Pretraga

Kako se ispisati s fakulteta? Procedura nije komplicirana, ali neki to naplaćuju i po 100 eura

A- A+

Nije neobično, niti tolika rijetkost, da pojedini brucoši već u prvim tjednima nastave shvate da studij koji su upisali nije za njih. U tom slučaju neki će donijeti i odluku da se ispišu sa studija jer već u toj ranoj fazi shvaćaju da im je besmisleno odugovlačiti. Pa onda dolaze do pitanja – kako se ispisati s fakulteta? Procedura nije komplicirana, no morate znati da ćete u nekim slučajevima ispis morati platiti.

ispis s fakulteta

Ispis s fakulteta nije komplicirana procedura | foto: Josipa Farkaš, srednja.hr

Kako se ispisati s fakulteta – gotovo da i ne postoji student koji to barem jednom tijekom studija nije guglao, uglavnom negdje tamo u vrijeme kada dolaze rezultati ispita. No, da studij koji su upisali možda ipak nije za njih ovih će tjedana shvatiti i neki brucoši.

I zbog toga ne bi trebali osjećati sram, pojava je to koja se događa češće nego što mislite. Odluka o tome hoćete li ipak nastaviti daljnje studiranje i probati izaći na ispite, ili se ispisati s fakulteta, mora biti isključivo vaša. Ako ste dobro promislili i ipak se odlučili za ovu drugu opciju, ovo je tekst za vas.

Kako se ispisati s fakulteta? Procedura je slična na većini fakseva

Ispisivanje s fakulteta nije, u većini slučajeva, neka pretjerano komplicirana administrativna procedura. Navodimo u većini slučajeva jer zapravo ne postoji neko unificirano pravilo na državnoj pa čak niti sveučilišnoj razini, o tome kako izgleda ispis. Svaki fakultet donosi pravilo za sebe. Većinom je ono dio pravilnika o studiju na prijediplomskim i/ili diplomskim studijima. Odabrali smo nasumično nekoliko fakulteta te provjerili kako izgleda proces ispisa ondje.

Pravilnik Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER) navodi da studenti koji se žele ispisati sa studija moraju podnijeti poseban zahtjev studentskoj službi fakulteta. Prije toga student treba podmiriti sve eventualne financijske obveze koje je imao prema fakultetu, kao i vratiti knjige knjižnici i zaduženu opremu. Student će dobiti rješenje o ispisu koje sadrži ime studenta, naziv studija na kojem je studirao s naznačenim vremenom studiranja, popis predmeta i pripadajućih ECTS-a koje je položio te ukupni broj stečenih ECTS-a. Taj dokument je bitan ako se planirate kasnije upisati na neki drugi studij, radi eventualnog priznavanja kolegija s prethodnog. O ispisu se u studentsku ispravu na kraju unosi posebna zabilješka, stoji u pravilniku FER-a.

Slična su pravila i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Student podnosi zahtjev nadležnom uredu za studente. Mora podmiriti sve financijske obveze te vratiti knjige i opremu i dokaz o tome prilaže zahtjevu za ispis. I u slučaju PMF-a studentu se uručuje ispisnica s poviše navedenim podacima, a bilješka o ispisu unosi se u ISVU sustav.

Izdvojeni članak
prazna predavaonica na fakultetu

Što ako ne upadneš na svoj prvi izbor faksa? Priča bivša studentica koja je završila na neželjenom studiju

U mnogim slučajevima ispis se plaća, cifra doseže i 100 eura

Fakultet političkih znanosti Zagreb na svojim stranicama navodi da studenti kod ispisa trebaju priložiti x-icu, potvrdu iz knjižnice da su sve knjige vraćene, zamolbu, kao i potvrdu o uplati naknade za ispis. Naime, na FPZG-u se ispit plaća 26,54 eura (200 kuna).

Podatak o tome da se ispis plaća pronašli smo i na stranici Matematičkog odsjeka PMF-a. Ondje ispis košta 13,27 eura (100 kuna). Ispis i to 100 eura (753 kune) naplaćuje Ekonomski fakultet u Zagrebu. Ondje, uz potvrdu o uplati tog iznosa, studenti za ispis trebaju priložiti molbu za ispis te potvrdu iz knjižnice da nemaju dugovanja. Navedeno se na EFZG-u predaje u urudžbeni ured ili pute e-zamolbe, a ispisnica će ondje biti gotova kroz dan, dva i preuzima se u referadi.

Postupak ispisa nije ni suviše kompleksan na Pravnom fakultetu u Splitu, gdje, stoji na web stranicama fakulteta, on košta 9,30 eura (70 kuna). Studenti zamolbu za ispis preuzimaju s web stranice Pravnog ili u referadi pa ju uz potvrdu o plaćenim troškovima ili indeks dostavljaju u referadu.

U svakom slučaju ovo su samo primjeri procedura ispisa i cijena na raznim fakultetima. Dakle, ako ne studirate na nekom od njih, najbolje bi bilo da informacije o ispisu potražite ili u nekoj od rubrika na web stranici svog fakulteta, u pravilniku o studiju ili studiranju svog fakulteta. A u konačnici se uvijek za pomoć možete obratiti studentskom zboru svog fakulteta, studentskom pravobranitelju ili samoj referadi.