Pretraga

Kakav potez: Udovica uglednog fizičara zagrebačkom faksu poklonila dvije skupe nekretnine

A- A+

Potez neuobičajen za hrvatsku, ali ne i za američku kulturu, napravila je Diana Plenkovich, udovica istaknutog hrvatsko-američkog fizičara Dinka Plenkovića. Zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu donirala je dvije vrijedne nekretnine u Zagrebu. Fakultet ih namjerava prodati, a novac iskoristiti za obnovu praktikuma i stipendiranje budućih nastavnika fizike.

Lijepa vijesti stiže sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF). Diana Plenkovich, udovica istaknutog hrvatsko-američkog fizičara Dinka Plenkovića, donirala je PMF-u dvije vrijedne zagrebačke nekretnine. Protekli petak potpisan je darovni ugovor, što je, navode s PMF-a važan trenutak za njihovu akademsku zajednicu i budućnost obrazovanja u Hrvatskoj.

Novcem od prodaje obnovit će se praktikumi i stipendirati studenti

Fakultet će prodati nekretninu, a novac iskoristiti isključivo za unaprjeđenje nastave fizike na PMF-u – obnovit će određene praktikume i stipendirati studente izrazito deficitarnog kadra u Hrvatskoj.

– Ova privatna donacija svojoj matičnoj obrazovnoj ustanovi, poznatijoj kao alma mater, odražava osjećaj ogromne vrijednosti obrazovanja u ljudskom životu. Iako je ovakav čin u anglo-američkoj kulturi relativno uobičajen, predstavlja jedinstven događaj u domaćem kontekstu. PMF će donaciju iskoristiti za temeljitu obnovu praktikuma u zgradi Fizičkog odsjeka te za uspostavljanje studentske stipendije ‘Dinko Plenković’ namijenjene budućim nastavnicima fizike. Cilj je povećati atraktivnost ovog važnog, ali deficitarnog zanimanja te potaknuti talente koji će oblikovati budućnost fizičkih znanosti u Hrvatskoj, priopćeno je s PMF-a.

Izdvojeni članak
Ruth Gottesman

Bivša profesorica fakultetu donirala milijardu dolara, studenti više neće plaćati školarinu

Naš fizičar ostvario je značajnu karijeru u inozemstvu

Inače, Dinko Plenković (1949.-2021.), diplomirani je fizičar PMF-a, a ostvario je značajnu karijeru u području medicinske fizike, posebice radiologije.

– Nakon studija na PMF-u, magistrirao je na Sveučilištu Harvard, a potom radio na nizu američkih sveučilišta i bolnica. Oženio je Soo-Kuen Dianu Lin iz Hong Konga 1987. godine, a nakon njegove smrti, udovica Plenkovich odlučila se za velikodušnu donaciju kako bi podržala obrazovanje budućih fizičara u Hrvatskoj, navode s PMF-a.