Pretraga

Komentar diplomanta o otkazivanju tribine o rodu i spolu na FFZG-u: ‘Kad misliš da nešto ne može niže – ipak može!’

A- A+

Kad misliš da nešto ne može niže – ipak može! A u kakofoniji rasprava o rodu i spolu teško je pronaći što može biti niže od nižeg. Za to su se ipak svojski potrudili organizatori tribine „Psihologija identiteta: pitanje roda i spola“. Oni su, naime, tu tribinu otkazali zbog, kako kažu, „širih društvenih zbivanja“, da izbjegnu „političke konotacije“.

FFZG foto:Ivan Božić|srednja.hr

Pazite, na fakultetu na kojemu se samo u nemalom broju predmeta i kolegija nalazi riječ „rod“ netko otkazuje tribinu u čijem je naslovu taj famozni „rod“. Nadalje, organizatori tobože žele izbjeći „političke konotacije“. Takvo je objašnjenje još neshvatljivije i nerazumnije od samog čina otkazivanja. I to u onom trenutku kada je o istoj temi održana tribina na Katoličkom bogoslovnom fakultetu koja je prošla, kako svi kažu, u žustroj, ali vrlo argumentiranoj i tolerantnoj raspravi.

Izdvojeni članak

Komentar: Zašto se Hrvatsko bioetičko društvo usralo i zašto se prave da im govno ne smrdi?

Za ovo ipak nije fakultet odgovoran nego organizatori zvani: „Hrvatsko bioetičko društvo“ i „Suradnički krug studenata znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku“, inače dosad organizatori brojnih tribina itekako, po svojoj prirodi, „politički konotiranih“ (o spornim međunarodnim ugovorima, o cijepljenju, o drogama i sl.). Čak su i teoretičare zavjera dovodili na tribine, pa nije bilo straha od ove ili one konotacije.

Tema o kojoj se trebalo raspravljati na tribini relativno je banalna u usporedbi s brojnim drugim temama, bar bi trebala biti relativno banalna, a čak i da nije, koje bi drugo mjesto trebalo biti slobodnije za izražavanje i najdiskutabilnijih stavova nego fakultet na kojemu se studiraju društvene i humanističke znanosti? Čemu strah i povlačenje? O kojim to opakim „širim društvenim zbivanjima“ govore organizatori koji su izazvali lavinu negativnih reakcija u vrlo kratkom periodu svojim činom? Što je tu „šire“, što „društveno“, a što „zbivanje“? Tu vjerojatno nema ni širine, ali ni zbivanja, ovaj sramotni apsurd više djeluje kao „anti-zbivanje“.

Tribinâ na Filozofskom fakuletu, kao i na drugim fakultetima, bilo je raznih, i definitivno mnogo kontroverznijih, pa se nisu imaginirala „šira društvena zbivanja“ i hinila „apolitičnost“. A najmanje je „strah“ mogao biti razlog za ikakvo otkazivanje. U konačnici, možda je u pitanju samo, kako kaže predsjednik Društva, „nedostatak vremena i koncentracije“. Prije će biti nedostatak kičme. Kičma je danas, čini se, jako precijenjena stvar

Autor: Karlo Jurak, magistar filozofije i lingvistike