Pretraga

Kakav fail: Ministarstvo obrazovanja uklonilo rezultate natječaja za stipendiju

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovog je petka objavilo rezultate natječaja za državne socio-ekonomske stipendije. Rezultate je čekalo preko 17 tisuća studenata koji su se prijavili na natječaj, no nakon nekoliko sati rang-liste su u potpunosti uklonjene.

Napomena: Ministarstvo obrazovanja danas je objavilo nove rezultate natječaja za državnu stipendiju 2020./2021., a možete ih pregledati OVDJE.

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uklonilo je ovog petka objavljene rezultate natječaja za dodjelu 10.000 državnih socio-ekonomskih stipendija. Riječ je o stipendiji za koju je ove godine konkuriralo više od 17 tisuća studenata.

Nove liste sutra

Po prvi je puta objavljeno je više odvojenih listi za studente prvih i viših godina studija, kao i liste studenata koji nisu ostvarili pravo. Liste je Ministarstvo uklonilo nakon nekoliko sati uz sljedeće objašnjenje:

– Obavještavamo kako su uslijed tehničke pogreške u softveru uklonjeni rezultati natječaja za dodjelu državnih stipendija za akademsku godinu 2020./2021. Nove rang-liste bit će objavljene tijekom sutrašnjeg dana, kratko su poručili iz Ministarstva.

Ministarstvu smo odmah nakon objave rezultata poslali upit oko toga zašto su objavljene različite liste za studente prvih i viših godina u E kategoriji, kao i zašto je razlika u minimalnom broju bodova za ostvarenje te stipendije toliko drastična. Na jednoj je, naime, prag za ostvarenje stipendije iznosio 1.050, a na drugoj 150. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor, a objavit ćemo ga čim pristigne.

Studenti komentarima obasipali Facebook stranicu MZO-a

Detaljnije objašnjenje zašto su rang-liste uklonjene i o kakvoj je pogrešci riječ, Ministarstvo nije dalo. No, burne reakcije studenata vidljive su na objavi službene Facebook stranice MZO-a Državne socio-ekonomske stipendije.

– Nije mi jasno, majka mi je samohrana, jedino primanje nam je njezina mirovina, tata bio branitelj, sve moguće priložim, ostvarim 1050 bodova i ne dobijem pravo na stipendiju. Je li ovo moguće?, napisala je jedna studentica.

To nisu svi problemi koje su studenti primijetili.

– 1. sam godina diplomskog, zašto sam na listi za prve godine i samim time nisam dobila stipendiju, iako imam bodova dovoljno za ove s viših godina?, napisala je druga.

– Ja sam integrirani studij i prema ovim sad listama i kriterijima dobila sam stipendiju sa 650 bodova iako sam prošle godine dobila tek nakon onog snižavanja praga u prvom mjesecu i čim su izašle liste odmah sam potvrdila prihvat stipendije, upisala IBAN i došao mi je mail da sam prihvatila. Moj brat je ove god upisao prvu godinu diplomskog i na listi je s brucošima pa nije dobio naravno, a prošle godine je također na temelju snižavanja praga kao i ja. Naravno da se nitko u ministarstvu ne javlja, a mene zanima što će sad biti s nama koji po prošlogodišnjim kriterijima nismo dobili, a sad jesmo i prihvatili smo jer su oni sve zeznuli i idu nove liste. Hoće se nama taj prihvat poništiti? Pliz pomozite, totalno sam zbunjena, napisala je treća studentica.

Podsjetimo, državna socio-ekonomska stipendija dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine i iznosi 1.200 kuna.

Kakav fail: Ministarstvo obrazovanja uklonilo rezultate natječaja za stipendiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap