Pretraga

Kako je otići na Erasmus u Madrid? ‘Nedostajale su mi tortilje s građevine’

A- A+

Kako bi olakšali onima koji se spremaju na Erasmus, na portalu srednja.hr pokrenuli smo serijal tekstova kroz koji donosimo iskustva studenata koji su se okušali u mobilnosti. Svoje je iskustvo ovoga puta podijelila Lara Šoić, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, koja je bila na Erasmusu u Madridu.

Madrid glavna ulica

Foto: Privatna arhiva

Studentica treće godine preddiplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Lara Šoić, provela je ovogodišnji zimski semestar na Erasmusu u Madridu, glavnom gradu Španjolske. Studirala na Universidadu de Carlos III de Madrid, sveučilištu koje se smjestilo u samom predgrađu Madrida, odnosno u gradiću Getafe, a slušala je kolegije s fakulteta novinarstva i filmske industrije.

– Promijenila sam dva smještaja. Prvih mjesec dana uzela sam privatnu sobu u dijeljenom apartmanu za četiri osobe, dok nisam našla pravi smještaj koji mi je više odgovarao. Taj prvi apartman bio je dosta udaljen od centra i nije bio dobro prometno povezan. Također, bio je poprilično skup i jako skučen, pa je i to bio problem. Inače, centar Madrida prepun je tih velikih apartmana s četiri do 10 soba, koje su namijenjene iznajmljivanju, objašnjava nam Lara.

Izdvojeni članak

Kako je otići na Erasmus u Estoniju? ‘Moj savjet je biti dobar s cimerima’

Smještaj se uglavnom dijeli

Istaknula je kako većina studenata, kako lokalnih tako i internacionalnih, poseže upravo za takvim, ‘dijeljenim’ smještajem. No, cijena je i dalje ‘paprena’. Kaže da je sobu, dijeljenu kuhinju i kupaonicu, teško dobiti za manje od 500 eura. Štoviše, spominje da na boljim lokacijama cijene dosežu i do 900 eura. Upravo zbog toga, Lara je pričekala da joj se sestra pridruži na Erasmusu, pa su zajedno iznajmile veći stan izvan centra grada za manje novaca.

– Moje iskustvo na studiju medija i filma u Madridu, bilo je odlično. Slušala sam neke kolegije kojih nema na mom faksu u Zagrebu, kao na primjer kolegij Film production ili Screenwriting. To mi je otvorilo vrata prema novom načinu razmišljanja, montiranja videa, a i gledanja filmova. Ipak, ne mogu reći je li studiranje tamo bilo gore ili bolje od studiranja u Hrvatskoj, jer sve ima svoje dobre i loše strane, navodi Lara.

U Madridu joj se posebno svidjelo to što su na gotovo svakom predavanju svi imali kamere, mikrofone i fotoaparate u rukama. Zadivilo ju je to što su profesori, uz veliko povjerenje, davali studentima skupocjenu opremu na korištenje te ih tako ‘bacili u vatru’. Lara kaže da su im se profesori često mijenjali i svaki od njih bi im držao radionicu u onome u čemu se specijalizira.

– Jednom sam tako bila na predavanju kada smo mogli sami isprobati programiranje igrice s VR naočalama. Ludo. S druge strane, Španjolci su ponekad preopušteni, pa profesori često kasne i treba im više od mjesec dana da isprave ispite ili upišu ocjenu. To je dio koji mi se manje svidio, kaže Lara.

‘Trudila sam se, no od Madriđana sam stvorila samo jednog pravog prijatelja’

Osim što su opušteni, Lara dodaje da su Španjolci kao narod vrlo glasni, prisni i taktilni. Nije im ugodno u društvu gdje moraju pričati engleski, jer ga ne znaju baš najbolje. To je, svakako, utjecalo i na komunikaciju, pa tijekom Erasmusa naišla na mnogo  mladih i starijih osoba s kojima jednostavno nije mogla komunicirati. Takoreći – ‘španjolski ili adios’. Razlika se ipak vidi na kampusu, gdje španjolski studenti ‘namjerno’ odabiru kolegije na engleskom.

