Pretraga

[VIDEO] Što se sve dogodi prilikom sudara? Crash test na Fakultetu prometnih znanosti točno pokazao štetu

A- A+

Na Fakultetu prometnih znanosti (FPZ-u) održana je radionica na kojoj su izazvali dva automobilska sudara. Crash test se odvio u sklopu radionice u kojoj su, osim vještaka i procjenitelja, studenti učili vještačiti prometne nesreće. S FPZ-a su demonstrirali i korištenje crnih kutija koje se zadnjih desetak godina ugrađuju u neka nova vozila, a od iduće godine će to biti obavezno za sve automobile u Europskoj uniji.

fpz

Na FPZ-u su izveli crash test i demonstirirali kako će crne kutije u autima pomoći u vještačenju nakon prometnih nesreća | Foto: Stella Ćaleta; srednja.hr

Mjesto događaja je Fakultet prometnih znanosti, kampus Borongaj u Zagrebu, a glavni akteri su njegovi djelatnici. Vozač u crash testu, djelatnik FPZ-a, obukao je zaštitnu opremu, sjeo u vozilo, postigao brzinu od 50 km/h, tek jednu sekundu prije sudara počeo kočiti – i sudario se s vozilom koje je bilo parkirano ispred njega. U trenutku sudara brzina njegovog vozila bila je 33 km/h, a šteta koja je sudarom nastala nije zanemariva. Lutka za sudare, koju od milja nazivaju Crasho, bila je privezana pa je ostala na mjestu. Pravi posao je, ipak, započeo tek nakon crash testa.

Do nedavno su se podaci poput brzine prilikom udara ili trajanja kočenja dobivali kombinacijom iskaza očevidaca te analiza i simulacija koje su radili stručnjaci za prometna vještačenja. To se polako mijenja zahvaljujući tehnologiji crnih kutija za automobile, a iduće godine one postaju obvezne za sva nova vozila u Europskoj uniji. Doc. dr. sc. Željko Šarić sa Zavoda za prometno-tehnička vještačenja, objasnio je da taj uređaj uopće nije kutija, a nije niti crn. Službeno se naziva uređaj za snimanje podataka o događaju i napravljen je tako da je praktički neuništiv.

– To vam je u biti modul zračnog jastuka, a crna kutija su dva čipa u njoj. Ona je srebrna, ne velika, i napravljena je od čvrstog materijala, smještena u centralnom dijelu da se u sudaru ne može oštetiti. Da se uništi, teoretski se može dogoditi, ali ja nisam nikad čuo da se nekome to dogodilo. Uskoro kreće direktiva da će sva nova vozila to morati imati, ali dobar dio vozila već sad to ima, ispričao nam je docent Šarić.

@srednja_hr Na Fakultetu prometnih znanosti (FPZ-u) održana je radionica na kojoj su izazvali dva automobilska sudara. Crash test se odvio u sklopu radionice u kojoj su, osim vještaka i procjenitelja, studenti učili vještačiti prometne nesreće. Članak pronađite na portalu srednja.hr! #promet #fpz #crashtest #studenti #fakultetprometnihznanosti #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Na FPZ-u uče analizirati podatke iz crnih kutija

Koristeći crnu kutiju, u nekoliko minuta je moguće dobiti izvješće o događajima neposredno prije, tijekom i nakon prometne nesreće, što je Šarić demonstrirao nakon crash testa. Uz pomoć laptopa i posebnog programa napravio je izvješće dugo 28 stranica i iz kojeg se dobije hrpa podataka. Tako je moguće doznati, primjerice, informacije o okretanju upravljača, podatke o usporenju ili broju okretaja motora, longitudinalnom i lateralnom kretanju, promjeni brzine i brojne druge.

Izvještaj sam po sebi nije dovoljan da se dobije kompletna slika o nesreći, stoga posao za studente FPZ-a koji su sudjelovali u crash testu počinje tek nakon sudara, istaknuo je Šarić.

– Mi ćemo tek sada na radionici analizirati to sve cjelokupno i oštećenja koja su nastala u korelaciji s brzinom. Mi ovo prolazimo s njima na nastavi da sami znaju interpretirati izvještaj. On sam po sebi nije uvijek dovoljan. Da vam netko da samo njega, nije vam dovoljno da za sud napravite kompletnu dinamiku nesreće. Morate slike i vozilo pregledati, pa sve skupa, objasnio je docent dodajući kako će vještaci zahvaljujući crnim kutijama na raspolaganju imati puno novih, egzaktnih informacija o prometnim nesrećama koje nisu imali prije, objasnio je docent Šarić.

fpz

Crash test je tek početak – studenti će nakon njega analizirati sve podatke koje su dobili uz pomoć crne kutije | Foto: Stella Ćaleta; srednja.hr

Mogućnosti studija na FPZ-u

Crash testovi koje FPZ redovno izvodi u strogo kontroliranim uvjetima pripremaju studente smjera cestovni promet za samostalan rad, naglasio je prodekan za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Ivan Grgurević. Na FPZ-u se uz smjer cestovni promet na studijskom programu Promet izvode i sljedeći smjerovi: gradski promet, informacijsko-komunikacijski promet, poštanski promet, vodni promet, zračni promet, i željeznički promet. Studenti studija Promet, bez obzira na odabrani smjer studiranja će jednoga dana postati stručnjaci koji će poboljšati sigurnost u prometu svih nas.

FPZ izvodi tri preddiplomska sveučilišna studijska programa: Promet, Inteligentni transportni sustavi i logistika te Aeronautika. Oni se izvode i na diplomskoj razini, a FPZ ima i svoje poslijediplomske specijalističke studije (Gradski promet, Intermodalni transport i Transportna logistika i menadžment), kao i vrlo uspješan doktorski studij Promet, zaključio je prodekan Grgurević.

Zanima li vas više o studiranju na Fakultetu prometnih znanosti, posjetite njihovu web stranicu.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

fpz
Share via
Copy link
Powered by Social Snap