Pretraga

Kako tramvajem i busom doći do faksa? Veliki brucoški vodič za javni prijevoz u Zagrebu

A- A+

Tek ste stigli na studij u Zagreb i sve vam je novo i pomalo zbunjujuće? Nemate pojma kako od studentskog doma ili stana stići do faksa ili Studentskog centra? Javni prijevoz u Zagrebu je jednostavniji nego što se na prvi pogled čini. Većina važnih informacija dostupna je na stranicama ZET-a, a mi smo izdvojili one najvažnije i pripremili upute kako najlakše doći do svakog fakulteta u Zagrebu.

zet autobus

Foto: srednja.hr

Kad prvi put dođete u Zagreb javni prijevoz se može činiti zbunjujućim, pa čak i zastrašujućim. Srećom, jednostavnije je snaći se nego što se čini na prvi pogled. Do gotovo svih fakulteta možete stići tramvajem, a za vas smo pripremili detaljne upute koje će vam pomoći da se snađete.

Gdje i kako kupiti kartu?

Za početak, važno je znati kako za prijevoz ZET-om morate kupiti kartu ili imati ‘napunjen’ pokaz. Možete kupovati papirnate karte koje su vremenski ograničene i vrijede za vožnju u jednom smjeru. Karte kupljenne na kioscima su jeftinije od onih kupljenih u vozilu. Na kiosku karta koja vrijedi 30 minuta košta četiri kune, dok u vozilu za nju treba izdvojiti šest kuna. Ako putujete duže od pola sata, trebat će vam karta od 60 minuta koja košta sedam kuna, dok je u vozilu deset kuna.

Naravno, ako ćete svakodnevno putovati na fakultet isplativije je izraditi studentsku pretplatnu kartu, odnosno ‘pokaz’. Za izdavanje studentskog pokaza trebat će vam potvrda o studiranju, a mjesečna studentska karta koštat će vas 100 kuna. Možete kupiti i godišnju studentsku ZET kartu koja košta 960 kuna. Karte možete kupiti na svim ZET-ovim prodajnim mjestima, kao i na kioscima Tiska i iNovina. Karte morate registrirati prilikom svakog ulaska u vozilo na žutim uređajima koji su smješteni pored svakih vrata. Dok pretplatne plastične karte možete registrirati na svakom uređaju, papirnate karte možete registirati samo na prvim vratima tramvaja i autobusa, s iznimkom niskopodnih tramvaja – kod njih to možete učiniti i na zadnjim vratima.

Tramvaji s početnih stajališta kreću otprilike u razmaku od 10-15 minuta, tako da nikada ne biste trebali predugo čekati na traženu liniju. Ovdje možete vidjeti raspored okvirnih polazaka svake linije, kao i nazive svih postaja na kojima određena linija staje na svom putu. Na svakom tramvaju je prikazan smjer u kojem u tom trenutku vozi. Primjerice, ako na tramvaju broj 6 piše ‘Sopot’ znači da vozi u smjeru od Črnomerca do Novog Zagreba, a ako piše ‘Črnomerec’, vozi obrnuto.

Izdvojeni članak

Studenti nam prepričali dramice koje su doživjeli na prvi dan faksa u Zagrebu: ‘Zalutala sam u gradsku upravu’

Kako stići do studentskog doma?

Studentski dom Stjepan Radić smješten je odmah pored okretišta tramvaja Savski most s kojeg polaze linije 4 i 7, kao i mnogo autobusnih linija. Iako obje linije voze u smjeru Dupca, voze različitim dijelovima grada. Linija 4 vozi Savskom ulicom, zatim skreće u Vodnikovu ulicu i vozi do Glavnog kolodvora, a zatim vozi Draškovićevom ulicom i skreće u Vlašku ulicu odakle nastavlja Maksimirskom ulicom sve do okretišta Dubrava i do Dupca. Linija 4 vozi direktno do Učiteljskog fakulteta, Studentskog centra, Studentskog doma dr. Ante Starčević, Glavnog kolodvora, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije te Agronomskog fakulteta.

Linija 7 vozi preko Jadranskog mosta do Novog Zagreba i skreće u Aveniju Dubrovnik. Prelazi cijeli Novi Zagreb do okretišta Zapruđe, a zatim se Mostom mladosti vraća u stari dio grada i vozi Avenijom Marina Držića. Polazi pored Autobusnog kolodvora i zatim vozi Šubićevom ulicom do Kvaternikovog trga, gdje skreće u Maksimirsku ulicu i nastavlja dalje prema Dubravi i Dupcu.

Pored SD-a Stjepan Radić prolaze i druge tramvajske linije. Linija 5, koja vozi od Dubrave do Prečkog, kao i linija 17, koja vozi od Borongaja do Prečkog stoje na stajalištu ‘Studentski dom Stjepan Radić’. Linija 17 u smjeru Borongaja vodi Savskom ulicom do Učiteljskog fakulteta i Studentskog centra te Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, a zatim nastavlja Frankopanskom ulicom do Pravnog fakulteta i Akademije dramske umjetnosti i skreće prema Trgu bana Jelačića. Linijom 17 možete stići i do Fakulteta političkih znanosti. Linija 5 vozi Savskom ulicom, zatim Vukovarskom ulicom do Autobusnog kolodvora i zatim nastavlja Šubićevom ulicom do Kvaternikovog trga, gdje skreće u Maksimirsku ulicu i nastavlja dalje prema Dubravi i Dupcu.

