Pretraga

Kakva je sudbina ljudskih prava i slobode? O tome će raspravljati političari, novinari i profesori

A- A+

Posljednje četiri godine bile su vrlo, blago rečeno, dinamične za ljudski rod. Od pandemije koronavirusa i karantene, Hrvatsku je još u isto vrijeme pogodio prvi od dva potresa, a nakon toga je počeo rat na europskom tlu između Rusije i Ukrajine koji traje i danas. Sve to, ali i mnogi drugi događaji poput porasta političkog ekstremizma, utjecali su na ljudska prava i slobodu. Stoga će se o tim i sličnim temama održati konferencija pod nazivom ‘Budućnost ljudskih prava i sloboda u eri porasta političkog ekstremizma i geopolitičkih izazova’ na kojoj će biti govornici iz političkog, medijskog i akademskog svijeta.

lijevo plakat s govornicima na konferenciji, desno ljudi na konferenciji koji pišu nešto u bilježnicu

Foto: Promo | Canva

Iako prema nekim stručnjacima i prema određenim parametrima živimo u najsigurnijim vremenima ikada u povijesti, posljednje četiri godine bile su poprilično izazovne za ljude, posebice za mlade koji tek pokušavaju shvatiti kako svijet funkcionira. Sve se praktički okrenulo naglavačke kada je 2020. godine svijet poharao koronavirus. U Hrvatskoj je situacija bila još gora jer su se iste godine dogodila i dva potresa koja su praktički uništila zgrade mnogih škola te se neke od njih i danas obnavljaju,

‘Na organiziranje ove konferencije potaknulo nas je ono što svi zajedno proživljavamo i gledamo zadnje četiri godine’

Ubrzo nakon toga izbio je rat na europskom području i to prvi put nakon skoro 30 godina agresijom Rusije na Ukrajinu te rat traje još i danas, a kraj mu se ne nazire. Zatim su uslijedili novi sukobi na Bliskom istoku i naglo je porasla popularnost ekstremne desnice u Europi. Svi ti događaji imaju direktan udarac na ljudska prava i slobodu pojedinca, a upravo se o tome održava konferencija u organizaciji Ureda studentskog pravobranitelja Pravnog fakulteta u Zagrebu.

– Na organiziranje ove konferencije potaknulo nas je ono što svi zajedno proživljavamo i gledamo zadnje četiri godine. Važno je da se zajedno osvrnemo na te događaje i razmotrimo što iz njih možemo naučiti, kako se nositi s njihovim posljedicama te kako da osiguramo da ljudska prava i slobode ostanu zaštićene u ovim izazovnim okolnostima, poručili su iz Ureda pravobranitelja Pravnog fakulteta.

Izdvojeni članak

Digitalizacija i ljudska prava: Društvene inovacije su ključne za rješavanje korupcije, birokracije i nejednakosti

Govornici će biti političari, novinari i akademski profesori

Konferencija pod nazivom ‘Budućnost ljudskih prava i sloboda u eri porasta političkog ekstremizma i geopolitičkih izazova‘ se održava u srijedu 20. ožujka s početkom u 13 sati na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije. Govornici na konferenciji su saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar uprave Arsen Bauk, saborski zastupnik Mosta i potpredsjednik stranke Nikola Grmoja, novinarka i urednica Hrvatske radiotelevizije te predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, stručnjak za međunarodne političke odnose i međunarodno javno pravo profesor Goran Bandov i profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu na Katedri za kazneno pravo i bivša sutkinja Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković.

Konferencija će, između ostaloga, pokrivati teme kao što su sloboda govora, vjerske slobode, medijske slobode, prava žena i prava LGBTIQ+ zajednice.  je primarno namijenjena za studente, ali i za sve zainteresirane građane. Za sudjelovanje je potrebna prijava koju možete napraviti putem ove poveznice.