Pretraga

Polovica strukovnjaka pala maturu, srozale se ocjene na ključnim ispitima. Poništeno je čak 47 testova

A- A+

Stigli su privremeni rezultati ovogodišnje mature koji pokazuju da je gotovo polovica učenika strukovnih škola pala maturu. Maturu nije položilo ni 928 gimnazijalaca, odnosno njih 8,71 posto. Maturanti su posebno podbacili na Hrvatskom, palo ga je 22,4 posto pristupnika, dok je nulu na eseju imalo njih 17,6 posto. Ravnatelja NCVVO-a Vinka Filipovića šokirao je broj poništenih ispita kojih je bilo 47, od čega četiri zbog vulgarnih sadržaja. Zapitao se je li razlog tome komunikacija određenih osoba na visokim državničkim pozicijama.

matura, rješenja i ocjena

Foto: srednja.hr

Maturanti su u srijedu u podne saznali privremene rezultate mature, a prve skupne rezultate predstavio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović. Tako je ove godine maturu pisalo 29.188 pristupnika, što je njih 271 više nego lani. Od toga je 59 posto strukovnjaka i 41 posto gimnazijalaca. Filipović je istaknuo i da je ovo prvi porast nakon 2015. kada je krenuo pad.

Gotovo svaki drugi strukovnjak pao državnu maturu, nulu na eseju iz Hrvatskog dobilo njih 27,8 posto

Među 1.708 zadataka, za razliku od lani, nije pronađena niti jedna pogreška. Umjesto maksimalno šest izbornih predmeta kao što je bilo do sada, maturanti su ove godine mogli birati njih najviše pet. Ipak, pristupnici su najviše u prosjeku uz obvezne predmete birali još jedan izborni predmet. Pet izbornih predmeta pisalo je tek 0,4 posto kandidata.

Državnu maturu ove godine ukupno nije položilo 928 gimnazijalaca, što je od ukupnog broja gimnazijalaca njih 8,71 posto. To je dvostruko više nego lani kada je maturu pao 421 gimnazijalac. Od toga jedan obvezni ispit nije prošlo 845 gimnazijalaca, dva njih 73, dok tri obvezna predmeta nije prošlo deset gimnazijalaca. Što se tiče strukovnjaka, njih 7.330 nije položilo državnu maturu. To je od ukupnog broja učenika strukovnih škola njih gotovo pola, odnosno 48,5 posto. Lani je to bilo 4.469 njih, odnosno 29,1 posto. Ukupno negativnih ocjena ove godine je 20.215, dok ih je lani bilo 16.157.

Maturanti koji su pali maturu TABLICA brojki

Maturanti koji su pali maturu | foto: NCVVO

Maturu iz Hrvatskog jezika ove je godine palo 22,4 posto pristupnika, a u 2023. je to bilo 13,1 posto. Nulu na eseju ove je godine imalo 4.769 pristupnika, odnosno njih 17,6 posto. Lani je to bilo 7,3 posto učenika. Podsjetimo, ovogodišnje djelo na eseju iz Hrvatskog bilo je Zločin i kazna. Maturu iz Hrvatskog nije položilo 3,3 posto gimnazijalaca, a nulu na eseju imalo je njih 2,4 posto. Od strukovnjaka Hrvatski nije prošlo 33,3 posto njih, a nulu na eseju imalo je njih 27,8 posto.

– Određivanje praga prolaznosti na eseju nije u velikoj mjeri utjecalo na opću prolaznost. Mi ćemo se u Centru pozabaviti time, napraviti detaljnu analizu da vidimo što je razlog tako velikoj promjeni. To zasigurno nije broj djela koji je povećan s četiri na osam jer u ranijim godinama, kada su još bile dvije razine iz Hrvatskog, broj djela je bio između 10 i 14. Ovime se treba pozabaviti i struka, Agencija za odgoj i obrazovanje koja skrbi o stručnom usavršavanju učitelja, fakulteti koji podučavaju buduće nastavnike. Ovo nas ne smije ostaviti ravnodušnima jer je to jedna od stvari koja je u najvećoj mjeri obilježila ovu državnu maturu, naveo je Filipović.

