Pretraga

Izašla je nova rang-lista sveučilišta, splitsko opet stoji bolje od zagrebačkog

A- A+

Jedan od većih gradova otvorio tri natječaja za srednjoškolske i studentske stipendije, evo kako se prijaviti Nakon što je Times Higher Education objavio je ljestvicu najboljih svjetskih sveučilišta za 2022. godinu, ovih dana izašla je još jedna Timesova ljestvica sveučilišta. Ovoga puta rangirana su sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija. Na ljestvici su se našla tri naša sveučilišta, a splitsko je ponovno bolje od zagrebačkog.

studenti

Foto: Pixabay

Times Higher Education (THE), ugledna organizacija koja se bavi rangiranjem sveučilišta, objavila je novu rang-listu pod nazivom ‘Emerging Economies University Rankings 2022’. Njome su rangirana sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija.

Splitsko sveučilište još jednom bolje od zagrebačkog

Rangirano je ukupno 698 sveučilišta, a od hrvatskih je najbolju poziciju zauzelo Sveučilište u Splitu koje se našlo na zbirnoj poziciji od 301. do 350. mjesta. Sveučilište u Zagrebu još jednom je lošije od splitskog te se na najnovijoj Timesovoj ljestvici nalazi na zbirnoj poziciji između 351. i 400. mjesta. Sveučilište u Rijeci nalazi se na poziciji 501+.

Isto kao i kod rangiranja najboljih svjetskih sveučilišta, ocjenjuju se performanse u podučavanju (30%), istraživanju (30%), citati (20%), internacionalnost (10%) te doprinos industriji (10%).

Izdvojeni članak
sveučilište rektorat

Izašla je nova ljestvica najboljih sveučilišta: Pogađate, naša ne stoje baš dobro

Kako stoje susjedne zemlje?

Kada je riječ o zemljama u našem susjedstvu, najbolje je rangirano Sveučilište u Kragujevcu u Srbiji koje se nalazi na 128. mjestu. Sveučilište u Beogradu zauzelo je zbirnu poziciju između 201. i 250 mjesta dok je novosadsko na istoj zbirnoj poziciji kao i riječko – iznad 501. mjesta. Dobro stoji i slovensko Sveučilište u Ljubljani koje je Times smjestio na 195. mjesto. Sveučilište Primorska nalazi se između 301. i 350. mjesta, a Sveučilište u Mariboru na zbirnoj poziciji 351. – 400. mjesta.

Prvih pet mjesta Timesove ljestvice ‘Emerging Economies University Rankings 2022’ zauzimaju Kineska sveučilišta od kojih je najbolje Sveučilište u Pekingu.