Na stajalištu ‘Studentski dom Stjepan Radić’ staje i tramvaj broj 14 koji vozi od Mihaljevca do Zapruđa. Njime je također moguće doći do Studentskog centra, Pravnog i Učiteljskog fakulteta. Pored SD-a Stjepan Radić prolazi i autobusna linija 109 kojom je moguće brzo stići od Črnomerca do Dugava, a vozi Selskom cestom te kod doma skreće na Jadranski most i nastavlja put Avenijom Dubrovnik do udaljenijih kvartova Novog Zagreba. Linijom 109 us smjeru Črnomerca moguće je stići do Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Pored doma je smješteno i stajalište nekoliko autobusnih linija koje voze prema Lučkom, Botincu, Stupniku i drugim prigradskim naseljima. Neke od ovih linija (111, 112, 132, 164 i 168) dovest će vas do Arena centra. Detaljni raspored autobusnih linija možete vidjeti ovdje.

Za studente koji borave u domu ‘Dr. Ante Starčević’ kao i one koji borave u domu ‘Cvjetno naselje’ vrijedi slično kao i za one u SD-u Stjepan Radić. Pored njih prolaze tramvajske linije 4, 5, 14 i 17. Najbliže tramvajsko stajalište studentima s Cvjetnog je ‘Vjesnik’, a studentima sa Šare ‘Učiteljski fakultet’. Do okretišta tramvaja Savski most mogu doći istim linijama, odnosno vožnjom od tri ili četiri stanice.

tramvaj

Mreža tramvajskog prijevoza | Izvor: ZET

Što ako živim na Lašćini?

Studenti koji borave na Lašćini najudaljeniji su od javnog prijevoza. Od doma do najbliže tramvajske stanice ima deset minuta pješke, a zatim na stajalištu ‘Mašićeva’ možete pričekati nekoliko tramvajskih linija. Tu su linija 5 koja vozi prema Prečkom i odvest će vas do Autobusnog kolodvora, a prolazi Vukovarskom ulicom i vozi pored Fakulteta računalstva i elektrotehnike, Filozofskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Njome možete doći i do Učiteljskog fakulteta.

Na stajalištu ‘Mašićeva’ stoje i linija 12 koja vozi do Ljubljanice i odvest će vas do Pravnog fakulteta i Studentskog centra. Linija 11 vozi prema Črnomercu i prolazi kroz Trg bana Jelačića i pored Akademije likovnih umjetnosti, a dovest će vas i do Stomatološkog fakulteta. Dolaskom do Črnomerca moguće je stići i do Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Na stajalištu ‘Mašićeva’, ali na suprotnoj strani Maksimirske ceste možete čekati iste linije u smjeru Dubrave i Šumarskog i Agronomskog fakulteta. U blizini doma prolazi i autobusna linija 202 kojom je moguće brzo stići do Kvatrića. Na Kvatriću stoje brojne autobusne linije koje voze u smjeru Kozari puteva, Trnave, Ivanje Reke i Dumovca. Linija 215 vodi do Veterinarskog fakulteta, a na putu linije 276 nalazi se IKEA. Detaljni raspored autobusnih linija možete vidjeti ovdje.

Što ako ne živim u domu?

Naravno, nisu svi studenti smješteni u domu, ali javni prijevoz je dostupan u svim dijelovima Zagreba. Na Trešnjevci se nalazi okretište Ljubljanica na kojem stoje tramvajske linije 3, 9 i 12. Sve tri linije odvest će vas do Studentskog centra. Linija 3 vozi Ulicom grada Vukovara i odvest će vas do FER-a, Filozofskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a u nastavku do Grafičkog fakulteta. Na okretištu Ljubljanica stoji i nekoliko autobusa koji voze u smjeru Španskog, Prečkog i Jaruna. Detaljni raspored autobusnih linija možete vidjeti ovdje.

Do Kampusa Borongaj je nešto teže doći. Tramvajskim linijama 2, 3 i 13 možete doći do stajališta ‘Getaldićeva’ gdje možete pričekati autobusnu liniju 236 koja će vas dovesti do stanice ‘Kampus Fakultet’. S Kvaternikovog trga vozi linija 215 koja će vas odvesti u blizinu Kampusa – trebate sići na stanici ‘Borongajska – Kampus’ i pješačiti desetak minuta.

Linija 9 vozi do Borongaja i Ekonomskog fakulteta, a prelazi preko Glavnog kolodvora te prolazi u blizini Rudarsko-naftno-geološkog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Linija 12 vozi preko Trga bana Jelačića do Dubrave, tako da njome također možete stići do Rudarsko-naftno-geološkog, Prehrambeno-biotehnološkog, Pravnog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti.