Izdvojeni članak

Stigli privremeni rezultati mature: Evo kako se možete žaliti ako mislite da ste zakinuti

Višu razinu iz Matematike palo 16,8 posto učenika, Kemiju svaki treći maturant

Spomenuo je i da su nacionalni ispiti pokazali loše rezultate učenika na pisanju eseja. Istaknuo je da sve to može biti posljedica suvremenih tehnologija, načina komuniciranja učenika, društvenih mreža ili nedovoljnog čitanja. Filipović je napomenuo da je vraćanje praga na eseju zapravo skretanje na važnost materinskog jezika te je spomenuo da se ovime trebaju pozabaviti i škole iz kojih dolaze učenici koji su loše napisali esej. Naime, škole dobivaju rezultate svojih učenika.

Na Matematici višu razinu palo je 16,8 posto pristupnika, što je značajniji porast od lani kada je tu maturu palo devet posto pristupnika. Osnovnu je palo njih 21,1 posto, što je manji rast od prošle godine kada ju je palo njih 18,8 posto. Višu razinu engleskog palo je 1,5 posto učenika, osnovnu razinu njih 16,6 posto. I ove godine najpopularniji izborni predmeti bili su Fizika, Biologija i Politika i gospodarstvo. Lani je Fiziku pao svaki drugi maturant, dok je ove godine situacija nešto bolja. Fiziku je sada palo 31 posto pristupnika. Filipović je naveo da je i dalje mišljenja da se na ispitu iz Fizike i nekih drugih predmeta može poraditi.

Rezultati iz Kemije ove su godine lošiji nego lani, palo ju je 33,2 posto učenika. Lani je to bilo njih 19,5 posto. Biologiju je palo 22 posto pristupnika. Rezultati iz Politike i gospodarstva bolji su nego lani, ove ju je godine palo 24,9 posto pristupnika, no Filipović je istaknuo da je i manje maturanata izašlo na nju ove godine. Informatiku je palo 27,7 posto učenika. Povijest je palo šest posto maturanata, Geografiju 4,7 posto ispitanika.

Izdvojeni članak
postani student_upisi na fakultete

Jeste li upali na željeni faks? Objavljene su privremene rang-liste upisa na studije

Filipović o četiri poništena ispita zbog vulgarnog sadržaja: ‘Strah me u kojoj će sferi društvenog života takvi sudjelovati, nadam se da ne u obrazovanju’

Ono što je posebno iznenadilo Filipovića je to što je poništeno čak 47 ispita. Od toga njih 12 zbog korištenja ili posjedovanja mobitela – dva iz Engleskog, tri na testu iz Hrvatskog, pet na eseju iz Hrvatskog i dva iz Matematike. Filipović se zapitao kako je uopće mobitel mogao pomoći nekome na eseju iz Hrvatskog.

– Četiri ispita poništena su zbog vulgarnog sadržaja. Takvih pojava do sada nismo imali. Riječ je o dva ispita iz Hrvatskog i dva iz Matematike. Iz pristojnosti ne mogu točno reći o čemu se radi, takvi komentari nisu prilični za kulturnu i civilizacijsku vrstu komunikacije. To je bilo od riječi do crteža. Kada sam razmišljao što je nagnulo te maturante da to naprave razvio sam jednu tezu, nije li to dijelom doprinio svakodnevni javni diskurs i način komunikacije određenih visokopozicioniranih osoba koji obavljaju visoke državničke pozicije, aludiram tu na jedno brdo na obroncima Zagrebačke gore. Takva komunikacija snizila je kulturu govora u smislu vrijeđanja, omalovažavanja. To nije tvrdnja, nego teza. Nadam se da će instituti koji se bave društvenim fenomenima napraviti analizu i ispitivanja. Moram reći čitajući sve te izraze, strah me u kojoj će sferi društvenog života takvi sudjelovati, nadam se da ne u obrazovanju, istaknuo je Filipović.

Na upit novinara aludira li na predsjednika Zorana Milanovića, Filipović je odgovorio ‘ja nisam ništa rekao, ima više brda’. Spomenuo je i da napisani izrazi nisu ni za termin 18+ u kasnim noćnim satima. Istaknuo je i da ga brine broj gimnazijalaca koji nisu položili državnu maturu te je kazao da je sada u tijeku rok od 48 sati tijekom kojeg se maturanti mogu žaliti na rezultate. Datume upisa na fakultet možete pogledati ovdje.