Pretraga

Pogledajte koji su gradovi najbolji za studentski život

A- A+

Za popularnost među studentima nije dovoljno da grad ima kvalitetne fakultete i dobro opskrbljene knjižnice. Kako su studenti vrlo zahtjevna populacija, bitnu ulogu igraju i pristupačnost te vannastavna ponuda te društveno i kulturno bogatstvo. Rangiranjem studentskih gradova pozabavila se stranica QS World University Ranking.

Studentskoj populacije je osim kvalitetnih uvijeta obrazovanja i mogućnosti kasnijeg zapošljavanja vrlo bitna ‘izvannastavna’ ponuda u gradovima u kojim studiraju. Više različitih kriterija neki grad čini poželjnim studentskoj populaciji, a QS World University Ranking, najveći portal na svijetu koji se bavi usporedbom fakulteta, se pozabavio tim pitanjem te došao do pomalo neočekivanih rezultata.

Svjetska obrazovna središta su rangirali po ukupno 12 kriterija koji su obuhvaćali kvalitetu fakulteta, financijsku pristupačnost, broj i udio studenata iz raznih djelova svijeta, kvalitetu života i slično. Među 50 rangiranih gradova najboljim se pokazao Pariz. Cijelu tablicu možete pogledati ovdje.

Pariz

Već dugo nosi titulu Grada ljubavi, a od nedavno je i najpoželjniji studentski grad. Za razliku od njegovih pratitelja na listi nema ni jedno Sveučilište u top 30 na QS listi, no Pariz ima 16 obrazovnih institucija, više nego i jedan drugi svjetski grad, visoko plasiranih na već spomenutoj listi. Sorbona, Ecole Polytechnique i Sciences Po su elitna pariška sveučilišta koja već desetljećima odgajaju vodeće europske filozofe, znanstvenike i matematičare.

Fakultete u francuskoj metropoli pohode vrhunski predavači iz raznih djelova Europe, a praksa je da se radi u malim grupama i s dosta individualnog pristupa što je svakako prednost.

Osim vrlo dobrih uvijeta obrazovanja Pariz studentima nudi i mnoštvo sadržaja. Krasi ga visoka kvaliteta života i kulturna raznolikost te smještaj u samom srcu Europe koji omogućava golemu društvenu pokretljivost. Jedina mu je mana što život u njemu dosta košta.

Izdvojeni članak

Deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

London

London se može nazvati centrom akademskog nervnog sustava Europe i svijeta. Vrhunski uvijeti studiranje na fakultetima poput Oxforda i Cambridgea te dostupnost kulturne i znanstvene ponude u institucijama poput British Museuma i British Librarya ovaj grad čine iznimno poželjnim mladim ljudima u potrazi za znanjem.

Glavni grad Velike Britanije je i financijski centar Europe pa zbog toga pruža mnogo mogućnosti zapošljavanja studentima i diplomcima. No London pati od sličnog problema kao i Pariz, a to je njegova skupoća. Naime, ova metropola je jedna od najskupljih na svijetu.

Izdvojeni članak

Najveći fakulteti na svijetu: Gigant od 2 milijuna studenata drži vrh

Boston

Boston je jedan od rijetkih svjetskih gradova čiji se edukacijski potencijal može staviti uz bok onome što nudi London. U prilog toj tvrdnji dovoljno je reći da u prigradskom naselju Cambridgeu stoluju dva ponajbolja svjetska fakulteta MIT i Harvard (oba su u top 3), a grozd povijesnih univerziteta ovom je gradu priskrbio i nadimak Američka Atena.

Ovaj grad je sjajna kombinacija metropole i studentskog gradića. Mnoštvo društvenih, političkih i kulturnih događanja iskombinirano je s prostranim zelenim površinama i opuštenom atmosferom bez užurbanog ritma golemih megapolisa. Studente je do sada mogla odbiti tek visoka cijena školarina.

Ipak, prije nekoliko dana teroristički napad tijekom Bostonskog maratona odjeknuo je svijetom i nepovratno narušio sigurnost studenata i građana u ovom prelijepom gradu. Pitanje je kako će se ovaj nemili događaj odraziti na život studenata i cjelokupnu akademsku zajednicu.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Melbourne

Drugi najveći australski grad pozicionirao se vrlo visoko iz više razloga. S populacijom od svega 4 milijuna ljudi ima čak šest velikih visokoobrazovnih institucija među top 500. Melbourne je oličenje australske obrazovne i gospodarske politike. Nudi kombinaciju univerziteta svjetske kvalitete, dobru mogućnost zapošljavanja te visoku kvalitetu života.

Upravo zbog toga ovaj grad je iznimno popularan među inozemnim studentima. Snaga australskog dolara u odnosu na euro i američki dolar ‘uzdanicu najmanjeg kontinenta’ čini znatno jeftinijom od Londona, Pariza i Bostona, a uz to Melbourne je po kriteriju Student Mix osvojio najviše bodova.

Beč

Najmanji grad u top 5 dom je dva najkvalitetnija austrijska fakulteta Universität Wien i Technische Universität Wien. Vrlo je zanimljiv stranim studentima pogotovo iz umjetničkih područja s obzirom na kulturnu ponudu koja se može naći rijetko gdje u Europi.

Austrijski glavni grad je pun galerija, muzeja, a Bečka filharmonija je nadaleko poznata. Osim toga glasovit je i po školi psihoanalize i njenom ‘ocu’ Sigmundu Freudu. Beč je u brojnim istraživanjima označen kao jedan od najugodnijih gradova za život u cijelome svijetu.

Iako se s gore spomenutim gradovima ne može nositi u fakultetskom i znanstvenom dijelu, austrijska metropola svoj forte ima u kombinaciji pristupačnih cijena, kulturne ponude i visoke kvalitete života.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Najveći fakultetski stadioni svijeta

Ostali

Što se tiče ostatka liste ne čudi da hrvatskih gradova na njoj nema, a isto tako nema ni metropola zemalja iz neposrednog susjedstva. Najbliže vrednovane lokacije su već spomenuti Beč te talijanski grad Milano.

Iznenađujuće loše stoje nordijske uzdanice Helsinki, Stockholm i Kopenhagen. Usprkos najuspješnijim obrazovnim sustavima glavni gradovi Finske, Švedske i Danske su se našli negdje na sredini ljestvice. Razlog takvog plasmana leži u činjenici da je život u njima relativno skup, a Sveučilišta im nisu među onim elitnim iako su vrlo kvalitetna.

Na dnu liste od 50 testiranih gradova našli su se Glasgow, Bankok i Kairo.