Pretraga

Još jedno veliko sveučilište otvorilo natječaj za Erasmus: Pogledajte kako se prijaviti

A- A+

Redovni i izvanredni studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, do 15. ožujka 2023. godine mogu se prijaviti na Erasmus+ razmjenu. Popis zemalja u koje mogu ići studirati poprilično je opširan, a za svaku od njih dobit će i mjesečnu financijsku potporu, ovisno o troškovima života.

Foto: Unsplash

U okviru Erasmus+ programa, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku objavilo je natječaj za dodjelu financijskih potpora studentima koji odlaze na inozemne visokoškolske ustanove ili organizacije. Na natječaj  se mogu prijaviti svi redovni i izvanredni studenti Sveučilišta, a dužina razdoblja za mobilnost je najmanje dva, a najduže 12 mjeseci.

Zemalja za prijavu je ‘hrpa’

Studenti se mogu prijaviti za mobilnost u svrhu studijskog boravka i/ili stručne prakse na visokoškolskim ustanovama ili organizacijama u Erasmus+ programskim zemljama te Erasmus+ partnerskim zemljama. Neke od njih su Austrija, Belgija, Češka, Estonija, Finska, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Slovenija, Slovenija, Island, Srbija i Turska, a cijeli popis zemalja po regijama nalazi se na sljedećoj poveznici.

Iznos financijske potpore određen je ovisno o zemlji u koju student putuje.

  • Za studente koji odlaze u Dansku, Finsku, Irsku, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Norvešku ili Švedsku, mjesečni iznos potpore iznosi 550 eura
  • Za studente koji odlaze u Austriju, Belgiju, Cipar, Francusku, Italiju, Grčku, Maltu, Nizozemsku, Njemačku, Portugal ili Španjolsku mjesečni iznos potpore iznosit će 550 eura
  • Za studente koji odlaze u Bugarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju, Slovačku, Srbiju ili Tursku mjesečni iznos potpore iznosit će 500 eura.
Izdvojeni članak

Kako je otići na Erasmus u Estoniju? ‘Moj savjet je biti dobar s cimerima’

Prijava treba sadržavati razne dokumente

Studenti mogu dobiti i jednokratni dodatak za zeleno putovanje u iznosu od 50 eura. To se može ostvariti ako veći dio puta koriste prijevozno sredstvo s niskom razinom emisija, kao što je autobus, vlak bicikl ili ako zajednički putuju jednim vozilom. Također, za određene kategorije studenata moguće je ostvariti i dodatnu financijsku potporu.

Prijava za mobilnost treba sadržavati obvezne dokumente – popunjen prijavni obrazac, kopiju domovnice ili drugi dokaz o državljanstvu za strane studente, potvrdu o statusu studenta te prijepis ocjena svih položenih ispita sa svih razina studija. Ako se student prijavljuje za status studenta s manje mogućnosti, potrebna je i dodatna dokumentacija – izjava o članovima zajedničkog kućanstva, obrazac i potrebna dokumentacija za dokazivanje statusa studenta s manje mogućnosti.

Prijavni obrazac u elektroničkom obliku (ne mora biti potpisan), potrebno je poslati na e-mail adresu: [email protected] u .doc formatu, a ručno potpisani primjerak na dva mjesta i ostale dokumente za prijavu na natječaj, potrebno je poslati isključivo preporučenom poštom na adresu Sveučilišta u Rektorat. Rok za prijavu je 15. ožujka 2023. godine, a sve dokumente i dodatne informacije možete pronaći na stranici Osječkog sveučilišta.