Pretraga

Izašla je nova ljestvica najboljih sveučilišta: Pogađate, naša ne stoje baš dobro

A- A+

Times Higher Education objavio je ljestvicu najboljih svjetskih sveučilišta za 2022. godinu. Rangirano je ukupno 1.600 sveučilišta, a na listi se nalaze tri hrvatska – riječko, zagrebačko te splitsko. Sva su pozicionirana iznad tisućitog mjesta.

sveučilište rektorat

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Times Higher Education (THE) rangirao je 1.600 sveučilišta iz 99 zemalja. U odnosu na prošlu godinu novost je da se na ljestvici, uz Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu nalazi i Sveučilište u Rijeci.

Naša su iznad tisućitog mjesta

Sveučilišta u Zagrebu i Splitu zauzela su zbirnu poziciju od 1001. do 1200. mjesta, dok se Sveučilište u Rijeci nalazi na poziciji 1200+. Podsjetimo, lani je Sveučilište u Splitu rangirano između 801. i 1000. mjesta, dok se Sveučilište u Zagrebu za prošlu godinu smjestilo u posljednju kategoriju između 1001. i 1527. mjesta.

– Ponosni smo na naš prvi rezultat u THE ljestvici kao i na pripadnost mrežama sveučilišta YUFE i YERUN, unutar kojih suradnja s visoko rangiranim sveučilištima kontinuirano doprinosi našem razvoju i pozicioniranju. Kako bismo napredovali na ljestvici THE i drugim ljestvicama, ali i neovisno o ljestvicama, u vremenu koje dolazi ostajemo posvećeni svim našim strateškim ciljevima: podizanju istraživačke izvrsnosti i utjecaja, povećanju internacionalne vidljivosti i privlačenju internacionalnih istraživača i studenata, priopćili su u četvrtak sa Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak
sveučilište rektorat

Zagrebačko sveučilište, na Šangajskoj listi najboljih, ostvarilo svoj najgori plasman u zadnjih 5 godina

Ocjenjuju se četiri područja, najbolji je Oxford

Prilikom rangiranja ocjenjuju se performanse u četiri područja: podučavanju, istraživanju, internacionalizaciji te prijenosu znanja. Najviše utjecaja na rang ima citiranost – 30%, značajan udio sačinjava i akademska reputacija u poučavanju (15 %) i istraživanju (20 %). Ocjenjuje se i omjer nastavnika i studenata, doktorske studije, prihodi institucije te u njima udio prihoda od istraživanja. U stavku internacionalizacije ulazi udio internacionalnog osoblja i internacionalnih studenata te internacionalna suradnja u istraživanjima.

Ove godine na prvom mjestu Timesove ljestvice nalazi se Sveučilište u Oxfordu, drugo mjesto djele Kalifornijski tehnološki institut (Caltech) i Sveučilište Harvard, a iza njih se nalazi Sveučilište u Stanfordu.

Podsjetimo, prije par tjedna objavljena je i Šangajska lista (ARWU) najboljih svjetskih sveučilišta, koja je zagrebačko sveučilište rangirala između 601. i 700. mjesta. To je najgori plasman tog sveučilišta na spomenutoj listi u zadnjih pet godina, a više o ovoj temi možete čitati na poveznici.