Pretraga

Maturanti na prijemnom, roditelji nervozno čekaju ispred faksa: Sad im se rugaju na društvenim mrežama

A- A+

Dok maturanti polažu prijemni, deseci roditelja ispred faksa grickaju nokte, strepe i nervozno čekaju. Prizor je to ispred Medicinskog fakulteta u Nišu koji je potaknuo val zgražanja i izrugivanja na društvenim mrežama. I dok jedni tvrde da je to pokazatelj koliko su mladi nesposobni i nesamostalni, drugi ističu da nikoga ne bi trebalo biti sram podrške roditelja.

Prizor ispred Medicinskog fakulteta u Nišu koji je jučer održao prijemni ispit za novu generaciju studenata pokrenuo je lavinu reakcija na društvenim mrežama. Na fotografiji je, naime, više desetaka roditelja koji strpljivo čekaju svoje maturante s vidljivom brigom na licu.

– Mnogo roditelja čeka, drhti i lomi prste. Moju generaciju je bilo stid da ti mama i tata dežuraju dok ti polažeš. Ali sve se promijenilo i ovo je pokazatelj da su mladi sada nesamostalni, napisala je Vesna Todorović, korisnica koja je na Twitteru objavila spornu fotografiju.

‘Morali smo da zaključamo zgradu i zabranimo ulaz brižnim roditeljima’

Nije dugo trebalo da njen tweet postane viralan. U ovome trenutku skupio je gotovo tisuću lajkova i više od 250 retweetova korisnika koji su na svojim profilima podijelili ovaj prizor. Većina njih, sasvim očekivano, u šoku i nevjerici što praktički odrasle ljude u dobi od 18 i 19 godina, u tolikoj mjeri, roditelji prate na prijemne.

– Kao netko tko dežura na prijemnom za fakultet, samo da vam kažem da smo morali da zaključamo zgradu i zabranimo ulaz ‘brižnim roditeljima’, koji ne mogu da shvate da ne polažu oni prijemni, već njihovo dijete, stoji u jednom od prvih komentara.

Neke stvari, istaknula je druga komentatorica, trebaš moći sam uraditi jer si odrastao čovjek.

– Na kraju dođemo do toga da s 30 godina ne znaš ni da popuniš uplatnicu. Umnogome su roditelji krivi jer ni ne dozvoljavaju djeci da se osamostale. Zato su stranci samostalniji i uspješniji od nas u mnogočemu, tweetala je.

Neki su na strani roditelja koji čekaju ispred faksa

Ipak, nisu svi komentari bili tako blagonakloni mišljenju autorice tweeta. Neki su je nazvali lošim roditeljem ili samo istaknuli da je ‘babetina’ i da bi trebala ‘začepiti’. Bilo je i neke umjerenije kritike, uglavnom među onima koji su isticali kako nikoga ne bi trebalo biti sram roditelja.

– Zavisi kako tko gleda, meni je drago da ne isključuju roditelje toliko još uvijek i nije ih ‘blam’ mame i tate. Voljela bih da doživim jednog dana da i moje dijete od nas ne bude blam, stoji u jednom od komentara podrške roditeljima koji su čekali ispred Medicinskog faksa u Nišu svoje maturante da završe s prijemnim.

Izdvojeni članak

Biznis prodaje radova u punom je cvatu: Brižna mama kupuje završni za svog sina

Još jedan komentator se slaže s time jer tko je u životu, kaže, veća podrška od mame i tate. Super je, podcrtava, da su tu i pokazuju veću međusobnu povezanost. Međutim, kritičari prizora pred Medicinskim faksom nisu se dali omesti pa su istaknuli kako nije stvar u sramotu i stidu od roditelja, već – nesamostalnosti mladih.

– Ja ne gledam na to kao na blam, već kao nesamostalnost i nesposobnost. Djeca postala zadrta od svega, operirana za sebe samo kad je škola u pitanju. Na ulici svatko zna dobro da odbrusi i pobuni se. Svi će negdje da upadnu sad ili kasnije uvijek je tako bilo. Krivi su i roditelji, stoji u jednom od mnogobrojnih tweetova.

Kod nas mame kupuju završne radove za djecu

Iako ovaj slučaj dolazi iz susjedne Srbije, naglasimo da ni kod nas situacija nije bitno drugačija. Uz povremene ispovijesti o roditeljima koji nazivaju fakultete, informiraju se o konzultacijama, posljednjih smo par godina nerijetko izvještavali i o puno gorim slučajevima. Kod nas, naime, buja inflacija brižnih majki koje na društvenim mrežama pokušavaju naručiti usluge za svoje sinove i kćeri. Ne radi se, da naglasimo, o legitimnim uslugama instrukcija, već traže osobe koje će riješiti zadaće ili napisati stručne radove za njihovu djecu.

Tako smo u veljači 2020. pisali o jednoj mami koja je, bez imalo srama i skrivanja identiteta, u Facebook grupi koja okuplja preko 130 tisuća studenata i poslodavaca, objavila oglas kako traži nekoga tko će umjesto njenog sina napisati završni rad. Kad je krenula online nastava, koncem ožujka 2020., izvijestili smo o mami koja je tražila da netko napiše zadaću iz kemije njenom osnovnoškolcu koji pohađa osmi razred.

Prošle smo godine u travnju izvijestili o jednoj mami koja je naručila seminarski rad za svog studenta, ali zauzvrat nije dobila – ništa – pa se onda odlučila požaliti na društvenim mrežama. Slavodobitno je istaknula kako će ih prijaviti jer su je prevarili i kako je ‘najniži oblik ljudskog smeća prevarit dijete za novac’. O tome kakav je oblik smeća kupovati radove koje je njeno dijete trebalo samo napisati, nije rekla ni riječi.