Pretraga

Izašli su novi podaci: Na našim faksevima ima 19.176 nastavnika, evo koliko ih je s najmanjom plaćom

A- A+

Na našim fakultetima, veleučilištima i sveučilištima radi 19.176 nastavnika. Više od pola su žene, više od dvije trećine doktorice znanosti koje rade putem stalnog ugovora. Najviše zaposlenika u pojedinačnom zvanju imaju asistenti, najmlađi i najmanje plaćeni. Magistara i specijalista nešto je više među nastavnicima i suradnicima koji su zaposleni putem ugovora o djelu. Najnoviji su to podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

predavanje na fakultetu

Nauči li nas faks i više nego što mislimo? | Foto: Unsplash

U tekućoj akademskoj godini 2022./2023. na visokim učilištima diljem države ima 19.176 nastavnika i suradnika. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku o svima koji sudjeluju u nastavi na veleučilištima, fakultetima i sveučilištima, bilo preko ugovora o radu ili ugovora o djelu. Konkretno, njih s ugovorom o radu je 83,6 posto, dok je ovih s ugovorom o djelu 16,2 posto.

Izvor: DZS

Od ukupnog broja nastavnika i suradnika u nastavi, koji rade preko stalnog ugovora, 68,9 posto su doktori znanci, a 16,1 posto su magistri znanosti, specijalisti ili magistri struke. Udio zaposlenih žena je 50,9 posto, a njih gotovo sedamdeset posto ima doktorat.

Kada gledamo nastavnike angažirane na ugovor o djelu, 51,5 posto su žene, njih 41,7 posto ima doktorat znanosti, a nešto više od dvadeset posto je magistara i specijalista. Od pojedinačnih zvanja daleko je najviše asistenata, onih najmlađih u sustavu, koji podsjetimo, imaju i najmanje plaće. Nakon toga, idu docenti, a na trećem mjestu, po broju u pojedinačnom zvanju idu oni najstariji i najplaćeniji, a to su redovni profesori.

Detaljnije informacije o nastavnicima i suradnicima na visokim učilištima, iskazan i ekvivalentom pune zaposlenosti/angažiranosti, pogledajte u tablici ispod.

Izvor: DZS