Pretraga

Izašle upute HZJZ-a za studentske domove: Zabranjeni posjeti čak i iz drugih soba kao i održavanje zabava

A- A+

Iako je dio studenata već uselio u studentske domove, Hrvatski zavod za javno zdravstvo tek je u ponedjeljak izdao upute za stanovanje u njima. Ne razlikuju se previše od onih donesenih proljetos, tijekom ‘lockdowna’ – studenti i dalje ne smiju primati posjete, zabranjeno im je i održavanje zabava, moraju poštivati distancu, ali i mjeriti temperaturu dvaput dnevno. Osim uputa za studentske domove, HZJZ je objavio i drugu verziju uputa za učeničke.

Foto: Dominik Smolak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove upute za stanovanje u studentskim domovima u novim epidemiološkim okolnostima. U kojima se navodi kako su do daljnjega zabranjeni svi posjeti domovima, osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti.

– U domovima su dozvoljene samo aktivnosti koje su vezane uz djelatnosti doma/centra propisane statutom, a koje se odnose isključivo na stanare doma i radnike centra, uz pridržavanje svih propisanih mjera. Održavanje zabava, proslava i sl. u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nisu za sada dozvoljene, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju, piše u uputama.

Izdvojeni članak

Lista po fakultetima: Pogledajte kakve su prosjeke ocjena imali sudionici natječaja za domove u Zagrebu

Studenti moraju mjeriti temperaturu ujutro i navačer

Također, u domu je neophodno osigurati laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala u dovoljnoj količini za sprječavanje infekcija, poput dezinfekcijskih sredstava, papirnatih ručnika i slično. Prostori se moraju dezinficirati najmanje jednom dnevno, a na ulazu u dom i na još nekoliko lako dostupnih mjesta neophodno je postaviti dozatore s dezinficijensom za dezinfekciju ruku. Korisnici i djelatnici studentskih domova upućeni su i na pojačano održavanje osobne higijene.

U uputi se navodi i da studenti da sobom moraju donijeti toplomjer.

Studenti svako jutro i večer mjere tjelesnu temperaturu pri čemu svaki student za sebe vodi pisanu evidenciju koju će na traženje dati na uvid nadležnima, piše u uputi.

Studenti ne moraju nositi maske u svojoj sobi niti u sanitarnim čvorovima, a ne moraju ih nositi ni u učionicama ako je osiguran razmak. Ono što je specifično za ovu uputu jest da se preporučuju platnene maske, a medicinska je nužna samo za osobe sa znakovima bolesti koji mogu upućivati na COVID-19, kod nadzora bolesne osobe ili za osobe s izrečenom mjerom samoizolacije.

U sobe ne smiju ulaziti studenti iz drugih soba

Korisnici i djelatnici u svim situacijama trebaju održavati razmak od barem metar i pol, a toliki bi trebao biti i razmak između kreveta u sobama. Iako su studenti već odabrali cimere, HZJZ preporučuje da se boravak organizira tako da u ‘jednoj sobi borave studenti koji zajedno borave na nastavi na visokom učilištu ili studenti koji inače zajedno žive’.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Dodatna 433 studenta dobila dom: SC Zagreb objavio rezultate žalbi, poznat postupak useljenja

– U sobi ne bi trebalo biti smješteno više od tri studenta. Nakon što se odredi sastav soba, treba izbjegavati njihovo miješanje. (…) U sobe ne smiju ulaziti studenti iz drugih soba, a ako je ulazak nužan, koristi se maska, stoji u uputi.

Također, zadržavanje u hodnicima i na stubištima potrebno je skratiti koliko je moguće u cilju izbjegavanja grupiranja.

– Potrebno je organizirati tamo gdje je moguće i gdje to uvjeti zahtijevaju odvajanje (izbjegavanje miješanja) studenta prema katovima, paviljonima i sl. (rasporede korištenja blagovaonice, toaleta, učionice, sportskih igrališta i sl.), piše u uputi HZJZ-a.

Tko ne smije u domove?

U domove ne bi trebale dolaziti osobe koje imaju simptome koji mogu upućivati na COVID-19 (povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome (kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja) te poremećaj osjeta njuha i okusa,
povraćanje, proljev, osobe kojima je izrečena mjera samoizolacija ili kojima je potvrđena zaraza s COVID-19.

– Student odmah treba javiti djelatniku/ravnatelju doma ako je primijetio navedene znakove bolesti ili mu je izrečena mjera samoizolacije ili ako on ili netko od ukućana kod kojih je boravio unazad 14 dana ima pozitivan nalaz na COVID-19 (student će prenijeti djelatniku/ravnatelju informaciju od epidemiologa radi li se o riziku za dom ili ne, s obzirom na vrijeme kada je student posljednji put boravio u obitelji odnosno domu). Ako se studentu pojave navedeni znakovi bolesti ili mu se izreče mjera samoizolacije dok boravi u domu, napušta dom uz masku i u pratnji roditelja/druge punoljetne osobe iz istog kućanstva u najkraćem mogućem roku, piše u uputi HZJZ.

Upute za studentske domove te drugu verziju uputa za učeničke u cijelosti pročitajte u nastavku, a ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [127.03 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [132.23 KB]