– Trudila sam se, no od Madriđana sam stvorila samo jednog pravog prijatelja. Najviše sam se družila s Erasmusovcima. Imala sam ekipu u kojoj smo bili nas par Hrvata, Portugalac, Nijemac, Talijanka i Francuskinja. Svi od svuda, ali zajedno kao prst i nokat, šaljivo će Lara.

Otkrila nam je da se izlazilo uglavnom u noćne klube, prije kojih se išlo u pivovare s jeftinim pićem ili barove u kojima se moglo nešto i prigristi. No, izlasci u klubovi nisu jeftini. Lara kaže da je za ulaz potrebno izdvojiti od 15 do 15 eura, u što je uključeno jedno ili dva pića. Usprkos tome, noćni život u Madridu je bujan ponedjeljka do nedjelje, a izbora klubova i vrsta glazbe ima na pretek. Popularni su i open air partyji koji se održavaju kada je vani toplije.

Iako je noćni život na visokoj razini u Madridu, isto to se ne može reći i za studentsku prehranu. Prema mišljenju Lare, studentska prehrana u Madridu je precijenjena i može sa sigurnošću reći da studenti u zagrebačkim menzama jedu bolje za jeftinije.

– Moj kampus nudio je dvije menze, kako bi mi rekli – sporu i brzu. Kuhani obrok koji je sadržavao meso ili ribu, krumpir ili salatu, desert i vodu, koštao je 6 eura. Za istu cijenu mogla sam dobiti hamburger, pomfrit i piće u brzoj menzi. Nakon što sam isprobala obje menze, počele su mi nedostajati tortilje ‘s građevine’. Za ručkom na faksu posezala sam samo u kritičnim trenucima, ističe Lara.

Ručak u menzi u Madridu.

Ručak u menzi u Madridu. Foto: Privatna arhiva

Život je skup u Madridu

Stipendija joj je iznosila 550 eura mjesečno te joj je pokrila samo stanarinu. Godinu dana prije odlaska na razmjenu počela je štedjeti, no ni to joj nije pokrilo sve troškove, pa su joj još pripomogli i roditelji. Studentima poručuje da ako planiraju živjeti lagodno s izlascima, da bi im, uz smještaj, trebalo oko 1.200 eura mjesečno. Cifra se, naravno, može malo smanjiti ako se živi nešto skromnije, ali ne značajno jer je Madrid jednostavno – skup.

Upitali smo Laru i je li imala problema s priznavanjem kolegija u Hrvatskoj. Kaže da je imala sreće te da joj se priznalo pet od ukupno šest upisanih predmeta, zbog čega je jako zadovoljna. U sjećanju na Erasmus, ostat će joj ponajviše ljudi koje je upoznala iz cijele Europe i svijeta.

– Način na koji drugi žive i njihov pogled na život jako je utjecao na mene i na moj način razmišljanja. Iako ne znam kada ću ih opet vidjeti, najbolje uspomene iz Madrida dijelim upravo s ljudima koje sam upoznala tamo, i zato su još posebniji. To je nešto što će nas uvijek držati blizu gdje god se nalazili, govori Lara.

Na pitanje je li bi preporučila ljudima da odu na Erasmus u Madrid, unatoč visokoj cijeni života, Lara ‘kao iz topa’ odgovara – da. Prema njenom mišljenju, španjolska kultura, hrana, glazba, umjetnost i način života, nešto je što je vrijedno doživjeti na nekoliko mjeseci. Madrid je velik i prepun ljudi, pa tako nudi mnogo različitih sadržaja u kojima svatko može pronaći nešto za sebe.

Simpatični ukrasi u Madridu.

Foto: Privatna arhiva