S Črnomerca voze linije 2, 6 i 11. Linija 2 je veoma korisna jer je jedina koja prolazi pored Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta, a u smjeru Savišća će vas odvesti do Grafičkog fakulteta. Linija 6 vozi do Trga bana Jelačića, Glavnog i Autobusnog kolodovora te nastavlja prema Novom Zagrebu i Sopotu. Već spomenuta linija 11 odvest će vas do Dupca, a prolazi pored Akademije likovnih umjetnosti i blizine Stomatološkog fakulteta. Na Črnomercu se nalazi i autobusno okretišta brojnih linija koje voze prema Prečkom, Gajnicama, Španskom, Podsusedu i drugim kvartovima na zapadnom dijelu grada te prema Zaprešiću. Na okretištu Črnomerec stoje i Samoborčekovi autobusi koji voze u smjeru Samobora i Svete Nedelje. Detaljni raspored autobusnih linija možete vidjeti ovdje.

Na okretištu Dubrava, gdje su posljednje postaje linija 5 i 12 stoji i nekoliko autobusnih linija koje voze prema okolnim naseljima poput Miroševca, Čučerja, Studentskog grada i Trnovčice. Njihov raspored možete pogledati ovdje.

Na okretištu Dubec stoji nekoliko autobusnih linija koje voze u smjeru Sesveta i okolnih mjesta. Linija 212 vozi do centra Sesveta, a polazi svakih 20 minuta. Do Sesveta je moguće doći i linijom 231 koja vozi do Borongaja. Raspored autobusnih linija možete vidjeti ovdje.

Osim dnevnog javnog prijevoza, u Zagrebu postoji i noćni. Postoje četiri noćne tramvajske linije: 31 (Črnomerec – Savski most), 32 (Prečko – Borongaj), 33 (Gračansko dolje – Savišće) i 34 (Dubec – Ljubljanica). Noćne linije ne putuju istim trasama kao dnevne linije, pa pripazite kad se vraćate iz kasnog izlaska. Voze otprilike jednom u sat vremena, a njihov raspored možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak
brucoška abeceda

Brucoška abeceda: Sastavili smo popis osnovnih pojmova koje morate znati ako upisujete faks

Kako mogu stići do svog faksa?

Agronomski fakultet/Fakultet šumarstva i drvne tehnologije: tramvajske linije 4, 5, 7, 11 i 12

Arhitektonski fakultet/Geodetski fakultet/Građevinski fakultet: tramvajska linija 2, tramvajske linije 4, 13, 14 i 17 uz pješačenje od desetak minuta

Kampus Borongaj (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Fakultet hrvatskih studija, Fakultet prometnih znanosti): tramvajske linije 2, 3 i 13 + autobusna linija 236 ili autobusna linija 215 s Kvaternikovog trga

Ekonomski fakultet: tramvajske linije 1, 9 i 17, autobusna linija 231

Fakultet elektrotehnike i računarstva/Filozofski fakultet/Fakultet strojarstva i brodogradnje: tramvajske linije 3, 5 i 13

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije: tramvajske linije 4, 9, 12, 14 i 17, autobusna linija 118

Fakultet političkih znanosti (trenutno na drugoj adresi): tramvajske linije 4, 5, 11, 12 i 17

Farmaceutsko-biokemijski fakultet: tramvajske linije 12, 13, 14 i 17 + pješačenje od desetak minuta od stajališta Trg Republike Hrvatske, ili tramvajske linije 6 i 13 + pješačenje od desetak minuta od stajališta Zrinjevac

Grafički fakultet: tramvajske linije 2, 3 i 13 + autobusna linija 236 ili autobusna linija 215

Kineziološki fakultet: tramvajske linije 5 i 17, autobusna linija 109

Medicinski fakultet: tramvajske linije 8 i 14 + pješačenje od desetak minuta od stajališta Grškovićeva, autobusna linija 201 s Kvaternikovog trga, autobusne linije 106 i 226 s Kaptola

Pravni fakultet: tramvajske linije 12, 13, 14 i 17, tramvajske linije 6 i 11 uz desetak minuta pješačenja

Prehrambeno-biotehnološki fakultet/Rudarsko-naftno-geološki fakultet: tramvajske linije 2, 4, 9, 12, 14 i 17

Prirodoslovno-matematički fakultet: tramvajske linije 8 i 14, autobusne linije 106, 221 i 226 s Kaptola, autobusne linije 201 i 204 s Kvaternikovog trga

Prirodoslovno-matematički fakultet (Biološki odsjek): tramvajske linije 12, 13, 14 i 17

Prirodoslovno-matematički fakultet (Geografski odsjek): tramvajske linije 2, 4, 9, 14 i 17

Stomatološki fakultet: tramvajske linije 6, 11, 12, 13, 14 i 17

Tekstilno-tehnološki fakultet: autobusne linije 109 i 134, tramvajske linije 2, 6 i 11 + desetak minuta pješačenja

Učiteljski fakultet: tramvajske linije 4, 5, 14 i 17

Veterinarski fakultet: tramvajske linije 2, 3 i 13, autobusne linije 215, 217, 237 i 290