Pretraga

Izmijenjen popis studija čiji studenti imaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) i ove godine dodjeljuje državne stipendije za 3.400 studenata čiji se studiji nalaze u STEM područjima znanosti. Ovih dana objavljena je nova lista studija i visokih učilišta čiji studenti mogu konkurirati za ovu stipendiju.

Foto: Srednja.hr

Kako je i najavljeno, nakon dodatne provjere popisa studijskih programa s visokim učilištima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je dopunjeni popis studija čiji studenti imaju pravo na državne STEM stipendije.

Trenutno na popisu 291 studij

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svrhu dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti u akademskoj godini 2019./2020. objavljuje ažurirani Izvadak studijskih programa u STEM područjima znanosti na temelju Upisnika studijskih programa Ministarstva znanosti i obrazovanja. Izvadak studijskih programa u STEM područjima znanosti sadrži samo one studijske programe čiji studenti mogu konkurirati za ostvarivanje prava na državnu stipendiju u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti, poručuju iz MZO-a.

Ažurirani popis STEM studija, kojih je u Hrvatskoj trenutno 291, nalazi se u dokumentu nastavku.

Napomene: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje. Tablica se ‘pomiče’ donjim i desnim kliznikom.

Procedura dodijele započinje u drugoj polovici listopada

Izdvojeni članak
stipendije

Doznali smo kada kreće procedura dodjele državnih STEM stipendija od 10.800 kuna

Za one koji s time još nisu upoznati, valja istaknuti kako se za dodjelu STEM stipendije ne provodi natječaj. Postupak izgleda tako da Ministarstvo temeljem podataka prikupljenih od strane visokih učilišta objedini podatke o studentima koji ostvaruju pravo na stipendiju te ih kontaktira putem elektroničke pošte. Prve mailove studenti će zaprimiti u drugoj polovici listopada, potvrdili su nam to iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Državna STEM stipendija dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja. Mjesečni iznos stipendije je 1.200 kuna, dakle godišnje studenti na račun dobiju 10.800 kuna.

Od 3.400 stipendija, njih 40% dodijelit će se brucošima, a 60% studentima viših godina.