Pretraga

Zagrebačko sveučilište, na Šangajskoj listi najboljih, ostvarilo svoj najgori plasman u zadnjih 5 godina

A- A+

Šangajska lista (ARWU) najboljih svjetskih sveučilišta naše zagrebačko je rangirala između 601. i 700. mjesta. To je najgori plasman tog sveučilišta na spomenutoj listi u zadnjih pet godina.

sveučilište rektorat

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Upravo je objavljena jedna od najprestižnih rang lista najboljih svjetskih sveučilišta – Šangajska lista (ARWU). Na njoj se naše najveće sveučilište, sada već tradicionalno, nezavidno plasiralo.

Izdvojeni članak
sveučilište zgrada

Naša sveučilišta često se hvale da su među najboljima: Stručnjakinja pojašnjava problem s tim ljestvicama

Najlošiji plasman u zadnjih pet godina

Sveučilište u Zagrebu na Šangajskoj se listi smjestilo između 601. i 700. mjesta od ukupno tisuću koliko ih se rangira. Kada bismo gledali plasman tog sveučilišta u posljednjih pet godina, dakle od 2017., ovo predstavlja najgori rezultat na Šangajskoj listi. Još jedna zanimljiva informacija je da se na toj listi s područja Hrvatske opet našlo samo zagrebačko sveučilište.

Plasman zagrebačkog valja sagledati i u kontekstu sveučilišta susjednih zemalja. Tako i Sveučilište u Ljubljani i Sveučilište u Beogradu bolje su rangirani od našeg najvećeg sveučilišta, smjestivši se između 501. i 600. mjesta na Šangajskoj listi najboljih svjetskih sveučilišta.

arwu šangajska lista zagreb

Plasman zagrebačkog sveučilišta na Šangajskoj listi kroz godine
Foto: Screenshot ARWU

Pitali smo stručnjakinju

U travnju smo o ovoj tematici razgovarali s Marijom Brajdić Vuković, znanstvenicu sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja koju, među ostalim, jako zanima i metodologija. Ona je kritizirala rang liste najboljih sveučilište istaknuvši da sve imaju nekoliko ‘boljki’. Istaknula je jednu kao dosta vrijednu, no i tu, kazala nam je Sveučilište u Zagrebu loše stoji.

– Kada bih izdvajala neku ljestvicu, naglašava, kao poticaj za unaprjeđenje unutarnje kvalitete sveučilišta, onda bi jedina takva bila CWTS Leiden. Ovo rangiranje uzima u obzir niz kompleksnih indikatora, u svakom od polja znanosti, od utjecaja svakog pojedinog članka do fraktala povezanih s pojedinim područjima. U tom smislu porast na ovoj ljestvici bi značio da je porasla unutarnja kvaliteta i značaj istraživanja u pojedinim disciplinama na sveučilištu, što mi je jedino čini ispravnim u smislu mjerenja, a onda i natjecanja pretpostavljam. No, Sveučilište u Zagrebu tu ukupno loše stoji, izuzev pojedinih disciplinarnih područja, zaključuje naša sugovornica, rekla nam je tada Brajdić Vuković, o čemu više možete pročitati ovdje.


DESET NAJBOLJIH SVEUČILIŠTA U EUROPI (ARWU)

  1. Sveučilište u Cambridgeu
  2. Sveučilište u Oxfordu
  3. Paris-Saclay Sveučilište
  4. University College London (UCL)
  5. ETH Zurich
  6. Imperial College London
  7. Sveučilište u Kopenhagenu
  8. Sveučilište u Sorboni
  9. Sveučilište u Manchesteru
  10. PSL Sveučilište