Pretraga

Izašla je prestižna rang lista najboljih sveučilišta na svijetu: Među najgorima smo u regiji

A- A+

Sveučilište u Zagrebu na Šangajskoj se listi najboljih na svijetu rangiralo između 601. i 700. mjesta, a od nas su u regiji bolje i Sveučilišta u Beogradu i Sveučilište u Ljubljani. Kada se krenemo uspoređivati s nekim srednjoeuropskim zemljama, situacija je za nas još i poraznija.

sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Foto: srednja.hr

Upravo je izašla nova inačica prestižne rang liste najbiljih svjtskih sveučilišta poznatija kao Šangajska lista. Naše vodeće, zarebačko sveučilište našlo se na toj listi, no nije ostvarilo baš zavidan plasman. Što se tiče pojedinačnih predmeta, naše, zagrebačko sveučilište nešto bolje rezultate ostvaruje u prehrambenoj tehnologiji, matematici, kliničkoj medicini. Više detalja možete pogledati ovdje.

Beograd i Ljubljana bolji od nas

ARWU ili Šangajska lista na prva tri mjesta rangira Sveučilište u Oxfordu, Sveučilište u Stanfordu i Sveučilište u Cambridgeu. Od hrvatskih sveučilišta na ovu se listu plasiralo jedino Sveučilište u Zagrebu koje je zauzelo rang od 601. do 700. mjesta. Na istoj poziciji kao naše vodeće sveučilište i neka su regionalna; primjerice, Sveučilište Eotvos Lorand i Sveučilište u Sigetu, iz Mađarske.

No, podatak koji definitivno plijeni pozornost je da u regiji brojimo nekoliko sveučilišta na Šangajskoj listi s boljim plasmanom od zagrebačkog. Najbolji plasman ostvaruje Sveučilište Charles u Pragu, koje se nalazi između 201. i 300. mjesta, zatim Sveučilište u Ljubljani te Sveučilište u Beogradu koji su rangirani između 501. i 600. mjesta na ovoj prestižnoj listi.

Šangajska lista, podsjetimo, rangira 1.000 najboljih svjetskih sveučilišta, a to čine mjereći šest indikatora. Ti indikatori uključuju, primjerice, broj alumnija koji su Nobelovci, udio visokocitiranih znanstvenika te broj znanstvenih radova objavljenih u Natureu i Scienceu. Šangajska lista prvi put je sastavljena i objavljena 2003. godine.

Izdvojeni članak
sveučilište zgrada

Naša sveučilišta često se hvale da su među najboljima: Stručnjakinja pojašnjava problem s tim ljestvicama

Rangiranja imaju svoje ‘boljke’

U travnju prošle godine o ovoj smo problematici razgovarali s Marijom Brajdić Vuković, znanstvenicom sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja, javnosti poznatijom po političkom angažmanu u platformi MOŽEMO, koju, među ostalim, jako zanima i metodologija. Ona je kritizirala rang liste najboljih sveučilište istaknuvši da sve imaju nekoliko ‘boljki’. Jedno je rangiranje, obuhvatnije i šire, izdvojila kao vrijedno, no i tu, kazala nam je, Sveučilište u Zagrebu loše stoji.

– Kada bih izdvajala neku ljestvicu, naglašava, kao poticaj za unaprjeđenje unutarnje kvalitete sveučilišta, onda bi jedina takva bila CWTS Leiden. Ovo rangiranje uzima u obzir niz kompleksnih indikatora, u svakom od polja znanosti, od utjecaja svakog pojedinog članka do fraktala povezanih s pojedinim područjima. U tom smislu porast na ovoj ljestvici bi značio da je porasla unutarnja kvaliteta i značaj istraživanja u pojedinim disciplinama na sveučilištu, što mi je jedino čini ispravnim u smislu mjerenja, a onda i natjecanja pretpostavljam. No, Sveučilište u Zagrebu tu ukupno loše stoji, izuzev pojedinih disciplinarnih područja, zaključuje naša sugovornica, rekla nam je tada Brajdić Vuković, o čemu više možete pročitati ovdje.