Pretraga

Izašla je Times lista najboljih sveučilišta na svijetu: Na njoj dva naša, ali nema zagrebačkog

A- A+

Riječko i splitsko sveučilište ovih su se dana pohvalili svojim novim plasmanima. Izašla je, naime, Times Higher Education rang lista, a oba su sveučilišta, za naše pojmove, dosta visoko plasirana. Zagrebačkog, našeg najvećeg i inače vodećeg sveučilišta, na ovoj ljestvici – nema.

dvorana, fakultet, predavanje

Foto: Unsplash

Upravo je izašla Times Higher Education ljestvica utjecaja koja je nešto drugačija od ostalih poznatih rangiranja. Nju ne predvode britanska i američka sveučilišta, već Western Sidney University, a visoko su rangirana i neka naša sveučilišta.


ŠTO SE BODUJE?

THE Impact Rankings mjeri posvećenost i postignuća sveučilišta u UN-ovim ciljevima održiva razvoja. Ciljevi su usmjereni na borbu protiv gladi i siromaštva, osiguravanje zdravlja, blagostanja i kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, mira, pravde i snažnih institucija, a imaju i zadaću očuvanja života na kopnu i pod vodom te odgovornost za klimatske promjene. Postignuća sveučilišta u tim ciljevima kako kroz istraživanja tako i kroz djelovanje u zajednici uistinu pokazuju posvećenost sveučilišta najvažnijim vrijednostima koje suvremena društva prepoznaju.


Nema zagrebačkog sveučilišta

Na Timesovoj su se impact ljestvici našla čak dva domaća sveučilišta – riječko i splitsko – i to na dosta dobrim pozicijama. Sveučilište u Rijeci postiglo je 72,3 od ukupnih 100 bodova pa se rangiralo između 301. i 400. mjesta od ukupno 1.409 svjetskih sveučilišta obuhvaćenih na rang listi.

– Sveučilište u Rijeci predočilo je dokaze svoje posvećenosti u čak 12 od 17 ciljeva održiva razvoja, a najbolje rezultate postigli smo u sljedećim ciljevima: kvalitetno obrazovanje (94. mjesto od 1409), rodna ravnopravnost, zdravlje i blagostanje te partnerstvo u ciljevima, pohvalili su se iz riječkog rektorata.

Splitsko sveučilište rangiralo se odmah ispod, između 401. i 600. mjesta, što predstavlja izniman pomak naprijed u odnosu na lani kad je splitsko sveučilište bilo rangirano između 801. i 1000. mjesta na istoj ljestvici.

– Sveučilište u Splitu po prvi je put rangirano za svih 17 ciljeva održivog razvoja, a ostvaren je i napredak u 10 ciljeva u kojima smo bili rangirani prethodne godine. Održivost je jedno od temeljnih načela u Strategiji Sveučilišta, a sudjelovanje u ovom rangiranju omogućava nam kontinuirano praćenje doprinosa društvu, usporedbu i razmjenu praksi s najboljim sveučilištima, naveli su među ostalim iz splitskog rektorata.

Izdvojeni članak
sveučilište zgrada

Naša sveučilišta često se hvale da su među najboljima: Stručnjakinja pojašnjava problem s tim ljestvicama

 

‘Svaka ljestvica bolju od nekoliko problema’

Prošle godine, povodom objave rezultate jedne sasvim drugačije ljestvice, razgovarali smo s Marijom Brajdić Vuković, danas gradskom zastupnicom MOŽEMO, ali i znanstvenicom s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Uz političke interese, znanstveno se bavi sociologijom znanosti i tehnologije, a izrazito je zainteresirana za metodologiju društvenih istraživanja. Zbog toga smo s njom i pričali o rangiranju sveučilišta na ljestvicama najboljih na svijetu. Ciljevi rangiranja češće su, kazala nam je tada odmah, politički i ekonomski, nego znanstveni.

Svaka ljestvica, objasnila nam je, boluje od nekoliko problema. Prvi je taj što stvara hijerarhiju po nekom principu preko različitih domena, pri čemu ne uzima u obzir različitosti konteksta u kojemu su nastali inputi za njihove indikatore. Tako mjerenje zamišljeno i prezentirano kao ‘objektivno’ postaje u sebi subjektivno. Moglo bi se reći, rekla nam je, da je to ‘nametanje suviše jednostavnog okvira kompleksnoj stvarnosti’. Više o toj temi pročitajte ovdje.