Pretraga

Pazite ovo: Mama je kupila rad za svoje dijete pa sad cmizdri da su je prodavači prevarili

A- A+

Posao prodaje seminarskih ili diplomskih radova u Hrvatskoj nije rijetkost. Otvorite li bilo koji internetski oglasnik naići ćete na velik broj osoba ili firmi koje studentima nude takve usluge. No, studenti nisu jedini koji kupuju radove, postoje i oni koji se za ovu vrstu prevare odlučuju u još mlađim danima, a ponekad im u tome asistiraju roditelji. Jedna majka tako se u velikoj Facebook grupi požalila da je kupila rad za dijete, jadna je uplatila novac, a onda su ju nuditelji usluge pisanja radova blokirali bez da joj je rad bio poslan.

Foto: Unsplash/screenshot: Facebook

U zemlji u kojoj koruptivne radnje nisu rijetkost, malo će koga šokirati činjenica da je jedna mama odlučila kupiti školski rad za svoje dijete. Da, umjesto da dijete potakne na to da samostalno obavi svoj zadatak kao i ostali vršnjaci,  platila je nekome da zadatak obavi umjesto njega. No, možda vas ipak šokira da netko to prizna javno, bez skrivanja svog identiteta (a time i identiteta djeteta) pred nešto više od 130 tisuća ljudi.

Pare je dala, ali rad nije dobila

Idemo redom. Facebook je potkraj školske i akademske godine prepun oglasa koji nude pisanje, ili kako se to popularno naziva ‘pomoć’, u izradi seminarskih, završnih pa i diplomskih radova. U nastavi na daljinu ponuda nerijetko uključuje i rješavanje zadataka tijekom online ispita.

Tako je gospođa s početka teksta naišla na Facebook stranicu koja nudi uslugu pisanja seminarskih i specijalističkih radova i to na području Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. U oglasu piše kako je izrada akademskog rada ‘složen proces u kojemu je pored stručne i kvalitetne literature, potrebno zadovoljiti brojne formalne i sadržajne kriterije’. Dalje navode kako se u području ‘pružanja akademskih usluga nude zaista svakakvi profili’, ali da oni imaju tim iskusnih pisaca pa se svaka tema obradi na originalan način. Cijena je, vele, nije fiksna, s njima se sve može dogovoriti.

I onda se gospođa javila toj Facebook stranici, uplatila im novac, kad ono – šipak! Pare je dala, ali rad nije dobila. Pa je u Facebook grupi ‘Crna lista poslodavaca i djelatnika’ pokušala napisati negativnu recenziju o ponuđaču usluge pisanja radova. Jako ju je, da se iščitati, povrijedilo što su prevarili baš dijete. Koje je s njom u tandemu pokušalo prevariti nastavnika, školu, a na kraju i vršnjake koji sami marljivo pišu svoje radove.

– Uzimaju novac za uzvrat (namjerno smo ostavili pravopisne greške, op.a.) ne dobijete ništa, ili vam pošalju kopypaste sa interneta. Kad im se obratite nakon uplate vas blokiraju. Nisam jedina ima još djece koje su prevarili. Najniži oblik ljudskog smeća je prevarit dijete za novac. Nrišu sve negativne recenzije, lažnu adresu imaju, ali bitno je da broj računa imaju te ime i prezime, napisala je brižna mama u svojoj recenziji u spomenutoj Facebook grupi.

Izdvojeni članak
laptop

Nečija mama baš se ‘snašla’: Na Fejsu traži da se riješi zadaća njenog djeteta

Lavina negativnih komentara: ‘Ovo je samo karma u punom obliku’

Iako je možda očekivala da će naići na sažaljenje, uslijedila je lavina komentara koji su osudili njeno nastojanje da djetetu kupi rad. Nekoliko sudionika rasprave konstatiralo je kako ovo otprilike kao da svog dilera prijavi policiji da joj je prodao lošu drogu.

– Ovo se zove autogol… iliti kako sam sebi podmetnuti nogu, jedan je od komentara.

– Svi koji traže druge da im pišu seminarske, završne ili diplomske radove ne samo da im ne služi na čast nego i direktno krše zakon. To je kazneno djelo i vaša sramota. Ovo je samo karma u punom obliku, konstatirala je druga komentatorica.

Nakon niza negativnih komentara na račun postupka majke, objava je uklonjena iz grupe.

Screenshot: Facebook grupa ‘Crna lista poslodavaca i djelatnika’

Pravni problem s tvrtkama koje pišu radove

I dok učenik može biti kažnjen pedagoškom mjerom, a student temeljem pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata fakulteta isključen sa studija, možda još veći problem postoji s ponuditeljima usluga koje uključuju pisanje radova.

U Hrvatskoj su neke tvrtke koje se bave pisanjem akademskih radova prave, registrirane firme i to je postao unosan biznis. Kako nam je nedavno pojasnila Sanja Barić, stručnjakinja za ustavno pravo i pomoćnica rektorice Riječkog sveučilišta za studijske programe, takve tvrtke djeluju u sivoj zoni. Teško je, pojasnila nam je, dokazati da je neki djelatnik neke tvrtke uistinu napisao cijeli rad za studenta, a potom mu ga prodao. Razlog najčešće leži u tome što tvrtke obično djeluju kao posrednici, a njihovi djelatnici ne pišu radove na službenim računalima, već negdje drugdje.

– Trenutno u kaznenom zakonu postoji djelo prevare. I sada je moguće povezati materijalnu štetu koje trpi visoko učilište budući da seminarski i diplomski rad nose određeni broj ECTS-a, a svaki ECTS ima cijenu ovisno o području i polju znanosti i umjetnosti, te tako prijevarno stjecanje ECTS-a odgovara biću kaznenog djela prijevare, pojasnila je Barić.