Pretraga

Kreće cijepljenje studenata protiv virusa koji može biti vrlo opasan, besplatno je

A- A+

Infekcija humanim papilomavirusom (HPV)može biti vrlo opasna jer se smatra ključnim uzročnikom nekoliko vrta karcinoma. Cjepivo protiv ovog virusa inače se plaća, ali na Kampusu Sveučilišta u Splitu studenti će se moći cijepiti besplatno.

Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Studenti drugog najvećeg sveučilišnog grada, Splita, imaju se priliku besplatno cijepiti protiv humanog papilomavirusa (HPV). Za cijepljenje nije potrebna narudžba, a provodit će se u sportskoj dvorani Studentskog doma dr. Franjo Tuđman, u dva termina:

  • ponedjeljak, 16.01.2023. od 13:00-16:00 sati
  • utorak, 17.01.2023. od 13:00-16:00 sati

U obavijesti Studentskog centra Split zamoljeni su i svi studenti koji su prvu dozu cjepiva protiv HPV-a primili 3. i 4. 11. 2022. da se odazovu na primanje druge doze u poviše navedenim terminima. Svi studenti koji se planiraju cijepiti, neovisno o tome o kojoj je dozi riječ, trebaju sa sobom ponijeti zdravstvenu iskaznicu i iskaznicu cijepljenja.

Izdvojeni članak

‘Ima HPV, sigurno me prevario’ i još 6 mitova o spolnim bolestima razbijaju studenti medicine

Prema istraživanjima HPV-om se tijekom života zarazi oko 70% populacije. Infekcija nije nimalo bezazlena – smatra se ključnim uzročnikom raka vrata maternice, rodnice, anusa i penisa te se povezuje i s drugim malignim bolestima. Prema znanstvenoj studiji objavljenoj u Lancetu, cjepivo protiv HPV-a štiti za čak 90% od raka vrata maternice.

Inače, Hrvatska je među rijetkima u svijetu koje ima besplatno i dostupno cjepivo protiv HPV-a za djevojke i za mladiće do 25. godine, pa je tako u 2019./2020. godini cijepljeno je 20.800 učenika osnovnih škola, a godinu kasnije njih 26.400. napomenimo za kraj da se u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta (ŠNZ) u Zagrebu, djevojke i mladići u dobi do 25 godina mogu bez naručivanja i najave cijepiti protiv HPV-a na adresi Rockefellerova 12 u Zagrebu.