Pretraga

Iz Venezuele došao na studij u Zagreb: ‘Posebno me oduševila kvaliteta obrazovanja’

A- A+

Luis Vasquez dolazi iz Venezuele. Studira na Algebri, a uz studij i radi kao programer softvera. Dio je i startup projekta koji je povezan s njegovim studijem u sklopu kojeg razvija aplikaciju za učenje zasnovanu na igricama za djecu. Hrvatska je na njega ostavila pozitivan dojam – njegov je studij posve prilagođen stranim studentima, a Zagreb je, rekao nam je, pun sadržaja i siguran. Razgovarali smo s njim i doznali sve njegove dojmove o studiranju i životu u Hrvatskoj.

algebra

Algebra je hrvatski fakultet koji kvalitetom programa privlači i strane studente, a jedan od njih je i Luis | Foto: Privatna arhiva

Studiranje i rad van granica matične države postali su dio svakodnevice. Brojni fakulteti nude program razmjene studenata, a u sličnim programima imaju priliku sudjelovati i učenici srednjih škola. I na ulicama diljem Lijepe naše možemo zamijetiti mlade ljude koji pričaju nekim drugim jezikom, a koji su svoj dom, barem privremeno, pronašli upravo u Hrvatskoj.

Jedan od njih je Luis Vasquez, student diplomskog studija primijenjenog računalnog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra, koji je u Zagreb došao iz Venezuele. Hrvatsku je turistički posjetio još 2019. i zaljubio se u Zagreb i hrvatsku kulturu pa je tražio način kako da ostane što duže. No, nije to bio jedini razlog zašto je odabrao Lijepu našu.

– Na Visokom učilištu Algebra pronašao sam diplomski studij koji je odgovarao mojim ciljevima u smislu vještina koje sam želio razviti kako bih napredovao u karijeri. Kako moja obitelj živi u Ljubljani, Zagreb se sa 2 i pol sata vožnje vlakom činio kao dobro rješenje, rekao je Luis.

Luis je dio studentske zajednice stranih državljana na Visokom učilištu Algebra koja svake godine sve više raste – trenutno ih je stotinjak, a do 2026. Algebra planira značajno povećati broj stranih studenata na njih čak 500. Lakšoj integraciji stranih studenata svakako pridonosi i činjenica da proteklih pet godina diplomske studije Algebra izvodi isključivo na engleskom jeziku, a od ove akademske godine se i preddiplomski studiji izvode na engleskom jeziku. Uz to, surađuju i s brojnim inozemnim učilištima – posljednje u nizu je partnerstvo s Goldsmithsom, jednom od najstarijih sastavnica Sveučilišta u Londonu, gdje Algebrini studenti mogu studirati dizajn, 3D oblikovanje, multimediju, digitalni marketing, podatkovnu znanost, računarstvo ili razvoj računalnih igara te steći hrvatsku i britansku diplomu.

algebra

Luis je dio Algebrine studentske zajednice stranih državljana koju do 2026. godine planiraju povećati na 500 studenata | Foto: Algebra

Stjecanje znanja od hrvatskih intelektualnih „rock zvijezda“

Tijekom donošenja odluke o odabiru studija kod Luisa je u početku bila prisutna određena bojazan oko „stvarnog stanja“ obrazovnog programa kojem je planirao pristupiti, a s obzirom na to da je strani državljanin nije bio niti siguran niti kako uopće izgleda proces upisa. No, neizvjesnost je nestala u prvom kontaktu s Algebrinim djelatnicima.

– Što se tiče procedure upisa na Visoko učilište Algebra, proces je od samog početka bio jasan i jednostavan. Pomoglo je što sam imao sve svoje dokumente i zahtjeve pri ruci, ali sam proces upisa bio je moguć upravo zahvaljujući dragocjenoj podršci koju sam dobio od ureda Međunarodne suradnje na Algebri. Zaista su dali sve od sebe i ubrzali pregled moje prijave kako bih na vrijeme dobio pismo o prihvaćanju i mogao predati svoje dokumente policiji da se prijavim za dozvolu boravka. Posebno me oduševila kvaliteta obrazovanja i veliki broj područja na studijskom programu koji sam odabrao. Predavači čija predavanja slušam su jako stručni pa neke od njih doživljavam kao „rock zvijezde“ u svojim područjima. Jako su pristupačni i otvoreni, a pomogli su mi i savjetima kako bolje upravljati svojim vremenom. Činjenica da su i moji kolege jako predani studiju dodatno me motivira, ispričao nam je Luis.

