Pretraga

Kada je najbolje uzeti stvar u svoje ruke i promijeniti upisani fakultet kojim ste nezadovoljni

A- A+

Istraživanja pokazuju da bi čak četvrtina brucoša već na kraju prve godine mijenjala upisani fakultet, no koliko ima onih koji su se na taj korak odlučili na kasnijim godinama? Ako ste nezadovoljni studijem ili vidite da to jednostavno nije za vas, bolje da mijenjate izbor na kraju prve godine nego za par godina kad ćete potrošiti više vremena i novca. Odlučili smo provjeriti i koliko je studenata mijenalo fakultet te na kojim godinama.

Prilikom odabira studija koji žele upisati dio maturanata je nedovoljno informiran kao što i nije dobro upoznat sa svojim mogućnostima. Stoga se dogodi da već nakon prvih ispitnih rokova, ili na kraju prve godine shvate kako bi mijenjali studij. Opsežnim istraživanjem nad ovogodišnjim i prošlogodišnjim brucošima došli smo do rezultata kako bi svaki četvrti student prve godine faksa mijenjao svoj izbor. Ako se nalazite ili se jednog dana nađete u takvo situaciji, dobro odvagnite količinu nezadovoljstva nastavkom studiranja ili rizike odustajanja te upisivanja novog studijskog programa.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje: Otkrili smo zašto hrvatski studenti fakultetima daju sve niže ocjene

Ako ste nezadovoljni faksom, odluku donesite što prije

Koliko god je zabrinjavajuća činjenica da četvrtina brucoša studira na fakultetu kojim iz raznih razloga nisu zadovoljni, ujedno je dobro što su toga svjesni već na prvoj godini studija kada nije kasno za promjene. Doduše, nikada nije kasno napraviti rez te upisati drugi izbor, ali je za takav potez najbolje vrijeme upravo na kraju prve godine.

– Upisala sam Pravni fakultet, ali sam shvatila da se ipak radilo o volji mojih roditelja i da nisam baš za to stvorena. Prošle godine sam im rekla da nisam zadovoljna, da me pravo ne zanima i da nije ok da trošim uzalud njihov novac i svoje vrijeme. Zato sam odustala nakon ljetnih rokova, ispričala nam je prošlogodišnja brucošica Pravnog fakulteta u Zagrebu, 19-godišnja Anita.

Izdvojeni članak

Studenti otkrili dobre i loše strane ostavljanja ispita za jesenski rok

Također je savjetovala svima koji se dvoume, da takvu odluku donesu što prije kad imaju volje i energije ponovno prolaziti stres oko upisa da bi završili na nečemu što ih doista zanima. Kako kaže, na kasnijim godinama trpiš i šutiš te riskiraš da cijeli život budeš nezadovoljan.

Ne treba odustajati zbog pada ispita ili težeg gradiva

S Anitinim mišljenjem slaže se i Ana s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, no ipak tvrdi da brucoši trebaju dobro razmisliti koji su razlozi zbog kojih bi odustali od studija. – Po meni je sasvim u redu odustati od faksa i tražiti novo rješenje ako si stvarno nezadovoljan i ako ti je kristalno jasno da si pogriješio zanimanje. No, to ne znači da biste trebali doći roditeljima s idejom o upisu drugog faksa samo zato što ste dva puta pali isti ispit, ili za spremanje istih umjesto dva dana trebate dva tjedna, govori Ana.