Pretraga

Komentar: Zašto se Hrvatsko bioetičko društvo usralo i zašto se prave da im govno ne smrdi?

A- A+

Kao studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, volim misliti da sam okružena proaktivnim ljudima i da skupa sudjelujemo u stvaranju atmosfere koja vrednuje znanstvenost i provjerenost činjenica koje serviramo našem društvu. Ali nakon što je Hrvatsko bioetičko društvo kao organizator odlučilo, zbog pripisivanih političkih konotacija, otkazati tribinu o pitanju roda i spola na kojoj su trebale sudjelovati tri žene stručne po tom pitanju, FFZG je postao mjesto obračuna beskičmenjaka i visoke politike.

foto| Ivan Božić/srednja.hr

Tribina ‘Aporije psihe: Psihologija identiteta: pitanje roda i spola’ u organizaciji Hrvatskog bioetičkog društva i Suradničkog kruga studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku se trebala održati u srijedu, 18. travnja 2018. godine, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no otkazana je iz pomalo neobičnih razloga.

U obavijesti na Facebook događaju i u kružnom mailu, organizatori su obavijestili sve zainteresirane da se tribina ipak neće održati ‘zbog trenutnih širih društvenih zbivanja’ odnosno zbog toga što su tribini pripisivane političke konotacije koje su organizatori htjeli izbjeći.

Šutnja je zlato

Izdvojeni članak

Neviđeno beskičmenjaštvo na FFZG-u: Kako bi izbjegli političke konotacije, otkazana tribina o pitanju roda i spola

Organizatori i dan nakon nesretnog maila i objave o otkazivanju tribine mudro šute. Na mailove se nisu oglasili niti su i na koji način odlučili pojasniti zbog čega je točno došlo do otkazivanja tribine. Niti na naš upit da nam daju detaljno pojašnjenje o razlozima otkazivanja tribine nisu htjeli ništa reći, kao ni profesorima koji su izrazili vlastito čuđenje razvojem događaja i tražili dodatno objašnjenje putem grupnog maila, o čemu možete pročitati na poveznici.

Nataša Jokić-Begić, jedna od najavljenih govornica tribine, sinoć se priključila lančanom mailu i pomalo osvijetlila događaj te dala naslutiti o čemu se zapravo radi. Organizatori su, navodno, dobili ‘više mailova s najavama određenih grupacija koje planiraju opstruirati tribinu ideološkim sedimentima i jeftinim politizacijama’, napisala je u mailu kojeg u cijelosti možete pročitati na poveznici.

Kolikih su razmjera i koliko ozbiljne morale biti te navodne prijetnje da Hrvatsko bioetičko društvo odluči otkazati znanstvenu tribinu je samo kap u moru pitanja na koja još nemamo odgovore. Kao što ostaje pitanje i tko je slao takve prijetnje te zašto Hrvatsko bioetičko društvo štiti one koji stoje iza takvih prijetnji?

Ono kad je KBF liberalniji od FFZG-a

Izdvojeni članak

Filozofski fakultet u Zagrebu se ogradio od sramotnog otkazivanja tribine o rodu i spolu

U ponedjeljak, 16. travnja, se na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu odigrao upravo suprotan scenarij. KBF je pokazao svoju razumnu stranu i u ponedjeljak održao tribinu čija je tema bila ‘Rodna teorija u Istanbulskoj konvenciji’ na kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Branka Galić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Tonči Matulić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Nisu sakrili ni to da su oni zastupali suprotne strane, pa se tribina pretvorila u žustru polemiku s pitanjima iz brojne publike, stoji u izvještaju sa samog događaja.

KBF je time pokazao iznenađujuću otvorenost prema drugačijim stajalištima i mišljenjima, pokazali su da mogu biti prostor zdrave rasprave čak i sukobljenih mišljenja, te mjesto pristojne tolerancije prema neistomišljenicima. Mjesto kakvo je do sada bio i FFZG, kakvo vjerujem da će nastaviti biti, no zahvaljujući Hrvatskom društvu kukavica u datom trenutku to nije.

Marš, znanosti!

U Facebook najavi događaja su organizatori istaknuli kako će tribinu usmjeriti ‘prema psihologijskom i filozofijskom rezoniranju’, a najavljene sudionice tribine su znanstvenice.

No ni to očito nije bio dovoljno jak argument za održavanje profesionalne znanstvene tribine na Filozofskom fakultetu, a samo nekoliko dana ranije je više od tisuću ljudi u Zagrebu i nekoliko stotina njih u Splitu marširalo upravo za znanost.

Organizatori su otkazivanjem tribine upravo pokazali što točno ima veću vrijednost od znanosti u našem društvu, a to je kalkuliranje čijom se zastavom kitiš. Sve dok si ti prave ili ispravne boje, dok ti se sviđaju političke konotacije koje ti se pripisuju, svejedno je je li Zemlja okrugla ili je ravna ploča.

Tko se usrao, a neće reći?

Izdvojeni članak

U najboljem Otvorenom ikad, rektor iz sjene Čović pokazao zašto sadašnja uprava Sveučilišta mora otići

Summa summarum, netko se usrao, svima smrdi, svi se pitaju tko je kriv, i svi pri tome šute. Tko je i kako uspio uplašiti Hrvatsko bioetičko društvo, zašto se brane šutnjom, o kakvoj se politici radi, pitanja su na koja još nećemo dobiti odgovore.

Filozofski fakultet je u cijeloj priči ispao kao članica obitelji Kardashian izgubljena po rođenju – poprište svakidašnje i sve veće drame. Pozitivna strana FFZG-a jesu upravo profesori koji su svojim istupom u mailu ipak pokazali stav, te dekanica prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić koja je u sinoćnjem mailu poručila kako uprava fakulteta nije imala veze niti s organiziranjem niti s otkazivanjem tribine, ali će trebati nešto puno veće kako bi se oprala ova mrlja beskičmenjaštva i konformizma na fakultetu.

*komentar je stav autorice