Pretraga

Jeste li upali na željeni faks? Objavljene su privremene rang-liste upisa na studije

A- A+

Nakon što su ovog podneva objavljeni privremeni rezultati državne mature, u srijedu su u 14 sati izašle i privremene rang-liste upisa na studijske programe. S njih se brišu svi kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za prijavljene studije. No, u većini slučajeva studiji se mogu prijavljivati do 19. srpnja u 13:59 sati.

fakultet_studenti_upisi na fakultete

Foto: Srednja.hr/pixabay

U sustavu Postani student od 14 sati maturantima i ostalim pristupnicima vidljive su privremene ljestvice upisa na studije. Podsjetimo, ranije danas, u podne, objavljeni su privremeni rezultati ispita državne mature.

– Privremene rang-liste objavljuju se nakon objave rezultata ispita državne mature i podložne su promjenama sve do objave konačnih rang-lista. Napominjemo da su s privremenih rang-lista brisani svi oni kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete za prijavljene studijske programe. Svaki kandidat će vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa, navodi Središnji prijavni ured.

Izdvojeni članak
ocjene_matura

Ovo su pragovi prolaznosti na svim ispitima državne mature u 2023.

Konačni rezultati državne mature bit će objavljeni 19. srpnja, a u većini slučajeva do tog se dana mogu prijavljivati i studijski programi. Točnije, zadnji dan prijava za upis na studijske programe je do 13:59 h i do tog se trenutka mogu mijenjati liste prioriteta i s njih brisati studijski programi. Treba naglasiti kako postoje iznimke – visoka učilišta mogla su sama odrediti raniji rok zaključenja prijava, a to obično čine fakulteti koji za upis provode dodatne provjere. Njih, u pravilu, više nije moguće dodavati na popis prioriteta u sustavu Postani student.

Prema službenom kalendaru Središnjeg prijavnog ureda, konačne ljestvice upisa na fakultete bit će objavljene 19. srpnja iza 15 sati. Dan kasnije, od 20. srpnja, započet će upisi na fakultete, ali datumi i rokovi upisa ovise o samim visokim učilištima pa maturanti detaljno moraju pratiti web stranice fakulteta koje žele upisati.

Predstavljanje ovogodišnjih rezultata državne mature pogledajte u našem Facebook videu: