Pretraga

Kako zapasti za oko poslodavcima još na studiju? ‘Kad završimo faks svi smo isti, ne ističemo se’

A- A+

Kako se istaknuti između tisuće studenata koji svake godine diplomiraju i povećati si šanse za zaposlenjem nakon faksa? Odgovor je jednostavan: pokazati dodatan trud i zanimanje za struku. FPZ je svojim studentima kreirao priliku da naprave točno to, a pri tome ih je direktno povezao s nekim od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj. Riječ je o natjecanju Transportikum kroz koje su tvrtke studentima predstavile probleme s kojima se suočavaju u svom poslovanju, a studenti su potom imali tri mjeseca da osmisle rješenja. Tri najbolja tima su nagrađena s 3.000 kn i prilikom za plaćenu stručnu praksu. Razgovarali smo s pobjednicima i doznali više o iskustvu i prilikama koje im takva natjecanja, skupa s novim modelom stručne prakse koju je FPZ razvio, otvaraju.

FPZ Transportikum

Sudionici ovogodišnjeg Transportikuma | Foto: FPZ

Natjecanje Transportikum proveo je Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom poštom, Podravkom, Hrvatskom lutrijom te tvrtkom INA. Ove se godine održalo šesti put, a prijaviti su se mogli studenti sa studijskih programa Promet te Inteligentni transportni sustavi i logistika. Pravila su bila jednostavna: studenti su posjetili tvrtke, dobili zadatak, a potom imali tri mjeseca da osmisle svoje rješenje. Natjecali su se za glavnu nagradu od 3.000 kn po zadatku te plaćenu stručnu praksu u partnerskim tvrtkama.

Dominik Mlinarić, Josip Rašić i Ante Sušac, studenti FPZ-a, jedan su od pobjedničkih timova. Dominik je student prve godine diplomskog studija Promet, smjer Željeznički promet, a Josip i Ante su studenti druge godine diplomskog studija Inteligentni transportni sustavi i logistika, smjer Logistika. Dominik nam je rekao da se prije natjecanja nisu poznavali, a prijavili su se kako bi stekli dodatno iskustvo.

Problem kojeg su riješili zadala je tvrtka INA, a tiče se utovara vagona cisterni s naftnim derivatima što je, istaknuo je Dominik, vrlo aktualna tema. Željeznički promet Dominikov je profesionalni interes u kojem vidi ne samo svoju, već i budućnost Hrvatske. Jaka željeznica je osnova jakog gospodarstva, rekao nam je, a upravo je njegov studij kojeg smatra jako kvalitetnim odgovoran što danas ima uvid u ‘širu sliku’.

Drugačije je o teoriji slušati na faksu i raditi u praksi

Objasnio nam je i kako je tekao proces dolaska do nagrade. Tvrtka im je najprije ustupila interne podatke koje su temeljito analizirali. Izazov je bio razmišljati izvan okvira i procijeniti koji parametri su bitni. Na kraju su došli do rješenja koje će INI pomoći maksimalno iskoristiti vlastite kapacitete. Rješenje su na završnom događaju prezentirali predstavnicima tvrtki partnera.

– Na fakultetu se nismo susretali s takvim konkretnim primjerima, ali smo dobili kvalitetna teoretska i praktična znanja koja su nam omogućila da prepoznamo bitne parametre iz željeznice i logistike koji su sadržani u ustupljenim dokumentima, a samim time da osvojimo pobjedničku nagradu. Glavna zadaća fakulteta je upravo u tome da studenti steknu takav način razmišljanja s kojim se mogu prilagoditi bilo kojem traženom zadatku, rekao je Dominik.

FPZ Transportikum

Dominik Mlinarić, Josip Rašić i Ante Sušac, studenti FPZ-a i jedan od pobjedničkih timova Transportikuma | Foto: FPZ

S njim se složio i Tomislav Rukavina, član studentskog tima sa smjera Logistika koji je na Transportikumu osvojio čak dvije nagrade. Prvu su osvojili za rješavanje zadatka kojeg je zadala Hrvatska pošta, a drugu Hrvatska lutrija. Uz Tomislava, tim su činili studenti Marko Staničić, Monika Šušak i Tomislav Vukančić. Tomislav je rekao kako su se na faksu susreli s problemima na kojima su radili, ali teorija i praksa nisu isto.

