Pretraga

Jednom kada postanete student ova jela postat će neizbježna na vašem meniju

A- A+

Biti student je mnogima izazov, a složit ćemo se i da nije za svakoga. Na stranu to što je studiranje izazovno po pitanju učenja, predavanja, kolokvija i seminara… Pravi problem jest kako preživjeti vrijeme studiranja? Kako se brinuti o samima sebi?

foto: Pexels; Maria Orlova

Studiranje je većini prvi trenutak odvajanja od obitelji, onaj trenutak osamostaljivanja koji ste čekali cijeli svoj život. Također, to je trenutak kojeg se bojite nekoliko mjeseci prije nego što se napokon to odvajanje i dogodi. Koliko god želite da se to napokon dogodi, toliko i ne želite. Pitate se jeste li spremni za to?

Odmah ćemo vam reći – vjerojatno niste. Nitko nikada nije spreman za tako drastičnu i iznenadnu promjenu: jedan dan jeste, drugi niste. Odnosno, jedno jutro se probudite i još ste doma, a zatim taj isti dan liježete u neki novi krevet, u nekom novom domu, u nekom novom gradu, s nekim novim ukućanima.

I dok je ta prilagodba izazovna, što zbog svih tih razlika, najteže je što nije u pitanju privremena situacija. O ne, jednom kad odete na studij, znate da vas čeka barem pet godina takvog života, a realno i više. Upitno je i hoćete li se ikad više vratiti doma živjeti sa svojima, a vjerojatno ćete se nadati da nećete.

Postoji puno stvari na kojih se morate naviknuti jednom kada počnete samostalno živjeti, a između ostalog, i na to da morate kuhati. Ne samo da morate kuhati, već svaki dan morate izmisliti tri obroka. Čak i da ne pokušavate jesti zdravo, to je izazovno. Menza donekle olakšava jer barem ne morate razmišljati što ćete jesti, ali i dalje se morate natjerati otići u menzu.

U dane kada nemate snage niti za obući tenisice, vjerojatno ćete ostati u udobnosti vlastite kuhinje i okušati se u nečemu. Bitno je samo da imate sastojke kod sebe doma, jer ćete inače vjerojatno umrijeti od gladi. Stoga vam donosimo unaprijed popis omiljenih studentskih jela. Jeste li spremni?

Izdvojeni članak

[Studentska patrola] online izdanje: Živimo na maminoj kuhinji, ali fali nam hrana iz menze

 1. Tjestenina (na bilo koji način)
 2. Hrenovke
 3. Riža
 4. Noodles
 5. Banane
 6. Palenta
 7. Juha iz vrećice
 8. Jaja (na bilo koji način)
 9. Podgrijane sarme
 10. Bilo kakva vrsta sendviča (po mogućnosti s tostom, jer on traje dulje od kruha)
 11. Krumpir (pommes vjerojatno)
 12. Salata od svega (ali doslovno sve što imate ubacite unutra)
 13. Tuna
 14. Ostatci od jučer koje ste donijeli iz menze
 15. Kobasice
 16. Grickalice koje bi trebale biti samo nešto usput, no pojest ćete ih dovoljno da se zapravo najedete
 17. Mandarine (nije mogla lista studentskih favorita bez njih…)
 18. Hrana iz pekare koju ste nažicali cimera/icu da vam donesu
 19. Tortellini
 20. Pečeno meso (ovo kada baš imate dovoljno vremena za igranje u kuhinji)
 21. Samo odustanite i već naručite što vam se jede…