Pretraga

Doznali smo kolike su plaće profesora na faksu: Ovo su podaci za listopad 2022.

Asistenti na faksu prosječno zarade oko 7.800 kuna, a redoviti profesori u trajnom izboru oko 19.300 kuna. Razlike u plaćama u visokom obrazovanju su velike, a dobar dio djelatnika ima manje plaće od nastavnika u srednjoj, pa čak i od nekih učitelja u osnovnoj školi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo nam je podatke o plaći profesora na faksu za listopad 2022. godine.

dvorana, fakultet, predavanje

Foto: Unsplash

Kolike su plaće profesora na fakultetima? Pitali smo to Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a oni su nam ustupili tablicu s podacima o plaći za listopad 2022. godine.

Izdvojeni članak
nastavnica drži nastavu u učionici, učenici ju slušaju

Koliko zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za listopad 2022., nakon dva povećanja

Najmanje plaće imaju najmlađi u sustavu

Plaće u visokom obrazovanju jako variraju. Visina plaće, uz godine radnog staža, olakšice i sličnih elemenata, najviše ovisi o radnom mjestu. Najmanje plaće imaju asistenti. Prosječna neto plaća im je 7.831,64 kune, a medijan 7.680,20 kuna; okvirno, oko tisuću eura. Oni su ujedno i najmlađi zaposlenici u sustavu s prosjekom od 33 godine.

Najvišu plaću zarađuju redoviti profesori u trajnom izboru. Oni neto u prosjeku, za mjesec dana, dobiju 19.349,26 kuna, a medijalno 19.398,05 kuna. Takvi su profesori nedvojbeno i najstariji zaposlenici u sustavu čija prosječna dob iznosi oko 59 godina.

Prosjek godina posebno je indikativan jer nam, načelno, daje podatak o tome koliko je vremena potrebno za napredovanje u visokom obrazovanju. Da bi došli od asistentske, najniže i najmanje plaćene pozicije, do redovne profesure u trajnom izboru, treba u prosjeku tridesetak godina, odnosno cijeli radni vijek.

Koliko država troši na plaće?

Osim podatka o plaćama koje profesorima s faksa sjedaju na račun, važni su i bruto iznosi. Kako su ovo podaci za javna visoka učilišta gdje su profesorske plaće financirane iz državnog proračuna, taj nam podatak pokazuje koliko država javnog novca troši na plaće pojedinih djelatnika.

Spomenimo tu prosječnu plaću redovitog profesora u trajnom izboru, koja bruto iznosi 29.442,81 kunu, a medijalno 29.558,84 kune. To je najviše plaćeno radno mjesto na fakultetima, a važno ga je ovdje spomenuti i u kontekstu nedavno donesenog Zakona o visokom obrazovanju.

Taj je zakon zabranio da profesori nakon 65 godina starosti – odnosno granice utvrđene za mirovinu – produljuju ugovore na teret državnog proračuna. Može ih plaćati njihov faks, iz vlastitog džepa, ako za to ima sredstava. Jedini profesori koji su mogli dobiti i dobivali su produljenja i nastavak rada na plaći iz državnog proračuna su upravo redoviti profesori u trajnom zvanju.

Izdvojeni članak
student u predavaonici na fakultetu

Profesori iznad 70, konačno, idu u mirovinu: Nema više uhljebljivanja i masnih plaća na fakultetima

Nastavnik u srednjoj ima veću plaću od asistenta

Postavimo malo stvari u perspektivu. Percepcija je da su plaće u akademiji više nego plaće u školstvu. One najviše svakako jesu, no za cijeli niz radnih mjesta, plaće su u na faksu – manje. Asistenti, umjetnički suradnici, viši umjetnički suradnici, lektori i predavači – svi oni, redom – prosječno i medijalno imaju manje plaće od nastavnika u srednjoj školi.

Prema podacima za listopad, koje nam je također ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, plaća za nastavnike u srednjim školama iznosila je u prosjeku 9.453 kune, a medijan je bio 9.272 kune. Kada gledamo osnovne škole, svi učitelji u zvanjima – mentori, savjetnici i izvrsni savjetnici – također su imali veće plaće od gore navedenih radnih mjesta u visokom obrazovanju. Sve podatke o plaćama za visoko obrazovanje pogledajte u tablici ispod.

Plaće visoko obrazovanje listopad 2022


Ove podatke ustupilo nam je Ministarstvo znanosti i obrazovanja temeljem izvještaja iz Centralnog obračuna plaća (COP) za plaću za listopad 2022. isplaćenu u studenom 2022. godine. U obradu su uključeni zaposlenici javnih visokih učilišta na navedenim radnim mjestima, a koji su zaposleni u punom radnom vremenu i koji nisu imali bolovanje u listopadu 2022. godine.