– Drugačije je kada na fakultetu slušate o tome i kada baš krenete raditi na stvarnim problemima u struci. Sad, nije nam dugo trebalo da dođemo do rješenja ali nam je dugo trebalo da to naše rješenje sprovedemo na vidjelo, to jest, elaboriramo i izradimo projekt. Transportikum mi je ispunio sva očekivanja i više! Najkorisnije što sam dobio od projekta je iskustvo govora pred ozbiljnom publikom, te iskustvo izlaganja nečega važnijeg od seminara na fakultetu, pojasnio je Tomislav.

‘Kad završimo faks svi smo isti, ne ističemo se’

Upravo je aspekt povezivanja s poslodavcima, smatra Tomislav, najkorisniji studentima. Njegovo je mišljenje da će uključivanje na Transportikum i slična natjecanja budućim poslodavcima pokazati da se ti studenti više od ostalih, čime se ističu u masi sličnih kandidata. Tomislavu je ovo drugi put da sudjeluje na sličnom natjecanju. Prvi puta nije pobijedio, ali se zahvaljujući natjecanju zaposlio u jednoj od najvećih logističkih tvrtki istočne Europe.

– Ovaj projekt je bio odlična prilika za prikazati se budućim poslodavcima jer to je zapravo najvažnije. Lakše je završiti fakultet, ali teže je zapasti za oko poslodavcima. Kada završimo fakultet svi smo manje-više isti, ne ističemo se previše, a ovaj projekt je baš prava stvar za rješavanje tog problema. Govori članova uprava tvrtki su mi se urezali u sjećanje, a posebno kada je jedan član uprave došao do mene i rekao mi: “Mali, bit će od tebe direktora jednog dana” i nasmiješio se, ispričao nam je Tomislav.

FPZ Transportikum

Tomislav Rukavina s članovima svog tima kojeg su činili Marko Staničić, Monika Šušak i Tomislav Vukančić | Foto: FPZ

Nije važno samo znanje, već i primjena

Osim dva prethodno spomenuta tima, treća nagrada koju je dodijelila tvrtka Podravka otišla je u ruke timu studenata kojeg čine Iva Kotorac, Ivana Kučina, Marinela Čejvan i Luka Zlodi. No, važno je znati da od ovakvih projekata koji povezuju visoko obrazovanje i tržište rada, korist nemaju samo studenti. Fakultet na taj način dolazi do uvida u probleme tržišta rada, a potom ih koristi u svojim primjerima iz prakse i istraživanjima, objasnila je u uvodnom govoru finala Transportikuma predsjednica Organizacijskog odbora profesorica prof. dr. sc. Jasmina Pašagić Škrinjar. Prodekan za znanost i vanjsku suradnju FPZ-a izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić, istaknuo je koliko je važno studente naučiti primjenjivati teorijsko znanje.

– Često govorimo da je znanje važno, znanje je moć, a želimo biti društvo i zemlja znanja, ali ja bih ovdje naglasio da je ovdje bitna i primjena znanja. Znanje je lako dostupno danas kao informacija, uz sve nove informacijske i telekomunikacijske tehnologije. Ali izazov je primijeniti znanje u rješavanju konkretnih problema, znanje koje je stečeno na Fakultetu, a Transportikum upravo čini to, u pozdravnom je govoru finalnog dijela Transportikuma rekao prodekan Šoštarić.

Izdvojeni članak
fpz

[VIDEO] Što se sve dogodi prilikom sudara? Crash test na Fakultetu prometnih znanosti točno pokazao štetu

FPZ je u zadnje dvije godine razvio novi model studentske stručne prakse koji ima za cilj uspješnije povezati studente, Fakultet i poslodavce iz sektora prometa i logistike te sektora iz pratećih područja. Između brojnih tematskih radionica za razvoj „soft skill“ vještina, razvijaju se dodatne vještine rada u specijaliziranim programskim alatima iz područja prometa i logistike čime se postiže veća konkurentnost studenata na tržištu rada.

Aktivnijim i sustavnijim praćenjem stručne prakse potiče se izrada seminarskih, završnih i diplomskih radova na konkretne teme iz gospodarstva uz uključivanje komentora iz prihvatnih organizacija/poslodavaca iz Hrvatske i inozemstva, pojasnio je prodekan za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Ivan Grgurević. Također, suradnju s gospodarstvom FPZ vidi kao mogućnost jačanja nastavnih sadržaja i kvalitete nastave uključivanjem stručnjaka kao vanjskih suradnika iz gospodarstva u nastavni proces Fakulteta, zaključio je prodekan Grgurević.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta prometnih znanosti