoji milijun način za obrazovati se’

– U Austriji jako paze na to da obrazovanje bude pristupačno, a zato i postoji milijun načina za obrazovati se, i to je ono što me privuklo Beču, otkrila je Erak. Studenti koji se nalaze u Beču iz tog iskustva studiranja mogu izvući puno pozitivnih stvari. S obrazovne strane, studenti prolaze zaista jeftino. Godišnja karta za sve bečke knjižnice stoji tek tri i pol eura, na fakultetima je studentima omogućeno besplatno kopiranje materijala, a izbor studentskih poslova je velik i nudi se pred glavnom aulom fakulteta. Jedina su mana preskupe menze, u kojima je izbor obroka manji nego u onima u primjerice Zagrebu.

Izdvojeni članak

Pogledajte koji su gradovi najbolji za studentski život

Razne prakse, pristupačne cijene i mnoštvo aktivnosti

Studentski meni ćete platiti 4,70 eura. Više novca studenti ponekad trebaju izdvojiti i za literaturu, ukoliko to neki profesori traže. I sa zabavne strane Beč nudi mnoštvo opcija za studente.

– Konferencija ima na tisuće, kao i plesova, zabava, a sve se može pratiti preko student pointa univis.univie.ac.at. Takoder, nudi se mnoštvo različitih tečajeva (sportovi, plesovi, učenje svih jezika)  vrlo pristupačnih cijena. Izlasci su malo skuplji, ali ako se uhodate, saznat ćete koja mjesta u koje vrijeme nude znatne popuste, zbog kojih nećete osjećati rupu u svojem budžetu, ispričala je Smilja.

Ona je otkad studira u Beču stekla mnoga iskustva radeći po raznim uredima, od kojih su neki u UN-u, raznim ambasadama i slično, a sve su joj omogućili profesori na fakultetu. Zbog tih je prilika upoznala ljude iz mnogih dijelova svijeta s kojima je razmijenila svoja iskustva.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Prošećite najljepšim studentskih kampusom u New Yorku

Mješavina zabave i puno stručnog usvajanja znanja

– Ako prvo studiraš u Hrvatskoj, a onda dođeš u Beč, veliko iskustvo predstavlja praksa koju primiš gore. Isto tako ne moraš nužno znati njemački da bi studirao u Beču, jer svaki smjer nudi studiranje i na engleskom jeziku. Bečki univerzitet je ime u svijetu, što omogućuje i svakako upoznavanje za različitim kulturama i nacionalnostima. Postoji puno jeftinih mogućnosti za sve društvene aktivnosti. Meni se osobno svidjelo što sam si sama birala predmete i što sam se sama mogla orijentirati na ono što mi se svida. Beč je isprepleten raznim dvorcima i povijesnim zgradama tako da bar jednom tjedno odem i obiđem neku sitnicu. Isto tako super je povezan sa svim većim gradovima, pa tako do Bratislave dođeš za pola sata s kartom od sedam eura, a do Berlina s ekipom u vlaku za 11 sati i 24 eura. Bečko studiranje bih opisala kao mješavinu zabave kulture i puno stručnog usvajanja znanja, objasnila je mlada politologinja kad smo je pitali zbog čega je studiranje u Beču dobro iskustvo.