Dobre prilike za zapošljavanje nakon fakulteta

Uz novi zagrebački Kampus koji obiluje sadržajima i studentima pruža najmodernije uvjete za kvalitetno obrazovanje, Algebra se ističe i po tome što pruža znanja koja su odmah primjenjiva na tržištu rada i to u zanimanjima za kojima potražnja kontinuirano raste. Potvrda toga je i činjenica da 96 posto Algebrinih studenata nakon diplome u roku od tri mjeseca zaposli. Velika većina Algebrinih studenata počinje raditi već tijekom studija, a predavači koji im prenose znanje su iskusni profesionalci koji gradivo objašnjavaju na stvarnim slučajevima.

Novi Kampus Algebre | Foto: Josip Krivačić; Promo

Dodatne pogodnosti studija na Visokom učilištu Algebra vezane su za Centar karijera i Gospodarsko vijeće, dva tijela kroz koje učilište surađuje s najvećim IT poslodavcima u Hrvatskoj, prilagođava program studija stvarnim potrebama za stručnjacima u ovom sektoru te istovremeno pomaže studentima da se usmjere i ostvare stručnu praksu tijekom studija – ovisno o njihovim interesima unutar širokog područja računarstva i multimedije. Osim što studira u Hrvatskoj, Luis ovdje i radi.

– Moja situacija je, doduše, nešto drugačija od situacija „klasičnih“ studenata budući da radim kao programer softvera za stranog klijenta. Međutim, primio sam nekoliko poruka od lokalnih regrutera, što mi daje osjećaj da je zanimanje za koje se školujem i lokalno dosta traženo. Potreba za mladim profesionalcima je velika, i to u različitim područjima. Nedavno nam je jedan predavač tijekom predavanja spomenuo da je otvorena pozicija za početnika podatkovnog znanstvenika / softverskog inženjera vezano za veliki projekt koji je nedavno dodijeljen jednoj tvrtki te nas je pitao je li netko od nas zainteresiran za ovu ulogu. Tako da bih i drugim studentima poručio da bi neke prilike, ako se nalazite u okruženju kakvo pruža Algebra, mogle pokucati na vrata, istaknuo je.

U Hrvatskoj želi ostati i nakon studija

Luis u Hrvatskoj želi ostati raditi i nakon završetka studija, rekao nam je, jer je naša zemlja na njega ostavila trajan utjecaj. O životu u Zagrebu ima samo riječi hvale.

– Posao koji trenutno radim je 100% remote kako bih ga mogao zadržati dok sam u Hrvatskoj i nakon što diplomiram, a moj ostanak ovisit će i o vrsti vize koja bude dostupna u tom trenutku. Hrvatska je vrlo sigurna zemlja, kao i Zagreb u kojem živim, a sustav javnog prijevoza dobar je i povoljan. Tu je i puno sadržaja – kafića, barova, muzeja, ali i prirode gdje možete trčati, šetati ili se jednostavno ponovno povezati s prirodom. Ono što me još ovdje veže je moja uključenost u startup projekt koji je dio mog magistarskog studija. Dio sam tima koji razvija aplikaciju za učenje zasnovanu na igricama za djecu. Imamo sjajan proizvod u izradi oko kojeg smo svi uzbuđeni. Ne mogu reći sa stopostotnom sigurnošću da ću ostati u Hrvatskoj – sve će ovisiti o tome bude li moj daljnji karijerni put zahtijevati preseljenje. Ali Hrvatska je na mene ostavila trajan utjecaj i volio bih ostati ovdje, zaključio je za kraj.