Pretraga

Kako studirati na pravi način? Počeo je faks i mi smo pričali s jednom od najistaknutijih studentica

A- A+

Dijana Radovniković studentica je i aktivistkinja inicijative 300=300 koja se borila i uspješno izborila za prava studenata stručnih studija. Gošća je nove epizode našeg podcasta, a s njom razgovaramo o tome što znači biti student na pravi način, zašto je bitan studentski aktivizam i što se, konkretno, za studente mijenja novim Zakonom o visokom obrazovanju.

dijana radovniković

Dijana Radovniković studentica je i aktivistkinja inicijative 300=300
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

U novoj epizodi podcasta portala srednja.hr naša gošća je Dijana Radovniković, studentica i aktivistkinja inicijative 300=300 koja se borila i uspješno izborila za prava studenata stručnih studija. Nakon izjednačavanja kvalifikacijskih razina, svojim su zalaganjem studentski aktivisti osigurali i nove titule nakon završenog diplomskog studija.

Izdvojeni članak
dijana radovniković 300 je 300

Dok se neki ulizuju rektoru, Dijana se borila za prava studenata stručnih studija i u tome baš rasturila

Nije dobila pomoć od studentskih predstavnika

Dijana je bila studentica kao i sve druge, a onda joj se u jednom trenutku život zaokrenuo. Razine kvalifikacija stručnih studija ukinute su odlukom Ustavnog suda; dio je bio to dosta organiziranog napada na izjednačavanje kvalfikacijskih razina, u režiji bivšeg zagrebačkog rektora Damira Borasa i dekana četiriju pravnih fakulteta.

– Kao i većina kolega, nisam znala što su stručni studiji i da ja studiram na stručnom studiju. Aktivizam se sasvim slučajno dogodio. Usred pandemije probila se vijest o Ustavnom sudu koji je nama nešto ukinuo. Nismo znali što su ukinuli. Jedan kolega je u grupi moje godine pitao odnosi li se to na nas. Zavladala je panika. Ukinute su nam kvalifikacije. Tražili smo upravu faksa da nam pojasni situaciju, organizirali smo se u inicijativu, ispričala je

Pomoć od izabranih studentskih predstavnika nije dobila. Oni, prema njenim riječima, nisu učinili ništa. Zbog toga je, i akcije bivšeg rektora, inicijativa 300=300 i nastala. Da su svi radili svoj posao, kaže nam Dijana, ta inicijativa jednostavno nikada ne bi postojala.

– Studentski predstavnici, ima ih raznih, ne mogu generalizirati. Jedinu suradnju koju sam imala je s kolegama iz Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola. Smatram da studentski predstavnici nemaju legitimnost, kazala je Dijana.

Borila se i za povećanje poreznog limita

Danas u prava izjednačena, a uskoro dolaze i nove titule magistra struke za diplomante stručnih studija. Sve je na papiru riješeno, ali neki i dalje imaju predrasude. Neki ljudi se, neovisno o obrazovanju i tituli koju imaju, neće promijeniti, smatra Dijana, ali ističe kako je to tužno. No, studenti se ne predaju. Tako su, osim spomenutih uspjeha osigurali i povećanje poreznog limita na 24.000 kuna, do kojeg roditelji više neće gubiti pravo na poreznu olakšicu zbog zarade svoje djece.

Ta promjena korak je naprijed, ali Dijana ističe da je uvijek bitno raditi korekcije. Narednih godina stoga treba pratiti kako će se odvijati situacija. Danas je, istaknula je, jako teško biti student; osim školarina, tu je smještaj, hrana pa i kava između predavanja. Sve to danas košta više no ikad prije.

Naša sugovornica nam je kratko prokomentirala i novi Zakon o visokom obrazovanju. On donosi neke promjene, a sada je, kaže, na akademskoj zajednici da pokaže da se spremna mijenjati. Po njenom mišljenju, treba više transparentnosti i odgovornosti oko trošenja javnog novca, a akademija mora biti oličenje intelektualne elite, a ne močvara. Korake u smjeru transparentnosti očekuje i od novog zagrebačkog rektora Stjepana Lakušića.

Cijeli podcast pogledajte u videu ispod.